Yrkeshögskoleutbildning

Mejeritekniker


Har du ett stort intresse av teknik och vill ha ett varierande yrke? Vill du jobba i en framtidssäker bransch med mejeriproduktion? Efter examen har du stora möjligheter till jobb i hela livsmedelsbranschen.

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

Regeringens livsmedelsstrategi för 2030 har som övergripande mål en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.   

Vad gör en mejeritekniker?

Som mejeritekniker jobbar du med mejeribranschens mest kända varumärken inom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och tycka om att jobba i team. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.
I dag är tillverkningen på mejerierna tekniskt avancerad med hög andel automation du styr och övervakar utrustning, felsöker och åtgärdar driftstopp, föreslår förbättringar i produktionsprocessen och arbetar med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Jobbmöjligheter

Branschen har varit med och skapat denna utbildning och erbjuder praktikplatser. Du kommer att bli erbjuden LIA-platser där du själv väljer vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser på ett tiotal olika platser i Sverige bland annat Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.

De har redan ett stort anställningsbehov av yrkesrollerna och ser utbildningen som mycket viktig för att fortsatt vara konkurrenskraftiga när det gäller mejeriproduktionen. Utbildningen är således en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.

Utbildningens upplägg - studera i både Sverige och Danmark

Utbildningen pågår under 1,5 år och undervisningen sker på plats från Arlas Mejeri i Linköping (4 veckor), Jönköping (2 veckor), Götene (7 veckor), på Lernia i Kalmar (2 veckor) samt på Kold College i Odense i Danmark (22 veckor uppdelat på sju tillfällen). Utöver det är du ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier (du väljer själv) i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense.

Är du behörig för att söka?

Du behöver uppfylla vissa krav för att få söka utbildningen. Här kan du läsa mer om vilka krav som finns för att få söka, och vad du kan göra om du eventuellt saknar dem.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier.

"Bra är att utbildningen kan ge nästa vilken väg som helst beroende av engagemang och personlighet. Hur driven är man själv, hur vill man göra sin karriär? Är man en specialist som vill gräva sig ned i detaljerna och vara den man ringer efter, eller är man en ledare som får operatörer och specialister att bli utmanade och utvecklas."

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

Mejeriteknik A del 1

I den här kursen ingår en del olika moment. Du kommer att lära dig om: 

  • Arbetsmiljökunskap inom fysisk- psykosocial arbetsmiljö och beteendebaserad säkerhet. 
  • Mejeriproduktion: kunskap om såväl hantverksmässig som industriell framställning av mejeriprodukter.  
  • Mejeriutrustning/industrifysik: kunskaper i användning av processutrustning som rörledningar med armatur och ventiler, pumpar, tankar, plattvärmeväxlare, separatorer utrustning för reglering och övervakning, indunstare, torktorn, ystningstankar, smörmaskiner och förpackningsmaskiner.  
  • Rengöring: kunskap om hur rengöringsmedel fungerar, rengöringsprocessens olika faktorer och deras funktion, rengöringsmetoder som Cleaning in place, manuell rengöring och hanteringen av en skumanläggning för rengöring av lokaler. 
  • Livsmedelssäkerhet/Mikrobiologi/Mjölkkemi: kunskaper som behövs för att arbeta på ett livsmedelssäkert sätt samt förstå innebörd och konsekvenser av avvikelser.  
  • Produktionsekonomi/ Mejeriteknisk matematik: grundläggande kunskaper inom produktionsekonomi och mejeriteknisk-matematik. 
  • Verksamhetssystem: förståelse för verksamhetssystem som behandlar livsmedelssäkerhet, kvalitet och miljö. Kännedom om bakgrunden till krav på rutiner och instruktioner.  
  • Office-paketet: grunderna i Word, Excel och PowerPoint och kunna hantera E-post.  

Mejeriteknik A del 2

I den här kursen ingår en del olika moment. Du kommer att lära dig om:  

  • Mejeriproduktion/tillverkning av produkter i träningsmejeriet: Översiktlig kunskap om såväl hantverksmässig som industriell framställning av mejeriprodukter.
  • Kvalitet: Genomföra bakteriologiska analysmetoder och kunna med hjälp av analysresultatet utvärdera vilken kvalitet produkten har.
  • Mejerihygien: Kunskaper som behövs för att arbeta på ett livsmedelssäkert sätt samt för att förstå innebörd och konsekvenser av avvikelser.  
  • Sensorik: kunskap om sensoriska analysmetoder och bedömningar av mejeriprodukter.  
  • Lean: grundläggande kunskaper i produktionsoptimering. Du lär dig de fem centrala grundprinciperna i Lean och att kunna identifiera hinder i den egna organisationen, ha kännedom om de viktigaste och mest använda Lean-verktygen. 

Mejeriteknisk automation

Du lär dig om operatörsterminaler, flödesschema och automation inom mejeribranschen. Slutligen kommer du kunna följa flöden i produktionen och styra mejeriteknisk utrustning.

