<
pressbild

2022-03-31

Pressmeddelande

Kompetensbrist inom data/IT kan försvåra utvecklingen i Norrbotten – nu ska Lernia utbilda fler systemutvecklare

De pågående och framtida satsningarna på den norrländska industrin bygger till stor del på digitalisering, något som sätter helt nya krav på kompetens inom data/IT i Norrbotten framåt. För att svara upp mot det skriande behovet öppnar utbildnings- och bemannings-företaget Lernia nu ansökningen till yrkeshögskoleutbildningen ”Systemutvecklare i Java och JavaScript” med bas i Piteå.

I Norrbotten pågår och planeras stora satsningar på uppbyggnaden och omvandlingen av en ny hållbar industri. Men för att klara omställningen och de digitala behov som uppstår behövs särskilt kompetens inom data/IT som idag inte finns på plats. Det fastställer en rapport från september 2021 som Region Norrbotten beställt av Oxford Research. Att utbilda fler systemutvecklare är en viktig nyckel för att framtidssäkra utvecklingen i Norrbotten och därför erbjuder Lernia till hösten en utbildning inom Java och JavaScript i Piteå.

 - När vi pratar med företag och organisationer i Norrbotten blir det tydligt att de har svårt att hitta den kompetens de behöver för att säkra upp sina nya satsningar, därför är jag så glad att vi kan erbjuda den här utbildningen i Piteå, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Arbetsförmedlingens prognoser visar att mjukvaru- och systemutvecklare har goda utsikter att få välbetalda jobb i norra Sverige inom de närmsta fem åren. Andreas Ohlsson är lärare för utbildningen och ser att just kompetens inom Java är extra eftertraktat.

 - Hela branschen behöver kompetent personal idag, men också på lång sikt. Med kunskaper i Java, som är ett av världens största och populäraste programmeringsspråk, kan man säkra ett arbete i framtiden, säger Andreas.

Studenterna kommer efter avslutade studier besitta specialistkompetenser inom bland annat programmering, webbarkitektur och API:er. Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen ges på heltid, i huvudsak ortoberoende men med träffar i Piteå. Yrkeshögskoleutbildningen som systemutvecklare i Java och JavaScript samarbetar bland annat med Luleå Science Park som vill stärka Sveriges position som IKT-nation.

Utbildningen är nu öppen för ansökan fram till 31 maj, med start i augusti 2022.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se