Skip to main content

Yrkesutbildning


Vad innebär det att plugga en yrkesutbildning, vilka studieformer finns och vilken passar bäst för dig? Det beror lite på hur dina gymnasiebetyg ser ut, hur du vill finansiera utbildningen och vad för sorts examen du vill ha. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av uttryck.

Yrkesutbildning

Vad innebär det att plugga en yrkesutbildning, vilka studieformer finns och vilken passar bäst för dig? Det beror lite på hur dina gymnasiebetyg ser ut, hur du vill finansiera utbildningen och vad för sorts examen du vill ha. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av uttryck.


Vad är en yrkesutbildning?

Yrkesutbildningarna är en typ av utbildning som finns i alla möjliga yrken och branscher - från ventilationsingenjör till ambulanssjukvårdare. Ofta går de att läsa både på plats eller på distans. Men vad är det egentligen som definierar en yrkesutbildning och vad skiljer dem från traditionella akademiska utbildningar? En speciellt viktig del av yrkesutbildningen är praktik. Precis som i akademiska utbildningar finns det teoretiska kurser, men i yrkesutbildningen ligger betoningen på just praktik. Dessa går ofta under namn som just praktik, prao eller hos oss på Lernia som lärande i arbete.

Praktiken innebär att man är ute på en riktig arbetsplats och testar på riktiga arbetsuppgifter. En av yrkesutbildningarnas styrkor är just möjligheten att få testa på ett yrke direkt på arbetsplatsen. En annan fördel är att du på så sätt knyter viktiga kontakter för framtiden. Erfarenheten från praktiken väger tungt när du sedan ska söka jobb inom det område du utbildat dig i.

Vad är skillnaden mellan att plugga en yrkesutbildning och en Komvuxutbildning?

Olika utbildningar ställer olika antagningskrav. Du söker en utbildning på Komvux om du saknar gymnasiebetyg, till skillnad från till exempel arbetsmarknadsutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar, där andra krav ställs. Att plugga en komvuxutbildning är en bra idé om du vill läsa en yrkesutbildning men saknar gymnasiebetyg. En Komvuxutbildning funkar även bra om du behöver läsa upp ett ämne som du kanske inte fick godkänt i på gymnasiet. Att plugga på Komvux kostar ingenting, men det kan en yrkesutbildning göra, beroende på om du läser den hos till exempel ett företag eller genom kommunen eller Arbetsförmedlingen. På Lernia har vi flera olika yrkesutbildningar. Mer information om utbildningstyperna hittar du på våra sidor om komvux, arbetsmarknadsutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar.

Många tänker på KY-utbildningar när man pratar om yrkesutbildningar. Du kan läsa mer om KY-utbildningar på vår guide om KY-utbildningar.

Vad är skillnaden mellan att plugga en yrkesutbildning och en YH-utbildning?

Utöver yrkesutbildningar och Komvuxutbildningar finns det dessutom en utbildningsform som heter yrkeshögskoleutbildning, YH-utbildning. Även fast namnen påminner om varandra finns det vissa skillnader.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som ansvarar för YH-utbildningar. För att kunna starta en sådan behövs det ett godkännande och en granskning av myndigheten. Dessutom måste utbildningen vara kostnadsfri, studiemedelsberättigad och bestå av en tredjedel praktik. Framförallt måste det finnas ett behov av yrket på arbetsmarknaden för att utbildningen ska få starta. Privata yrkesutbildningar å andra sidan behöver inte vara kostnadsfria och är inte alltid studiemedelsberättigande. När det kommer till praktik erbjuder yrkesutbildningar i regel en praktikperiod, men inte alltid en tredjedel av tiden såsom YH-utbildningarna. Här kan du läsa mer om att plugga en YH-utbildning på Lernia.

Yrkesutbildningar leder ofta till jobb

Det finns som sagt många fördelar med att läsa en yrkesutbildning. En stark fördel är den goda chansen till jobb. Många yrkesutbildningar utformas nämligen i samarbete med Näringslivet och det innebär att ett behov för yrket finns på arbetsmarknaden. Precis som med alla andra utbildningar är det dock svårt att säga innan vilken utbildning som ska leda till jobb. Ett tips för att ta reda på hur efterfrågan på ett yrke ser ut är att kolla på till exempel SCB:s arbetskraftbarometer eller Arbetsförmedlingens Yrkeskompass. Där kan du läsa prognoser för olika yrken nu och framöver.

Se till att välja en seriös yrkesutbildning med hög kvalitet

Att välja rätt yrkesutbildning kan vara svårt eftersom det finns många olika företag, skolor och privata anordnare som håller i yrkesutbildningar. Därför kan det vara bra att checka av några punkter för att säkerställa sig om att utbildningen man vill gå håller en viss kvalitet.

  • Står en folkhögskola, universitet eller statlig instution för utbildningen? Sådana utbildningar går under statlig tillsyn och måste därför hålla en viss kvalitet.
  • Står en privat anordnare, ett företag eller en förening för utbildningen? I så fall kan du kolla med branschorganisationen till det yrke du är intresserad av om utbildningen är godkänd hos dem.
  • Ta gärna kontakt med andra som gått utbildningen och hör med dem vad de tycker och tänker om den.

Examen och diplom

Många yrkesutbildningar leder till någon form av examen eller diplom, men inte alla. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av. Dels är det viktigt att ta reda på om examen är godkänd av branschorganisationen för yrket. Dels är det viktigt att ta reda på om en eventuell examen är godkänd nationellt eller internationellt.

Arbete på lager

Hur söker jag en yrkesutbildning?

Eftersom det finns så många olika yrkesutbildningar finns det många olika sätt att söka eller bli antagen till en yrkesutbildning. Det brukar stå mer detaljerat hur du söker och blir antagen på utbildningens hemsida. Det finns även webbplatser där du kan söka på yrkesutbildningar du är intresserad av, hitta mer information och se hur du söker just den utbildningen.  

Yrkesutbildning på Lernia

På Lernia har vi flera kostnadsfria och studiemedelsberättigande yrkeshögskoleutbildningar inom många olika områden. Alla våra utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom respektive bransch. Alla våra lärare jobbar pedagogiskt och har lång erfarenhet av att utbilda vuxna. För dig som student betyder det att skolan anpassar pedagogiken till dina förutsättningar. Lernia Yrkeshögskola finns över hela landet - från Malmö till Piteå. En del av utbildningarna kan du välja att läsa på distans eller halvdistans