Skip to main content

YH-utbildningar på distans

Vill du läsa en utbildning på distans och på yrkeshögskola? Hos oss kan du välja mellan ett flertal YH-utbildningar på distans i hela landet - antingen utan eller med platsträffar. Du kan välja YH-utbildningar på distans inom ett flertal områden såsom vård, pedagogik och apoteksteknik.


Hur fungerar en YH-utbildning på distans?

Att läsa en YH-utbildning på distans är för många både enkelt och praktiskt. Oftast är upplägget så att du läser på distans mestadels av tiden medan du träffar kurskamrater och lärare på plats vid några tillfällen under terminen. Att läsa en YH-utbildning på distans brukar fungera mycket bra när du vill studera men inte vill eller kan flytta till en annan del av landet. När en utbildning går på distans brukar undervisningen vara digital, det innebär att du kommer ha till exempel webbinarier och onlinemöten. Du kommer även få hålla redovisningar genom din webbkamera.

YH-utbildning på distans – 1 eller flera år

Våra YH-utbildningar på distans håller lite olika längder. Antingen kan man läsa på heltid under ett år eller längre eller så kan man läsa någon av våra kortare YH-utbildningar på halvfart. Våra kortare YH-utbildningar har vi utan träffar. Bland våra kortare YH-utbildningar på distans finns då och då bland annat Azure administration för servertekniker med en längd på endast tio veckor. Våra längsta YH-utbildningar på distans pågår under två år.

YH-utbildning på distans - helfart eller halvfart?

Utöver att läsa på plats eller på distans kan man dessutom ofta välja om man vill läsa en YH-utbildning på helfart eller halvfart. Att läsa en utbildning på helfart innebär att man studerar på heltid medan halvfart innebär att man studerar på deltid. Att studera en YH-utbildning på halvfart och distans kan vara extra fördelaktigt om man arbetar och vill studera vid sidan av.

Vilken utrustning behöver jag på en YH-utbildning på distans?

Det behövs inte speciellt mycket för att läsa en YH-utbildning på distans hos oss. Men du bör ha tillgång till dator med internetuppkoppling och webbkamera. Eftersom de flesta lektioner kommer vara digitala är det viktigt med internet. Du behöver även en webbkamera till olika redovisningar och inlämningsuppgifter.

Hur ansöker jag till en YH-utbildning på distans? 

Oavsett om du ska läsa en YH-utbildning på distans eller på plats så söker du till våra utbildningar på samma sätt. Hitta den utbildning du är intresserad av på lernia.se, sedan ansöker du till utbildningen direkt från den webbsidan.

Urval och antagning för YH-utbildningar på distans

För att bli antagen till en YH-utbildning hos oss går du igenom några olika steg. Vi inleder med en så kallad behörighetsprövning där vi ser om du har de betyg som krävs. Är det fler sökande än det finns platser håller vi ett urval. Vi kallar då de sökande som är behöriga på ett urvalsprov. Efter det är det dags för antagning där vi rangordnar de sökande efter resultatet på urvalsprovet. Antagningsbeskedet skickar vi ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdagen.

YH-utbildningar att läsa på distans 

Vi har YH-utbildningar på distans inom många olika områden - bland annat vård, pedagogik och apoteksteknik. Vi kommer att starta flera nya utbildningar under hösten 2023. Läs om alla våra YH-utbildningar här.

YH-utbildningar hos oss är kostnadsfria och CSN-berättigande

Alla våra YH-utbildningar, på plats och distans, är kostnadsfria. Det betyder att dina enda utgifter kommer att vara eventuella resor och boende till platsträffar under utbildningen. Våra utbildningar är dessutom CSN-berättigande, vilket betyder att du har rätt att söka CSN-lån när du studerar en YH-utbildning hos oss. Tack vare det kommer du ha en ekonomisk trygghet under din studietid.