<

2024-04-03

Pressmeddelande

Bristkompetens inom CNC-teknik ska lösas genom YH-utbildning i Karlstad

Industrirådet och undersökningsföretaget Demoskop har nyligen publicerat data som visar att svensk industri behöver växa med 300 000 nya medarbetare under de kommande åren. CNC-tekniker rankas på fjärde plats i undersökningens topplista över bristyrken. För att minska glappet mellan industrins behov och tillgången till kompetens öppnar därför utbildning- och bemanningsföretaget Lernia antagningen till CNC-tekniker i Karlstad, en YH-utbildning som leder till jobb efter examen.

Sex av tio värmländska företag har försökt rekrytera det senaste året visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät för perioden 2023-24. Inom industrin råder stora pensionsavgångar och särskilt svårt är det att hitta kompetens inom CNC-teknik. Därför satsar Lernia på YH-utbildningen i CNC-teknik i Karlstad. Som CNC-tekniker programmerar man maskinerna som sköter själva tillverkningen, en nyckelkunskap i den alltmer automatiserade industrin.

- Vi ser ökade krav på teknisk kompetens inom industrin. För en exportberoende och kunskapsintensiv nation som Sverige är rätt kompetens nyckeln för både tillväxt, hållbar omställning och välfärd. Yrkeshögskolan är kvittot på välfungerande samverkan med näringslivet och det offentliga, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH.

Utbildningen i Karlstad sker delvis på distans för att bredda upptagningsområdet. Vid två tillfällen varje termin, under den tre terminer långa utbildningen, träffas man fysiskt. Under utbildningen har man en längre period av LIA (lärande i arbete, motsvarighet till praktik) och vid examen blir man certifierad på branschens näst högsta nivå.

- Vi är i stark tillväxt och efterfrågar flera CNC-tekniker. Kompetens är nyckeln till hög produktionstakt och god kvalité, därför välkomnar vi den här satsningen på Yrkeshögskolan, säger Natalie Edfedlt Werme, HR-chef på företaget Wipro Infrastucture Engineering.

Ansökan till Certifierad CNC-tekniker i Karlstad är öppen från 15 februari till 15 maj och startar hösten 2024. Här går det att läsa mer om utbildningen.

Profilbild för Åsa Lundell

Åsa Lundell

Marknads- och kommunikationschef

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,5 miljarder kronor 2023 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 18 400 personer och förmedlade 10 900 bemanningskonsulter. 12 000 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.