Skip to main content

Bygg och anläggning

Arbetsmarknadsutbildning


Vill du ha lätt att hitta jobb efter din utbildning? Då kan Bygg och anläggning vara rätt utbildning för dig. Här får du lära dig ett spännande och kreativt jobb. Dessutom får du flera viktiga certifikat och intyg.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Vi tar fram en plan för dig

Innan utbildningen går vi igenom dina kunskaper och din bakgrund. Du får göra tester där vi kan se vilka kunskaper just du har. Efteråt tar vi fram en plan för hur just din utbildning ska se ut.

Grundkurser i Bygg och anläggning

Du börjar med att läsa grundkurser i bygg och anläggning. Du lär dig om olika verktyg, material och hur du läser av ritningar. Du lär dig även praktiska arbetsuppgifter, till exempel målning, murning och plåtslagning.

En bransch för kvinnor och män

Byggbranschen behöver fler kvinnor. Därför rekommenderar vi både kvinnor och män att söka utbildningen.

Du väljer själv en yrkesinriktning

På olika orter kan du läsa olika inriktningar. Leta upp din hemort i listan över kursorter för att se vilken inriktning du kan välja. I arbetsmarknadsutbildningen finns flera olika inriktningar, till exempel träarbetare/snickare, betongarbetare, murare, golvläggare, håltagare och plattsättare. Beroende på vilken inriktning du går i utbildningen får du lära dig praktiska arbetsuppgifter som plattsättning, murning eller golvläggning.

Certifieringar och intyg du får i utbildningen

Oavsett vilken av våra inriktningar du väljer kommer du att få en del intyg och certifieringar. Bland annat får du certifieringar i:

  • Heta arbeten
  • Handhavande av bultpistol
  • Säkra lyft, lastkopplare och signalman
  • Allmän utbildning ställning

Du har även möjlighet att få fler certifieringar och intyg i några av de olika inriktningarna.

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Vill du ha lätt att hitta jobb efter din utbildning? Då kan Bygg och anläggning vara rätt utbildning för dig.

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller riskerar att bli arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Längden på utbildningen är olika från person till person och beror till exempel på dina kunskaper och vilken utbildning du vill gå. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

 

När du deltar i en arbetsmarknadsutbildning kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

 

Du behöver kunna bra svenska

För att kunna delta i utbildningen på bästa sätt är det viktigt att du kan bra svenska. Det är även bra för att senare kunna få jobb inom bygg och anläggning. Det är en fördel om du har körkort.

Boka in dig på ett studiebesök

För att få gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du komma på studiebesök först. På studiebesöken får du chans att se hur skolan ser ut och ställa olika frågor till oss.

Så anmäler du dig till ett studiebesök

1. Leta upp den ort du vill studera en arbetsmarknadsutbildning på.

2. På varje flik med orter finns det en "Ansök"-knapp. Tryck på den.

3. Fyll i dina kontaktuppgifter och skriv gärna när du vill komma på studiebesök. Vi kontaktar dig så fort vi kan, men det kan ibland dröja några dagar.

4. Tryck på "Skicka"-knappen när du är klar.

5. Ta kontakt med oss om du inte förstår hur du ska göra eller om något krånglar. Välkommen!

Efter utbildningen

Bygg- och anläggningsbranschen söker ständigt efter personal. Därför har du goda chanser till jobb efter din utbildning. Beroende på vilken inriktning du går i den här arbetsmarknadsutbildningen kan du jobba som till exempel:

  • Träarbetare (snickare)
  • Betongarbetare
  • Murare
  • Golvläggare
  • Plattsättare
  • Väg och anläggningsarbetare

Beroende på vilken inriktning du valt i utbildningen kommer du få efterfrågade kunskaper i till exempel plattsättning, golvläggning, betongarbete eller träarbete. Du kommer även ha flera viktiga certifikat som gör det lättare för dig att hitta det jobb du vill ha.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan