<

2024-04-03

Pressmeddelande

Energieffektivisering accelererar kompetensbristen bland installatörer – ny spetsutbildning ska möta de nya kraven

I mars förra året träffade EU en överenskommelse om att minska energiförbrukningen med 11,7 procent till 2030. Det är en uppgift som i stor utsträckning faller på installationsbranschen och installatörerna, som är de som energieffektiviserar och elektrifierar alla typer av byggnader. För att möta den ökade efterfrågan på kompetens öppnar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia utbildningen till projektledare inom installation, där studerande från hela Sverige kan delta.

Sverige har över 4 000 installationsföretag, med totalt över 60 000 medarbetare, som ser till att funktioner som vatten, el, värme, kyla, ventilation, larm och fiber fungerar. Många av dessa företag vittnar om svårigheter att anställa projektledare som har ett arbetsledaransvar för projekten.

- Sverige har möjlighet att gå i bräschen för grön omställning. Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH.

Jobbet som projektledare passar den som har erfarenhet av installationsbranschen och vill ta nästa steg i karriären. Utbildningen är ett år lång och sker helt digitalt.

- Den här kompetensen är efterlängtad av hela branschen. Vi kommer att vilja rekrytera direkt från den här utbildningen, säger Martin Eriksson, HR-partner på företaget Elajo.

Här finns mer information om utbildningen. Ansökan till projektledare inom installationsbranschen är öppen från 15 februari till 15 maj och utbildningen startar hösten 2024.

Profilbild för Åsa Lundell

Åsa Lundell

Marknads- och kommunikationschef

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,5 miljarder kronor 2023 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 18 400 personer och förmedlade 10 900 bemanningskonsulter. 12 000 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.