<

2024-04-04

Pressmeddelande

Energieffektivt Västra Götaland kräver VVS-kompetens – ny YH-utbildning ska lösa kompetensbristen

I mars förra året träffade EU en överenskommelse om att minska energiförbrukningen med 11,7 procent till 2030. Det är en uppgift som i stor utsträckning faller på installationsbranschen. För en tillväxtregion som Västra Götaland skapar det ett betydande behov av personer med kompetens inom värme, ventilation och sanitet. För att möta efterfrågan på kompetens öppnar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia utbildningen till projektledare inom VVS med bas i Trollhättan.

I Sverige finns det runt 3 000 VVS-företag. Enligt branschföreträdare råder det kompetensbrist i hela branschen. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernias utbildning till projektledare inom VVS är den enda i sitt slag som erbjuds i hela Västra Götaland.

- Sverige har möjligheten att gå i bräschen för grön omställning. Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH.

Utbildningen till projektledare vänder sig till den som redan har erfarenhet av VVS-branschen och vill ta nästa steg i karriären. Utbildningen pågår under ett år och sker digitalt med ett par fysiska träffar i Trollhättan. Snittlönen för en projektledare inom VVS-branschen i Västsverige är 48 500 kronor i månaden.

- Projektledarrollen inom VVS är bred och man ansvarar för teamet såväl som arbetsmiljö och ekonomi. Därför är vi glada över att den här spetsutbildningen genomförs och vi ser fram emot att ta emot LIA-studenter, säger Johnny Wickelgren som äger företaget Rörpulsen.

Här finns mer information om utbildningen. Ansökan till projektledare inom VVS är öppen mellan 15 februari och 15 maj, med start i höst 2024.

Profilbild för Åsa Lundell

Åsa Lundell

Marknads- och kommunikationschef

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. 13 700 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se