<
3. Fem Effekter Av Coronakrisen

5 effekter av coronakrisen vi kommer att se på arbetsplatserna

Digitala möten, färre jobbresor och mer arbete hemifrån. Så såg det ut under krisen, men hur kommer våra arbetsplatser att ha förändrats efter corona? Erik Angner, filosof och beteendevetare resonerar kring vad vi troligtvis tar med oss.


Erik Angner, professor i praktisk filosofi och nationalekonomi vid Stockholms universitet

En ny situation

– Vi famlar alla i mörkret, det är en helt ny situation och ingen kan påstå att de vet vad som händer efter den här krisen, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi och nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Han ger sig ändå på ett försök att analysera effekterna av coronakrisen. Här är Erik Angners 5 teorier.

1. Inga smutsiga handskakningar

Överallt har vi sett uppmaningar om att tvätta händer och nysa i armvecket. Med alla dessa skyltar och plakat frågar sig Erik Angner hur folk gjorde före krisen.

– Var det så att folk lät bli att tvätta händerna efter ett toalettbesök till exempel? Tänk en konferens där du hälsar på 100 personer på en dag... smutsigt! Nu har vi vant oss vid att det går bra att vinka lite istället, och det kommer vi att fortsätta med. Det finns andra sätt att uppmärksamma människor och visa respekt än att ta i hand.

2. Fortsatt hemmajobb

Från Folkhälsomyndigheten blev vi rekommenderade att arbeta hemma om möjligt, vilket många svenskar gjorde.

– Det här tror jag kommer att fortgå, att folk jobbar hemma i större utsträckning än före krisen. Många inser att det går att vara produktiva även hemma och även arbetsgivaren ser att det fungerar.

3. Färre flygresor

Det är svårt att flyga när flyget mer eller mindre står still och gränserna till grannländerna slagit igen. Med tanke på klimateffekterna detta får tror Erik Angner att vi kommer att vara fortsatt restriktiva med ”onödiga” resor.

– Det kommer kanske att finnas ett uppdämt behov av att träffa människor på andra platser, men vi kommer inte att flyga långa sträckor för ett möte i Göteborg över dagen eller för en halvtimmes föreläsning i New York. Det är dessutom lättare och billigare att arrangera digitala event. När vi väl åker på en jobbresa kommer vi att stanna längre och göra fler sociala aktiviteter.

Extrapersonal vid arbetstoppar?

4. Digitala kurser och möten

Som en följd av bra teknik och datorer med inbyggda kameror och mikrofoner var steget till digitala möten, kurser och konferenser inte så stort. Sådant som tidigare inneburit ständigt teknikstrul började plötsligt fungera.

– Med små investeringar och lite ansträngning går det faktiskt helt okej. Vi låter bli att prata i munnen på varandra och väntar på vår tur. Vidareutbildning där man skickar medarbetare på en heldag i Umeå tror jag att vi kommer att se mindre av, likaså konferenser. Man kan lika gärna göra det på distans.

En effekt av de digitala sammankomsterna blir snabbare och mer effektiva möten, något han tror att vi kommer att fortsätta med.

– Det finns ofta en ordentlig dagordning som man relativt snabbt betar av, det är ingen som gillar att sitta för länge framför en skärm. Däremot missar man de där lösa funderingarna som kanske dyker upp vid kaffeautomaten efter mötet, sådant som är svårt att mäta värdet på.

5. Psykosocial kostnad

I och med att fler har upptäckt att det går smidigt att arbeta på distans, ha digitala möten och ses mindre fysiskt, tror Erik Angner att vi kommer att få ytligare relationer med våra kollegor.

– Det innebär färre möjligheter att skaffa nya vänner och på lång sikt kommer fler att må sämre av det här. Det kan påverka människors välbefinnande.

Så kommer vi att agera annorlunda på arbetsplatsen efter coronakrisen

  1. Färre handskakningar.
  2. Fler fortsätter att jobba hemma.
  3. Minskat antal flygresor.
  4. Fler digitala möten och kurser.
  5. Ytligare kontakter med kollegor.