Kursfakta
Plats:
Distans Stockholm
Utbildningstyp:
Yrkeshögskoleutbildning
Utbildningslängd:
2 år
Poäng:
400
Nästa kursstart:
Vi väntar svar från MYH men har för avsikt att starta den här utbildningen hösten 2023.
Ansökningsperiod:
2023-02-15 till 2023-05-15
Telefon:
0771-650 650
Epost:
yh@lernia.se
Web:
www.lernia.se/yh
För vem
För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:
1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
- Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning
Du ska ha:
- Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
- Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
- Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.
Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid! - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2 Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser (eller motsvarande)
- Engelska 6
- Matematik 2
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Saknar du behörighet?
Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Vad betyder reell kompetens?
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.
Vad behöver du göra?
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:
- Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
- Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
- Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
Vi erbjuder behörighetstester i:
- Svenska 1
- Matematik 1
- Engelska 5
Så här går det till
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Så här gör du för att söka till utbildningen
För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.
Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.
När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.
Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.
Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.
Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.
Vad händer när du har skickat in din ansökan?
Antagningsprocessen sker i tre steg:
Steg 1 – Behörighetsprövning
Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.
Steg 2 – Urval
Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov.
I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:
- skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
- muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
- praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.
Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.
Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.
Steg 3 - Antagning
Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.
Om utbildningen
Utbildningens övergripande mål
Utbildningen går igenom hur databaser, databehandling, maskininlärning och Deep Learning används. Du får kunskaper om alternativa teknologileverantörer med lösningar baserade på öppen källkod. Vi går igenom frågeställningar inom juridik, säkerhet och integritet. Dessa kopplas till behoven hos leverantör och slutanvändare.
Du lär dig att identifiera säkerhetsbrister och tillämpa metoder inom informationssäkerhet. Vi går igenom hur installation av AI-baserade tjänster ska genomföras. Du får också färdigheter i att identifiera, planera och tillämpa funktioner i molntjänster.
Utbildningen behandlar programmeringsspråken Python samt JSON. Du löser sammansatta problem inom systemhantering, säkerhet samt data- och systemadministration. Du får identifiera, planera, skapa och förändra algoritmer. Utbildningen går även igenom systematiskt, analytiskt och affärsmässigt arbete med AI-baserade system.
Framtagen av arbetslivet
Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Det ökar chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag och organisationer.
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
Affärsmannaskap & affärsförståelse, 30p
Kursen ger dig förståelse för affärs- och verksamhetskunskap. Syftet är att lära dig kravställning utifrån beställarens verksamhet. Kursen tar upp vilka affärsmässiga vinster som finns att göra och vilken effekt som önskas. Vi går igenom vilka funktioner i organisationen som påverkas i och med användning av AI och molnbaserade tjänster.
AI Chatbots, 10p
Kursen går igenom den kognitiva tjänsten inom AI som kallas chattrobotar eller chatbots. Vi går igenom vilka olika lösningar som finns på marknaden. En chatbot kan innehålla ett mindre eller större mått av komplexitet. Du lär dig om de möjligheter och utmaningar som chatbots tillför en verksamhet eller ett företag. Under kursen bygger och distribuerar du en AI-aktiverad chatbot baserad på mönsterigenkänning och text-till-tal.
AI Deep Learning, 20p
Denna kurs handlar om djupinlärning (Deep Learning DL) som är en del av maskininlärning. Djupinlärning, eller DL som det också kallas, baseras på artificiella neurala nätverk. Det används till exempel vid bedrägeri-identifiering, röst- och ansiktsigenkänning, sentimentanalys och tidsserieprognoser. Djupinlärning är processorkrävande och kräver avancerad hårdvara. Kursen fokuserar på hur processen ser ut och hur man arbetar med detta i olika verksamheter. Genom studiebesök får du se hur processen tillämpas i praktiken.
AI maskininlärning, 40p
I denna kurs får du lära dig om hur maskininlärning använder algoritmer för att identifiera mönster i data. Du lär dig hur dessa mönster används för att skapa en datamodell som kan göra förutsägelser. Kursen går igenom olika typer av maskininlärning:
- Övervakad inlärning (supervised learning)
- Oövervakad inlärning (unsupervised learning)
- Förstärkt inlärning (reinforcement learning)
Du lär dig exempel på en Pipeline (arbetsprocess) för maskininlärning. Stegen vi går igenom är:
- Samla in data
- Förbereda data, till exempel datatvätt och normalisering
- Träning av modell
- Leverera förutsägelser
Du får även öva på att skriva algoritmer, Med hjälp av praktiska övningar genomför du egna projekt i mindre grupper. Ni arbetar med problemställningar och utvärderar resultat av algoritmerna.
AI Robotic Process Automation, 25p
Här lär du dig att arbeta med Robotic Process Automation (RPA). RPA handlar inte om en fysisk robot. Det är ett dataprogram som körs på en dator. Vi går igenom hur en mjukvarurobot efterliknar det administrativa arbete en människa gör framför datorn.
Du lär dig vilken typ av processer som lämpar sig för automatisering. Detta gör du genom att till exempel studera typfall. Du lär dig vikten av ett grundligt förarbete när en RPA- process ska initieras. Kursen behandlar också tillämpningen och integrationen med andra AI-lösningar och IT-system.
