<
Mats Kinwall Om Corona

Mats Kinnwall, Teknikföretagen om coronakrisen: ”Finns förutsättningar för kraftfull återhämtning”

Coronaepidemin är ett faktum med ett virus som sprider sig världen över. Dessutom slår krisen hårt ekonomiskt. Mats Kinnwall som är chefekonom på Teknikföretagen ger sin syn på hur coronaepidemin påverkar samhället.


Mats Kinwall

Vi kan förutspå den ekonomiska utvecklingen

Mats Kinnwall menar att vi kan förutspå den ekonomiska utvecklingen till följd av coronaepidemin genom att titta på Kina.

– Vi ligger en till två månader efter Kina och där var det totalstopp i februari, där låste man förvisso in människor och stängde stora delar av verksamheter. Men även här kommer vi att se enorma ekonomiska bortfall från och med nu fram till sommaren, säger han.

De branscher som hittills drabbats värst är den tunga fordonsindustrin, besöksnäringen, resebranschen och transportsektorn.

Två avgörande mekanismer

Han anser att det är två mekanismer som ger direkta konsekvenser på samhällsekonomin. Det första är att leverantörskedjor hackas upp och underleverantörer inte längre kan leverera sina produkter.

– Transportsystemet fungerar inte längre, vare sig över gränser eller inom gränser. I fabriker i Belgien arbetar folk med en meters lucka och folk kommer inte till jobbet, det blir ett handgripligt fysiskt problem för att industrin ska fungera.

Den andra konsekvensen är konjunkturen och efterfrågan.

– Vi kan redan se att efterfrågan på tunga investeringar har fått sig en rejäl smäll. Under de närmaste månaderna kommer många industrier att ställa in stora investeringar i till exempel maskiner, säger Mats Kinnwall.

Nöden – uppfinningens moder

Samtidigt är det nu flera industriföretag som ställer om sin produktion för att lätta på trycket.

– Kreativiteten finns därute. Absolut vodka har börjat producera desinfektionsmedel och hygienföretaget Essity håller på att ställa om för att tillverka ansiktsmasker till i första hand vården.

Behöver du förstärkning av industripersonal?

Väljer butik framför restaurang

Och det är nog få som har missat att många butikshyllor har gapat tomma medan restaurangerna har haft svårt att hålla öppet på grund av uteblivna gäster.

– Folk går inte på restaurang utan äter hemma istället. Sektorrotation kan man kalla det för.

Är Sveriges industrier rustade för en kris av den här magnituden?
– Det är väl egentligen inte någon som är rustad för denna chock. Vi har inte sett något liknande tidigare. Det är en total tvärnit när samhällen bokstavligen stängs, som leder till efterfråge- och utbudschock. Det blir som en krigsekonomi.

Hur länge kan det pågå?
– Snart måste man lyfta alla restriktioner, annars riskerar vi en jättevåg av konkurser, det blir en snabbt stigande arbetslöshet som kan leda till ett djupt recessionsscenario. Om inte människor kan, får eller törs gå till jobbet eller delta i det ekonomiska livet får det enorma konsekvenser. För varje dag som går är det fler företag, inte minst i besöksnäringen, som går i konkurs. Ju längre samhället står still desto större risk för att skadeverkningarna eskalerar. Vi ser redan nu stora permitteringar och varsel inom industrin, fortgår detta finns risk för att de stora bolagen tvingas lägga ned vilket kommer att leda till stora finansiella problem. USA är en jätteviktig faktor, rapporter visade nyligen att 3,2 miljoner amerikaner blev av med jobbet under en vecka, den siffran har tidigare legat på 200 000, säger Mats Kinnwall.

Anser du att regeringen har gått in med för drastiska åtgärder?
– Det kan vi inte veta förrän i efterhand. Det är när krutröken har skingrats som man kanske kan dra den slutsatsen. Jag tycker att mycket som har gjorts av politiska system, regeringar och centralbanker har varit bra. Man måste ju ta i, men det är en nyckelfaktor att snabbt upphäva det tillstånd som råder nu.

Har positiv förhoppning

Mats Kinnwall tror att den avstannade produktionen och handeln kommer att få ett uppsving så snart restriktionerna upphävs.

– Under förutsättning att vi får kontroll på smittspridningen kommer det att finnas ett uppdämt behov. Bilen du inte köpte i april köper du i augusti. Investeringar du inte gjorde i det andra kvartalet kommer i tredje eller fjärde kvartalet. När det väl vänder finns förutsättningar för en kraftfull återhämning. Jag tror att vi snart kommer att se att Kina tar ett skutt i ekonomin, detsamma kommer att gälla för oss.

Efterlyser masstest

Just nu arbetar Teknikföretagen intensivt med att tillsammans med samarbetspartners lägga fram förslag till regeringen på hur de ekonomiska konsekvenserna av krisen kan begränsas.

– Vi efterlyser att man råder bot på den ekonomiska sjukdomen. Ett av våra förslag är att komma igång med ett kraftigt utbyggt testande av människor. Om vi får till ett test- och sorteringssystem, så skulle de personer som är friska och immuna kunna återgå till arbete, säger Mats Kinnwall.

3 branscher som har det tufft

  1. Fordonsindustrin med stora varsel och permitteringar.
  2. Resebranschen där all flygtrafik mer eller mindre står still.
  3. Besöksnäringen med hotell och restauranger som slår igen.

3 branscher som klarar sig bra i coronakrisen

  1. Livsmedelsbranschen, nätmatkedjor ökar omsättningen när människor försöker hålla social distans, men även många vanliga butiker går bättre när folk väljer att äta hemma istället för på restaurang
  2. Apotek, det bunkras Alvedon och andra receptfria läkemedel. För att inte tala om handsprit.
  3. Streamingtjänster, vid karantän tittar folk på film, serier och lyssnar på böcker.