Yrkeshögskoleutbildning

Ventilationsingenjör


Är du intresserad av att förbättra inomhusmiljö och söker ett yrke där du får lösa problem? Gillar du teknik, intresserar dig för ventilation och luft och hur de samspelar? I så fall ska du söka till vår utbildning till ventilationsingenjör!

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik.

Efter utbildningen kommer du kunna göra beräkningar av energieffektivitet med miljöhänsyn och förstå systemens samverkan gällande inomhusklimatets påverkan på människan. Du kommer även kunna beskriva olika lösningar för ventilation där det inte passar med standardiserade lösningar.

Läs till ventilationsingenjör på distans 

Utbildningen till ventilationsingenjör är en 2-årig heltidsutbildning som genomförs på distans. Träffar på plats i skolan förekommer också (det kallas för platsträffar).

Platsträffarna genomförs en gång per termin på den ort du blivit antagen på. Platsträffarna är obligatoriska och vid dessa träffar kan det bland annat förekomma föreläsningar, diskussioner, praktiska övningar och examinationer. Lernia står ej för resor utan det bekostar du själv som studerande. 

För att kunna studera på distans krävs att du har en PC-dator*. För optimal studieupplevelse rekommenderar vi 3+ Ghz Processor (base) eller 4+ Ghz (turbo), 16 GB Ram, Grafikkort med 4 GB GPU (with 106 GB/s Bandwidth and DirectX 12 compliant), 3840 x 2160 Upplösning och minst 10 GB ledigt utrymme hårddisk.

Det går dock att använda sig av följande lägre standard också men då kommer vissa program att bli extremt tungjobbade: 2,5-2,9 Ghz Processor, 8Gb Ram, Grafikkort med 1GB minne, 1920x1080 Upplösning och minst 7GB ledigt utrymme hårddisk.

(*) programmen som ska användas fungerar inte på en Mac, därför måste det vara en PC.

Att studera på distans och arbeta

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig under dagtid måndag – fredag hela utbildningen.

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Därför rekommenderar vi inte att kombinera arbete och heltidsstudier under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis.  

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. 

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Byggnaders påverkan på yttre miljön

I kursen får du kunskaper om fastigheters miljöpåverkan. Målet är att du ska förstå hur byggnaders ventilationsanläggningar kan påverka utsläpp av växthusgaser och partiklar samt ljudnivåer i utomhusmiljön. Efter kursen har du fördjupade kunskaper om vilka miljöhänsyn som måste tas i samband med installation och trimning av ventilationsanläggningar. Vidare får du fördjupade kunskaper om vilka föreskrifter, lagar och förordningar som du ska förhålla sig till. Du får också fördjupade kunskaper i hur man ska driva ett miljöarbete med fokus på energioptimering och utsläpp för klimat och ventilationstekniska system.

Du får även i  kursen  specialiserade kunskaper i bygglovsprocessens alla delar. Målet är att du ska förstå de krav som myndigheter ställer och kunna tolka dess beslut. Kursen ger dig fördjupade kunskaper om bygglovsprocessen, regelverk och lagkrav.

Du får kunskap om energieffektivitet och miljöhänsyn, LCC, samt EG/EU-föreskrifter, nationella krav, lagar och förordningar. Kursen ger dig färdigheter i hur man söker bygglov för ventilationsanläggningar enligt gällande lagstiftning. Du lär dig hur du kan ta del av ritningsunderlag, utföra dimensionering- och energiberäkningar enskilt och i projekt. Kursen behandlar också hur driftsplanering och prioritering av behov påverkas av lagstiftning och standards.

CAD och ritningslära

I kursen får du grundläggande kunskaper i ritningslära och datorstödd ritning. Så att du sedan kan utforma tvådimensionella ritningar, redogöra för olika rittekniska format, skalor och symboler, läsa och beskriva innehållet i ritningar samt förstå olika handlingars status i byggprocessen. I kursen fördjupar vi oss också i datorstödd energioptimering av ventilations- och kylanläggning, energikalkylering, ekonomi och planering inom fastighetsområdet. Vi fördjupar också i EG/EUföreskrifter, nationella krav, lagar och förordningar. Du lär dig också mer om datorstött arbete med projektering vid byggnationer avseende ventilationsdragningar/- lösningar. Du tar även del av ritningsunderlag, utför dimensionering- och energiberäkningar enskilt och i projekt samt planerar installation av klimat- och ventilationssystem. Efter kursen kan du utföra komplexa felsökningar, reparationer och förebyggande underhåll samt ansvara för driftsplanering och prioritering av behov.

Energieffektiviseringsteknik

I kursen får du fördjupade kunskaper i teknik för energieffektivisering. Målet är att du efter kursen ska kunna göra analyser och beräkningar för effektivare energianvändning. Du får fördjupade kunskaper om hur ventilationsanläggningar på bästa sätt optimeras. Du kan då kalkylera energiförbrukningen ur både ett miljö- och ekonomiskt perspektiv samt se sambanden mellan dessa. Du blir specialist på hur man på bästa sätt samordnar ventilationsteknik system med avseende på drift, ekonomi och energieffektivitet.

