Yrkeshögskoleutbildning

Underhållstekniker el och automation


I vår yh-utbildning till underhållstekniker inom el och automation får du lära dig om underhållsteknik el och automation. I utbildningen får du dessutom möjlighet att delta i spännande underhållsprojekt och samarbeta med erfarna underhållstekniker på olika företag. Bli underhållstekniker inom el och automation!

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Sen anmälan möjlig - sök nu! Först till kvarn gäller på lediga platser.

Om utbildningen

Bli underhållstekniker inom el och automation

Genom den här YH-utbildningen får du en yrkeshögskoleexamen som är mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Behovet av kvalificerade underhållstekniker inom el och automation i industrin är stort! Därför kommer du med stor sannolikhet vara hett eftertraktad av olika företag som vill anställa dig som underhållstekniker.

Du kommer kunna jobba med olika underhållsprojekt inom industrin som underhållstekniker. Du har god kunskap om el- och automationssystem och kan utföra olika typer av arbete som installation, service, programmering, felsökning och reparation. Du kan också hantera offerter, kalkyler, rapporter och följa aktuella regler för underhållsarbete.

Du kommer läsa yrkesutbildningen till underhållstekniker el och automation på distans. Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och handledning. Utbildningen bedrivs på heltid, måndag-fredag då du förväntas vara aktiv och delta i schemalagda aktiviteter. Undervisningen sker på svenska men engelsk litteratur kan förekomma.

Ni får ett fastställt schema (under LIA följer ni LIA- platsens arbetstider) i god tid som gäller för varje studieperiod:
I denna utbildning har vi följande upplägg under studieperiod 1:

•    Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: måndag 12–16
•    Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: torsdag 8–12
•    Övrig tid bedriver du självstudier.
•    Tider i schemat kan tillkomma för tex handledning och examinerande tillfällen.

Reservation för att vissa ändringar av schema för studieperiod 1 kan förekomma, fastställt schema bifogas med välkomstbrevet om/när du erbjuds plats på utbildningen.

Studera på distans med platsträffar i Trollhättan eller Sundsvall

Den här utbildningen pluggar du på distans. Du får under utbildningen pröva på praktiska övningar och genomföra projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning. 

Vi använder oss av digitala och webbaserade mötesrum. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten behöver man ha en dator med webbkamera med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande. Tänk på att Chromebook inte är en dator och den är där med inte kompatibel med alla funktioner i våra digitala system. Schemalagt arbete på distans via dator förekommer med ca 8 timmar/vecka. 

Det tillkommer även sex obligatoriska platsträffar i Trollhättan eller Sundsvall, varje träff är oftast 1-3 dagar lång. Platsträffar kan komma att ske på annan studieort tex vid studiebesök och dyl. Under platsträffarna genomförs närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du som studerande får själv stå för resa, mat, boende och omkostnader vid dessa träffar. Datum för första terminens platsträffar publiceras vid uppstarten och därefter i god tid inför kommande studieperioder. 

Det här är en distansutbildning som kräver heltid i arbetsinsats 
Vi rekommenderar inte att kombinera arbete och heltidsstudier under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev. projekt/grupparbeten, uppgifter, föreläsningar och så vidare. Du behöver se till att frigöra tid och noga planera för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). 

En stor del av utbildningen är du ute på en arbetsplats

En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som underhållstekniker inom el och automation. Du får en handledare som stöttar dig under dina LIA-perioder och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att pröva på de kunskaper du fått i utbildningen på riktigt och samtidigt knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Kurser: Underhållstekniker El och automation (2 år)

Här hittar du mer information om vad som ingår i utbildningens olika delkurser.

Drift och underhållsteknik med hållbarhet i fokus, 50 p

Du lär dig om underhållssystem och hur de bidrar till driftsäkerhet, hållbarhet och effektivitet i olika produktionsmiljöer. Vi går igenom:

  • Terminologi, metoder och tekniker som används för att planera, utföra och mäta underhållsarbetet.
  • Hur Industri 4.0 och digitalisering kan stödja underhållsprocessen.
  • Hur du kan jobba med ständiga förbättringar enligt LEAN-konceptet.

Maskinteknik och komponentlära, 40 p

Vi går igenom maskinsystem och deras olika delar. Du får lära dig om:

  • Grundläggande teori om material, hållfasthet, ritningar, hydraulik och pneumatik.
  • Terminologi på både svenska och engelska.
  • Maskinelement och maskinsystem som används i produktion och distribution av elektricitet och mekanisk energi. 

Vi diskuterar även hur man tar hänsyn till miljö, säkerhet och ekonomi i arbetet.

Arbetsmiljö och säkerhet, 20 p

En kurs om arbetsmiljö och säkerhet för underhållsarbete.

Vi går igenom riskbedömning, skyddsutrustning och lagar som gäller för olika typer av uppdrag. I kursen får du även pröva på olika praktiska moment som elsäkerhet, heta arbeten och fallskydd.

Elteknik, 25 p

En kurs om elinstallationsproblem som kan uppstå teoretiskt och praktiskt. Bland annat lär vi oss om:

  • Elsystemets uppbyggnad och funktion.
  • Elinstallationens komponenter, material och verktyg.
  • Hur du arbetar säkert och professionellt inom elbranschen.

Vi går igenom begrepp som ställverk, elmotorer, kopplingsutrustningar, ledningar, ritningar, föreskrifter, mätningar, elkvalitet, felsökning och underhåll.

Praktisk ellära, 40 p

Vi tittar på elsystemets uppbyggnad och funktion, elens egenskaper och påverkan och hur man mäter och beräknar elektriska storheter.

Dessutom:

  • Olika typer av elektriskt material, belastningar, skyddsledare och fält.
  • Säkerhetsfrågor, bestämmelser och standarder som gäller för elområdet.

LIA 1, 50 p

LIA, lärande i arbete, är yh-utbildningens praktikperiod. På LIA får du lära dig att utföra service och underhåll på riktiga el- och produktionsanläggningar.

Du kommer få testa på olika delar inom el- och maskinteknik, hydraulik, arbetsmiljö och säkerhet. