Undersökning 2023
Kompetenskraven på arbetsmarknaden accelereras av den snabba teknikutvecklingen. Industrin automatiseras och artificiell intelligens (AI) får en alltmer framträdande roll i våra liv. I årets undersökning av Svenskarna och arbetsmarknaden tar vi bland annat tempen på hur man upplever att AI påverkar en på arbetsmarknaden och hur man ser på arbetsmarknadens utveckling där man bor.
Hur bedömer du att framtiden för arbetsmarknaden ser ut i regionen/länet där du bor?
Många är positiva till arbetsmarknadens utveckling där man bor. Det är dock stora skillnader inom Sverige. Störst är optimismen i nordligaste Norrland. I Västerbotten är 64 procent optimistiska och i Norrbotten hela 73 procent. Lägst optimism finner man i södra- och mellersta Sverige. I Gävleborg är bara 23 procent optimistiska följt av Kalmar och Dalarna på 38 procent.
Är du orolig över att förlora din anställning på grund av det ekonomiska läget?
De flesta är inte oroliga över att förlora sin anställning på grund av det ekonomiska läget. Samtidigt är det fler som är oroliga än för ett år sedan. I fjol var 14 procent oroliga och i årets undersökning är 17 procent oroliga över att förlora jobbet på grund av det ekonomiska läget.
Är du orolig för att förlora ditt jobb på grund av AI (Artificiell intelligens)?
Nästan var tionde i Sverige är orolig över att förlora sin anställning på grund av AI. Störst är oron i Södermanland där 14 procent är oroliga över att förlora sin anställning, följt av Stockholm där 12 procent är oroliga.
Använder du AI idag inom ramen för ditt nuvarande jobb?
Nästan var femte använder AI på jobbet idag. Användandet är störst i storstadsregionerna. Nästan var fjärde, 24 procent i Stockholm, följt av 21 procent i Västmanland och 19 procent i Uppsala.
I vilken utsträckning tror du AI kommer göra att du behöver förändra din nuvarande yrkeskompetens de närmaste åren?
Det finns en relativt stor medvetenhet bland svenskarna om att utveckla sin kompetens på grund av AI. Nästan tre av tio, 27 procent, svarar att de i ganska eller mycket hög utsträckning behöver förändra sin yrkeskompetens de närmaste åren.
Upplever du att du har rätt kompetens för att vara attraktiv på arbetsmarknaden?
De flesta svenskar upplever att de har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. I genomsnitt uppger 20 procent att de inte har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Det är lika stor andel som vid fjolårets undersökning. Det är små skillnader mellan könen, 19 procent av männen och 21 procent av kvinnorna som svarar att de inte har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden.
Skulle du kunna tänka dig att skola om dig för att öka din attraktivitet på arbetsmarknaden?
Av de som inte känner att de har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden finns det en stor medvetenhet kring att öka sin kompetens och därmed förbättra sin attraktivitet.
Förra året uppgav 56 procent att de kunde tänka sig skola om sig för att öka sin attraktivitet, en siffra som vuxit till 59 procent i årets undersökning.
Skulle du kunna tänka dig jobba med produktion inom den tillverkande industrin?
Det finns stor kompetensbrist inom praktiska och tekniska yrken. Intresset för att kunna tänka sig att jobba med produktion inom den tillverkande industrin ökar. Förra året uppgav 43 procent att de kunde tänka sig det, en siffra som nu vuxit till 45 procent.
Det är fler män än kvinnor som kan tänka sig den yrkesbanan. Drygt hälften, 51 procent, bland männen och 39 procent bland kvinnorna kan tänka sig jobba med produktion inom den tillverkande industrin.
Skulle du vara beredd att flytta till en annan ort för ett nytt arbete?
Intresset för att kunna tänka byta ort för ett nytt jobb ökar och det verkar vara en ihållande trend.
Vid 2021 års undersökning uppgav 31 procent att man kan tänka sig flytta för ett nytt jobb, 2022 var det 37 procent och i årets undersökning kan hela 45 procent tänka sig flytta till en ny ort för jobb.
Skulle du kunna tänka dig att flytta till Västerbottens eller Norrbottens län, för ett nytt arbete?
Behovet av nya invånare såväl ny arbetskraft i Sveriges nordligaste län är starkt. Enligt regeringens förra samordnare för näringslivets gröna omställning behövs så många som 100 000 nya invånare till Västerbotten och Norrbotten.
Av de svenskar som inte redan bor där kan så många som 28 procent tänka sig flytta dit.
Så vad kan vi dra för slutsatser?
- Det är tydligt att redan nu påverkar AI arbetsmarknaden och sättet vi jobbar på. Många använder AI på jobbet men den nya tekniken skapar också behov bland många att förbättra sin yrkeskompetens. Det är sannolikt att både andelen som använder AI på jobbet och behovet av att utveckla sin kompetens på grund av AI kommer öka.
- Årets undersökning visar att synen på arbetsmarknaden i norra Norrland blir allt mer optimistisk. Industrisatsningarna verkar stävja pessimismen som finns i många andra län, främst i mellersta och södra Sverige.
- Intresset för att flytta för ett nytt jobb fortsätter öka. Det är en trend som hållit i sig sedan 2021. Det kan vara en effekt av det ekonomiska läget. Det kan också vara en effekt av att med ny teknik blir geografisk plats mindre viktigt.