<
033 Linus Olsson

Linus fick hjälp till rätt utbildning - ”Om 2 år har jag drömjobbet”

”Jag ville jobba med människor men trodde mina möjligheter var begränsade”, säger Linus Olsson, 22. Tack vare Lernia Rusta och matcha utbildar han sig nu till socialpedagog på Gotlands folkhögskola.


Efter problem i skolan och överdos: Nu är Linus på väg mot drömjobbet

Behöver du stöd för att hitta rätt utbildning eller jobb? Linus Olsson, 22, drömde om att bli psykolog och hjälpa andra, men betygen räckte inte till. Han fick stöttning av Lernia – och nu går han en utbildning som leder till drömjobbet på bara två år.

Linus Olsson har bott i Karlstad i hela sitt liv och redan som 11-åring visste han vad han ville bli: psykolog.

– Jag gick i terapi eftersom jag var deppig och orolig, och blev fascinerad av hur vi människor fungerar och att man kan hjälpa andra att må bättre, säger han.

Linus har alltid varit en kreativ person med mycket fantasi och lätt för att lära, men han har haft utmaningar i skolan då han har dyslexi. Som vuxen har han fått diagnoserna ADHD och Aspergers syndrom.

– Jag hamnade ofta lite snett i skolan, jag blev lätt speedad och hade svårt att fokusera.

Vändpunkt efter en överdos

Att utbilda sig till yrken som psykolog eller socionom kändes som en ouppnåelig fantasi, eftersom det kräver höga betyg, och Linus riktade så småningom in sig på att bli rörmokare.

– Men det kändes aldrig rätt, jag är ingen händig person och var inte intresserad.

Vändpunkten kom efter att Linus hamnat på sjukhus av en överdos. Han hade börjat testa droger och var nu så illa däran att det var fara för hans liv.

– Läkarna berättade att jag kunde ha dött, och att jag hade tur som inte drabbades av en hjärnskada.

Efter den krisen sökte Linus hjälp hos en drogterapeut och började samtidigt en resa för att ta reda på vad han egentligen ville göra.

– Terapeuten upptäckte mitt intresse för psykologi och uppmuntrade mig att bejaka det.

Den här resan landade i att Linus skrev in sig på Arbetsförmedlingen i Karlstad i början av 2021.

– Ärligt talat var jag skeptisk. Jag visste att jag ville jobba med människor och hjälpa andra, men trodde att mina möjligheter var begränsade.

018 Linus Olsson

Fick stöd av Rusta och matcha på Lernia

"Jag blev chockad – en lyckochock. Det första jag gjorde var att ringa Maisoon på Lernia och ropa: ”Jag kom in!”

Arbetsförmedlingen erbjöd Linus ”Rusta och matcha” – en tjänst för personer som behöver extra stöttning och hjälp med att hitta ett jobb eller en utbildning. Han fick välja leverantör och valde Lernia, en av de största leverantörerna av Rusta och matcha i Sverige – och träffade handledaren Maisoon Shoki på Lernia Matchning.

De fick fin kontakt direkt. Linus berättade om sin bakgrund och sina drömmar och Maisoon tipsade om utbildningar som skulle kunna passa.

– Det mest grundläggande och viktigaste jag kunde hjälpa Linus med var att skapa en trygg, stödjande och uppmuntrande miljö. Han fick bland annat hjälp med att skriva personliga brev och träna på intervjuer i form av rollspel, berättar Maisoon.

Linus sökte bland annat en tvåårig yrkesutbildning till socialpedagog på Gotlands folkhögskola. Utbildningen ger en bred kompetens för socialpedagogiskt arbete inom exempelvis behandlingshem, skola, boendestöd, socialpsykiatri och LSS-verksamheter.

– Det lät för bra för att vara sant! Plötsligt insåg jag att jag kunde få ett jobb jag brinner för, och detta efter en utbildning på bara två år, säger Linus.

”Har fått bättre självkänsla”

När det blev dags för intervju åkte han den långa vägen till skolan i Fårösund på Gotland istället för att ha ett videosamtal, för att visa hur motiverad han var. 23 maj kom ett mejl med beskedet att han fått en plats.

– Jag blev chockad – en lyckochock. Det första jag gjorde var att ringa Maisoon på Lernia och ropa: ”Jag kom in!”

Utbildningen startade i augusti och Linus stortrivs.

– Eftersom jag är så motiverad och intresserad av allt vi ska lära oss, har jag för första gången i mitt liv inga problem att fokusera och koncentrera mig. Mina klasskamrater är underbara, vi delar intressen och stöttar varandra. Mitt mål är att först jobba i några på ett behandlingshem för missbrukare. Sedan vill jag arbeta som terapeut för att hjälpa personer med drogproblem.

Förutom att Linus trivs med utbildningen, mår han bättre generellt:

– Jag är lugnare, gladare, har mindre ångest och har fått bättre självförtroende och självkänsla.

Vad betydde stödet från din handledare på Lernia?

– Utan henne hade jag inte vetat om att den här utbildningen fanns. Och hade jag känt till den, hade jag inte vågat tro att jag kunde komma in på den. Så jag har henne att tacka för att jag står här idag.

Ditt tips till andra som känner att de har svårt att hitta rätt utbildning eller jobb?

– Det kan låta som en klyscha, men brinner du för något och kämpar för det, då klarar du det. Du klarar i alla fall mycket mer än vad du tror. Jag vill också säga: Våga söka hjälp. Alla mår vi dåligt eller känner oss vilsna ibland och att söka hjälp är inget svaghetstecken, det är precis tvärtom.

 

Vill du veta mer om Rusta och matcha på Lernia?

Klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handledare upp dig.

Två Personer I Samtal