Energiåtervinning och optimering

I den här kursen får du specialiserade kunskaper, färdigheter och kompetenser i energiåtervinning och optimering genom bl a styr- och reglerteknik. Kursen innehåller fördjupande material och leder till kunskaper om föreskrifter, regelverk, Plan och bygglagen, Boverkets författningssamling, Boverkets byggregler, Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklarationer, miljöbalk, kulturminnes- och arbetsmiljölag. Du får även kunskap om EU-direktiv om byggnaders energiprestanda. Du får också kännedom om Boverkets hjälpmedel och kopplingar till byggnadsår samt kunskaper om certifieringskrav inom området. Du lär dig att driva ett förändringsarbete inom energioptimering. Du får också kunskaper om nya tekniker inom styr och reglerteknik för att driva ett förbättringsarbete inom energioptimering.

Entreprenörskap och affärsmannaskap

I kursen lär du dig om entreprenörskap och gott affärsmannaskap. Efter avslutad kurs ska du kunna hantera offertförfrågningar och göra lönsamhetskalkyler. Du ska kunna förstå de regelverk som styr företagandet och de värderingar som skapar goda affärsrelationer. Hantera kundkontakter, ha förståelse för säljprocessen och lära dig arbeta efter ekonomiska och miljömässiga aspekter samt utveckla ditt entreprenörskap.

Du lär dig företagandets villkor, hur man startar och driver företag, olika företagsformer. Du får grundläggande kunskaper i projekt- och företagsekonomi, kostnader, intäkter och planering.

Du fördjupar dig i affärsprocessen. Från offertarbete och val av anläggningar som kundmötet och dess olika delar av rådgivning, ekonomiska och miljömässiga aspekter till merförsäljning som serviceavtal kopplat till god affärsetik och moral.

Klimat- och ventilationsteknik

I den här kursen får du specialiserad kunskap om olika ventilations principer, såsom S-, F-, FT- och FTX-system. Du får fördjupad kunskap om ramarna för luftkvalitet, ventilationstekniska begrepp och benämningar. Du får kunskap om systemens olika komponenter, deras funktion och det underhåll och den tillsyn dessa komponenter kräver för att få en fungerande anläggning.

Du kommer också lära dig att följa upp vanligt förekommande luftbehandlingssystem med dess delsystem för värme, kyla, filtrering samt övervakning och drift. Dels genom att använda systemritningar som hjälpmedel, dels genom att framställa egna systemritningar över mindre processystem med korrekta symboler, beteckningar och processflöden. Kunskap och förståelse för samfunktion mellan olika system.

Projektledning och ledarskap

I kursen lär du dig hur ett projekt styrs, planeras och genomförs. Kursen behandlar olika former av organisation och ledarskap. Den ger dig möjlighet att utveckla förmågan att leda verksamheten i samverkan med personal samt genomföra och dokumentera projekt och uppdrag. Du får fördjupade kunskaper om hur verksamheter kan utvecklas genom organisation- och projektledning. Samt kunskaper i hur resultat mäts och analyser på ett pedagogiskt sätt ska förankras och presenteras i organisationer och projektgrupper. Du övar på att bygga relationer och skapa förtroende i kontakt med kunder och leverantörer.

Regelverk, ansvar och säkerhet

I den här kursens sätts du väl in i det regelverk branschen arbetar i. Du får kunskap i vad det innebär konkret att du med trygghet sedan kan tillämpa det i det vardagliga arbetet. Du får fördjupade elkunskaper. Du lär dig mer om elsäkerhet och digitalteknik, energieffektivitet och miljöhänsyn, LCC samt EG/EU-föreskrifter, nationella krav, lagar och förordningar.  Du övas i att arbeta med projektering vid byggnationer avseende ventilationsdragningar/-lösningar. Du tar även del av ritningsunderlag, utför dimensionering- och energiberäkningar enskilt eller i projekt. Efter kursen kan du ta ansvar för driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning samt kan verka som ansvarig inom området.

Teknisk engelska

Under kursen lär du dig teknisk engelska och att uttrycka dig yrkesrelevant i tal och skrift. Du får också kunskap i engelsk terminologi och tekniska dokument. Syftet med kursen är att du ska kunna förstå engelsk terminologi och uppbyggnaden av tekniska dokument på engelska. Du kan efter avslutad kurs skapa och presentera teknisk information, läsa och kommunicera yrkesrelevant engelsk information och teknisk dokumentation. Detta för att självständigt söka, skapa, utvärdera, kritiskt granska svensk och engelsk information. Du har även förmågan att fatta faktabaserade beslut i engelsk terminologi och tekniska dokument.

Tillämpad matematik

I kursen utvecklar du ditt matematiska kunnande för att detta ska kunna tillämpas praktiskt i kommande kursmoment. Kursen ger verktygen för en ökad förståelse av betydelse och användning av de storheter som används vid energiberäkning. Du får kunskap om energioptimering av ventilations- och kylanläggning samt energikalkylering, ekonomi och planering inom fastighetsområdet. Du lär dig om energioptimering, resurshållning och miljösamband. Kursen innehåller också ritningsunderlag, lär dig utföra dimensionering- och energiberäkningar enskilt eller i projekt samt planera installation av klimat- och ventilationssystem. Den lär dig också att identifiera, analysera och föreslå samt genomföra åtgärder för energibesparingar. Efter avslutad kurs har du en tvärvetenskaplig matematisk kompetens och kan tillämpa den såväl teoretiskt som praktiskt.

