<

2023-08-18

Pressmeddelande

Jobbmässa ska matcha ukrainsk kompetens med svenska arbetsgivare

I Stockholm bor nära 4000 ukrainska flyktingar som flytt krigets fasor i hemlandet. Många av flyktingarna har värdefull kompetens som efterfrågas på den svenska arbetsmarknaden och viljan till jobb är stark. Samtidigt saknar nära hälften av gruppen ett arbete. Därför deltar Lernia på mässan Ukraine Job Fair som ska matcha arbetssökande med svenska arbetsgivare.

I Sverige finns nu över 50 000 flyktingar från Ukraina. Majoriteten är kvinnor och många är högutbildade. Enligt FN:s migrationsorganisation vill de allra flesta stanna i Sverige, oaktat säkerhetsläget i hemlandet. Språkbarriärer och begränsat kontaktnät beskrivs som vanliga hinder för många flyktingar att hitta jobb. Som ett led i att förbättra jobbmatchningen arrangeras en jobbmässa den 23 augusti riktad till de ukrainska flyktingarna.

Bakom mässan står Solidarity & Human Rights och svenska tech startupen Virtual Days.

 - Det finns mängder av bristyrken i Sverige och behovet av arbetskraft är stort. Listan av företag som letar efter kompetens verkar inom många branscher. Allt från kod och utveckling till tekniska jobb inom industrin. Jag är övertygad om att många kommer lämna mässan med nya ingångar och nyttig vägledning till bra jobb, säger Aida Aliskovic, ansvarig för internationella samarbeten på Lernia.

Den fysiska jobbmässan går av stapeln från kl 13 den 23 augusti på Karlavägen 104 i Stockholm. Den 31 augusti sker sedan Ukraine Job Fair digitalt för hela Sverige med sju arbetsgivare och hundratals jobb. Därefter kommer den digitala rekryteringsplattformen vara öppen digitalt året om.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om oss

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. 13 700 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.