Mejeriteknik B

I den här kursen ingår en del olika moment. Du kommer att lära dig om:  

  • Mejeriteknologi och produktframställning: kunskaper i att tillverka mejeriprodukter.  
  • Mikrobiologi/Kvalitet/Mejeriteknisk matematik: kunskap om vilka sensoriska krav, kvalitetskrav och standardiseringskrav som ställs på mejeriprodukter.  
  • Sensorik: kunskap om sensoriska analysmetoder och bedömningar av mejeriprodukter.  
  • Kemi: kunskap om lipider, mjölkproteiner, laktos, citronsyra och mineraler i mjölk. Deras kemiska uppbyggnad och funktion i mejeriprodukter.  
  • Innovation: kunskap i att arbeta systematiskt och innovativt med idéutveckling och produktion, individuellt och i team, både professionellt och med andra yrkesgrupper. Baserat på behovsanalys lär du dig att producera en innovativ produkt med kunskap om de olika mjölkbeståndsdelarna i förhållande till mjölkprodukternas kvalitet, näringsbetingelser och hur mjölken påverkas av mekaniska och fysiska effekter under behandlingen.  
  • Lean: fördjupade kunskaper i produktionsoptimering. Du lär dig att identifiera hinder i den egna organisationen, ha kännedom om de viktigaste och mest använda Lean-verktygen som Value Analysis, Kaizen och Kanban.  
  • Mejeriteknisk engelska: kunskap i den mejeritekniska engelskan som talas i mejeriindustrin. Du lär dig att kommunicera sammansättning av mjölk, mikrobiologi, utrustning och rengöring på engelska. 

LIA 1 - Lärande i arbete - praktik

Under din första LIA ska du få en fördjupad förståelse för det du lärt dig i den skolförlagda undervisningen. Kursen är ett aktivt lärande med problemlösning i det verkliga arbetslivet. Kursen ger dig en överblick av mejeriets tillverkningsprocesser. Du kommer att lära dig vilken personlig skyddsutrustning du ska använda vid arbete i produktionslokal, vilka regler som gäller och vilka skyltar som förekommer i produktionslokalen. Du kommer också att lära dig om mejeriets arbetsmiljöpolicy samt om hur du rapportera händelser i LIA - Livsmedelsbranschens informationssystem om arbetsmiljö. Under din första LIA ska du också vara med vid en skyddsrond och beskriva tillvägagångssättet. 

LIA 2- Lärande i arbete - praktik

Under din andra LIA ska du få en fördjupad förståelse för det du lärt dig i den skolförlagda undervisningen. Kursen är ett aktivt lärande med problemlösning i det verkliga arbetslivet. Du får under din andra LIA-period sätta dig in i produktionen från råvara till färdig produkt. Du kommer att lära dig att beskriva en produktionslinje från råvara till färdig produkt med övergripande blockschema och processbeskrivning. Du lär dig också att ange en översikt av de kontroller och provtagningar som utförs på den produktionslinje du beskrivit. Utöver det lär du dig också att ange de kritiska styrpunkterna (CCP:erna) med HACCP-plan för produktionslinjen du beskrivit.  

Under kursen lär du dig också hur du beskriver ett arbetsschema (till exempel ett treskiftsschema) samt hur arbetet med ständiga förbättringar genomförs på mejeriet. Du får möjlighet att vara med vid ventilunderhåll (byta packningar i ventiler) samt att vara med vid felsökning av automationsrelaterade fel som påverkar produkt och att dokumentera tillvägagångssättet. 

LIA 3 - Lärande i arbete - praktik

Under den tredje och sista LIA-perioden r du en fördjupad förståelse för det du lärt dig i den skolförlagda undervisningen. Kursen är ett aktivt lärande med problemlösning i det verkliga arbetslivet. Du får under din tredje LIA-period fortsätta att fördjupa dig i produktionen från råvara till färdig produkt. Du lär dig att upprätta ett flytschema över en pastöriseringsprocess. Flytschemat ska ange produktionsläge, inre cirkulation och yttre cirkulation. Grafiska symboler enligt standard ska användas. 

Examensarbete (Mejeriteknik C)

I examensarbetet driver och genomför du ett projekt som du sedan sammanställer och redovisar i en skriftlig rapport. 

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudie

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

 

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande gymnasiekurser eller motsvarande

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

 

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

 

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om urvalsprocessen för mejeritekniker

Om utbildningen får fler behöriga sökande än det finns platser så kommer ett urval att ske grundat på tidigare utbildning och tidigare yrkeserfarenhet.   

Urvalsordningen baseras på tidigare utbildning:

  • El- och energiprogrammet inriktning automation/elteknik/energiteknik, 2 meritpoäng
  • Industritekniska programmet, 2 meritpoäng
  • Teknikprogrammet inriktning produktionsteknik eller teknikvetenskap, 2 meritpoäng
  • Livsmedelsgymnasium inriktning industri, 1,2 meritpoäng
  • Food production, 1 meritpoäng

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du har stora chanser till jobb efter examen. 

Yrkesroller

  • Mejeritekniker  
  • Processoperatör 
  • Förpackningsoperatör 
  • Underhållstekniker
  • Laborant driftlaboratorium mejeri
  • Teamledare
"Är man intresserad av att arbeta inom en framtidssäker bransch med innovativa lösningar och ständig teknisk utveckling så är mejeritekniker verkligen utbildning du ska gå. Det är också en bra grund för personlig utveckling och vidare karriärsteg."