AI introduktion, 20p
Kursen går igenom de olika komponenterna inom AI. Du lär dig om det tekniska landskapet, vilka system som finns och hur dessa kan användas.
Vi går igenom:
- definitioner och terminologi
- AI i praktiken
- tillämpningar
- användningsområden
- begreppen Machine Learning (ML), Deep Learning (DL), Robotic Process Automation (RPA), Dataanalys och Chatbots
- grunderna i algoritmer och datastrukturer
Databaser & databehandling, 40p
Denna kurs går igenom olika typer av databaser och deras funktion. Du lär dig hantera databaser och datalagring med hjälp av verktyg som PowerShell, SQL Server, Azure och Data Analysis. Kursen går igenom begreppen data, BigData och Datalakes. Vi behandlar också olika typer av servrar, hårdvara, molnlösningar och hybridlösningar.
Du lär dig om de grundläggande kraven för effektiv och bearbetad data. Det inkluderar exempelvis text, bild och video. Vi går igenom skillnaden på olika typer av data samt kvaliteten på data. Kursen behandlar också insamling och kombinationer av data. Du lär dig om kopplingar mellan olika typer av data, samt strategier för databearbetning. Kursen ger även kunskaper i att hantera tjänster i lokala datacenter och i molnet. Du får inblick i både strukturerade och ostrukturerade databasstrukturer.
IT- & informationssäkerhet, 30p
Kursen lär ut begrepp och regler inom informationssäkerhet. Vi går igenom vad IT-säkerhet innebär och hur en verksamhet kan skydda sig mot digitala intrång och kapningar. Kursen går igenom de utmaningar som följer med användandet av AI-baserade tjänster i molnbaserade miljöer. Du lär dig även om lagar och regelverk som styr säkerhet, exempelvis GDPR.
IT-juridik, 20p
Kursen innefattar:
- dataskyddslagstiftningen inklusive GDPR
- etisk och ansvarstagande AI
- avtalsrätt
- köprätt
- konsumenträtt
- offentlig upphandling
Du får kunskap om vilka ramar juridiken sätter vid avtalshantering. Vi går igenom immateriella rättigheter och hur dessa regler styr informationsinsamlingen. Du lär dig analysera och ta fram kravspecifikationer för legala krav. Du får även läsa och analysera avtalsförslag från tjänsteleverantörer. Du får också utvärdera tjänsteleverantören och beakta olika riskperspektiv, som personuppgiftshantering och informationssäkerhet.
LIA (Lärande i arbete), 60p
Kursen ger kunskaper om arbetsplatsen, dess verksamhetsstyrning, affärsstrategi och IT-strategi. Under LIA-kursen får du:
- fördjupad kunskap om användningen av AI-teknologi ute på företaget
- redogöra för hur AI kan tillämpas
- redogöra för hur du möter tekniska och affärsmässiga utmaningar med hjälp av systemet
- beskriva säkerhetsanpassningar för valda miljöer
- beskriva och redogöra för integritetsfrågor och juridiska aspekter med vald tjänst
- presentera företagets underliggande datastruktur
- presentera en skriftlig rapport om dina aktiviteter under LIA-perioden
- muntligt redovisa dina erfarenheter från LIA-perioden till klassen
Programmering och algoritmer, 50p
I kursen får du lära dig grunderna i programmering och kommandobaserade konfigurationer med Python och JSON. Inriktningen är mot att läsa, modifiera och tillämpa algoritmer. Genom teori och praktiska övningar får du färdigheter i att identifiera algoritmer. Du lär dig att skapa datamodeller baserat på algoritmer på ett metodiskt och effektivt sätt. I kursen ingår målbeskrivningar, versionshantering, testning och felsökning. Kursen är casebaserad och de studerande arbetar i mindre grupper. Det gör att kunskapsöverföringen sker individuellt såväl som genom gruppdynamik.
Projektmetodik, 15p
Kursen behandlar teorier och metoder. Tillsammans med ett utvecklingsteam får du öva på att säkerställa tidsenliga projektleveranser. Du övar även på att arbeta effektivt och standardiserat. Du utvecklar en förståelse för vilka funktioner och roller som ingår i projektmodeller. Kursen lär ut presentationstekniker och arbetsmetoder som underlättar vid projektarbete i små och stora team.
Examensarbete, 30p
Examensarbetet är ett självständigt projekt kopplat till en arbetsplats. Du fördjupar dig inom ett specifikt ämnesområde och använder branschrelevanta ämneskunskaper. Här redogör du för yrkesrollen i ett framtidsinriktat perspektiv inom exempelvis olika molnlösningar.
Examensarbetet ska vara kopplat till kursen LIA (Lärande i arbete). Du arbetar självständigt och projektorienterat. Du planerar, genomför, dokumenterar och presentera ditt projektarbete metodiskt i en vetenskaplig rapport. I kursen ska du även opponera på ett annat examensarbete.
Efter utbildningen
Efter examen har du kompetens att självständigt behandla och tillämpa AI-baserade system och molntjänster. Du kan bevaka implementeringen av en teknisk servermiljö inom molnteknologin. Du har även kunskap att självständigt hantera säkerhet samt data- och systemadministration. Du kommer att ha den tekniska bakgrunden som krävs för att bidra till utvecklingen av AI-baserade system.
Efter utbildningen kan du jobba som AI Engineer, AI Specialist, Data Analyst eller Machine Learning Engineer.