LIA 1

I LIA 1 arbetar du i projekt i företagsmiljö med fokus på drift och underhåll, underhållsplanering, felsökning, ritnings- och schemaläsning samt systematiskt säkerhetsarbete.

Under din LIA kommer du att lära dig om energieffektivitet och miljöhänsyn, LCC samt om inomhusklimatets påverkan på människan. Få förståelse för systems samverkan samt att sköta drift och underhåll av ventilations- och kylanläggningar. Du kommer också att kunna ta del av ritningsunderlag, utföra dimensionering- och energiberäkningar enskilt/i projekt. Vidare ska LIA ge dig fördjupade kunskaper i hur man planerar installation av klimat- och ventilationssystem, komplex felsökning, reparation och förebyggande underhåll. Kunskaper ges också i att kunna utföra driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning.

LIA 2

LIA 2 är längre än första LIA:n. I företagsmiljö arbetar du i projekt med analyser och injusteringar av flöden i luftbehandlingsanläggningar. Fokus läggs även på analyser av energiflöden i olika system, energibesparande åtgärder, användning av resurser och driftresultat. LIA 2 ger dig fördjupade kunskaper om energioptimering av ventilations- och kylanläggning. Du får kunskap om energikalkylering, ekonomi och planering inom fastighetsområdet.

Du får lärdom om energieffektivitet och miljöhänsyn, LCC samt inomhusklimatets påverkan på människan. Har förståelse för systems samverkan samt har fördjupat dig inom styr- och reglersystem kopplat till ventilation och kyla. Efter LIA 2 kan du sköta drift och underhåll av ventilations- och kylanläggningar. Du kommer under LIA 2 öva på att utföra komplexa felsökningar, reparationer och förebyggande underhåll. Du övar på att ansvara för driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning. Vidare kan du analysera förändringar i omvärlden och nya tekniker för att driva ett förbättringsarbete inom energioptimering.  Även ansvara för samordning av klimat och ventilationstekniska system med avseende på drift, ekonomi och energieffektivitet. Du får helt enkelt en helhetssyn på ditt arbetsuppdrag.

Examensarbete

Under kursen tillämpar du dina kunskaper inom området för att formulera och lösa en problemställning. Du väljer själv ett examensarbete inom branschen som du utför enskilt på branschföretag. Efter avslutad kurs ska du ha fått fördjupad kunskap om vanligt förekommande problemställningar i branschen. Du får fördjupad kunskap om de former för rapportering och redovisning som används i branschen. Efter kursens slut har du lärt dig att självständigt angripa en problemställning, utreda och presentera resultat med fokus på analys samt rapportering av arbetet inom ventilationstekniska området.

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser

Lägst betyg E (3 eller G) i följande gymnasiekurs eller motsvarande:

  • Matematik 2 ( Matematik B) 100p

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Saknar du Matematik 2?

Vi erbjuder ett begränsat antal platser på en behörighetsgivande förutbildning (BFU) i matematik 2 för dig som saknar detta. Kursen går digitalt under sommaren och ger dig de kunskaper i matematik som du behöver för att vara redo för den här utbildningen. Om du får en plats och sedan fixar BFU med godkänt resultat är du garanterad en plats på ordinarie YH-utbildning till höstens start.

Utbildningen är helt digital, genomförs under sommarmånaderna juni/juli och är CSN-berättigad.

För att anmäla dig till BFU behöver du först skicka in din ansökan till den YH-utbildning du vill gå. När vi har behandlat din ansökan så skickar vi ut ett meddelande till dig med mer information och möjlighet att anmäla dig till BFU.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Så här gör du för att söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Efter utbildningen

Du kan jobba som vvs-ingenjör, ventilationstekniker eller servicetekniker

Efter utbildningen kan du jobba som vvsingenjör, ventilationstekniker, servicetekniker inom ventilation. Du kan även jobba som styr- och reglertekniker, arbetsledare inom ventilation samt industrikonstruktör inom ventilation.

Du har lärt dig att ta ansvar över flera områden

Du har genom utbildningen lärt dig det som krävs för att i arbetslivet kunna ansvara för driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning. Du har lärt dig att ansvara för samordning av klimat och ventilationstekniska system med avseende på drift, ekonomi och energieffektivitet och nya tekniker för att driva ett förbättringsarbete inom energioptimering.

Du besitter en tvärvetenskaplig kompetens och kan tillämpa den såväl teoretiskt som praktiskt.

Vad tjänar man i lön som ventilationsingenjör?

Ventilationsingenjörer tjänar ofta bra i lön. Lite olika faktorer påverkar lönen. Bland annat var i landet du bor, vad du har för tidigare erfarenhet och din ålder. Här kan du se vad en ventilationsingenjör kan tjäna idag.