<
Chefsegenskaper High

6  beteenden som utmärker framgångsrika chefer

Det finns många åsikter om hur en ledare borde vara. Men vad är det egentligen som gör att vi får förtroende för och följer vår chef? Ledarskapsexperten Malin Trossing listar sex saker som gör skillnad – men som ganska få ledare gör.


Tillit och förtroende

Att bygga tillit och förtroende till sina medarbetare är hela grunden för att lyckas som chef. Det menar Malin Trossing, ledarskapsexpert från Dare to lead.

– Det handlar om att vara intresserad av människor, få medarbetare att känna sig viktiga och förstå att folk fungerar på olika sätt, säger hon.

Men så finns det också några lite mer oväntade saker som utmärker riktigt bra ledare. Malin Trossing ger sex exempel på vad som utmärker framgångsrika chefer:

1. Spill juice – våga misslyckas

Malin Trossing tar upp ett exempel där två säljare i ett test skulle sälja juice enligt samma manus men en av dem spillde juice under presentationen. Det visade sig att de fick ungefär samma rate, men den som spillde juice fick mycket högre likeability.

– Det är ingen stor grej, alla kan misslyckas. Det handlar om att kunna visa att man är människa, stå för att man gör fel då och då.

2. Ta in en ”högra hand”

Många arbetsplatser gör misstaget att lyfta upp den mest kunnige inom sitt område och gör hen till chef med personalansvar, vilket inte alltid är ett lyckat koncept.

– Ta inte en duktig tekniker och gör till en dålig chef. I stället kan du som chef dra nytta av den expertis som finns. Var inte rädd för att lyfta upp personer med mycket kunskap till andra seniora specialistroller som inte innebär personalansvar. Någon som kan vara din högra hand och ett bra bollplank.

3. Läs inte alla mejl!

Många läser slentrianmässigt alla sina mejl – något som Malin Trossing tycker är en riktig tidstjuv som tar energi från det du verkligen behöver fokusera på – dina medarbetare.

– Får man 100 mejl om dagen är det inte görbart. Som chef fick jag väldigt många cc-mejl, kanske 70 av 100. Ställ in i Outlook så att du slipper se alla dessa kopior. Gör undantag för om till exempel din chef eller vd cc:ar dig.

Grupp Av Elektriker

Har du utmaningar att hitta personal?

4. Tydlighet sitter hos mottagaren

Tycker du att du är den mest tydliga av alla chefer? Ledsen att behöva säga det, men det spelar ingen roll, det avgörande är hur budskapet tolkas av mottagaren.

– Det är viktigt att som chef förstå att det inte handlar om hur du presenterar saker, utan om hur det landar hos mottagaren. Människor är olika och den kommunikation som fungerar för en person kanske inte fungerar för nästa. Du måste anpassa dig efter vem du pratar med.

5. Ring medarbetarna

Under pandemin är det många som har arbetat hemma, eller i alla fall inte haft samma sociala kontakt med sin arbetsgrupp som tidigare. Därför tycker Malin Trossing att det nu är extra viktigt att upprätthålla en kontakt med medarbetarna.

– Det viktigaste du kan göra är att ringa dina medarbetare en gång i veckan, kanske 10 minuter. Stäm av hur det är och hur det går. Det får människor att känna sig viktiga och sedda.

6. Säg ”Jag vet inte”

Hur du hanterar situationer där du inte har koll på alla detaljer tycker Malin Trossing kan vara avgörande för vad som utmärker en bra chef.

– Våga stå för att du inte har svar på alla frågor. Börja inte bortförklara. Säg att du får ta reda på det och återkomma. Som chef blir du mycket mer trovärdig om du står för det du inte kan, då vet medarbetarna att de kan lita på det du faktiskt säger.