<

2024-04-12

Pressmeddelande

Glödhet efterfrågan på svetsare – ny utbildning till internationell svetsspecialist i Trollhättan

Industrirådet och undersökningsföretaget Demoskop har nyligen publicerat data som visar att svensk industri behöver växa med 300 000 nya medarbetare under de kommande åren. Ett av de mest eftertraktade yrkena bland arbetsgivare är svetsare, som är oumbärliga både inom järnvägsbyggande och den tillverkande industrin. Enligt branschen råder det idag en brist på 3 000 svetsspecialister. För att möta den stora efterfrågan erbjuder utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia nu utbildning till internationell svetsspecialist i Trollhättan.

Svetskompetensen utgör en central del i västsvensk industri. Inte minst inom fordonstillverkning och batteritillverkning. Dessvärre är det idag fler som går i pension än det antal som börjar i branschen. För att möta efterfrågan på kompetens erbjuder Lernia nu en yrkeshögskoleutbildning till internationell svetsspecialist i Trollhättan. Utbildningen riktar sig till den som har jobbat som svetsare några år och vill spetsa sin kompetens ytterligare.

- Sverige har möjlighet att gå i bräschen för ny grön industri. Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH. 

Svetsaryrket är både kreativt och välbetalt. Det finns dessutom många steg att ta i yrket och öppnar dörren för en internationell karriär. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och efter examen ligger snittlönen på 33 000 kronor i månaden.

- Idag är det svårt att lösa kompetensbristen på svetsare. Yrket blir alltmer professionaliserat vilket ställer allt högre krav. Därför har vi varit med i att ta fram den här utbildningen och ser fram emot att välkomna praktikanter längre fram, säger Jonas Öhman, vd på företaget JM Indutech AB.  

Här finns mer information om utbildningen. Ansökan till Internationell svetsspecialist är öppen fram till 15 maj. Terminsstart för utbildningen är hösten 2024. 

Profilbild för Åsa Lundell

Åsa Lundell

Marknads- och kommunikationschef

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,5 miljarder kronor 2023 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 18 400 personer och förmedlade 10 900 bemanningskonsulter. 12 000 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.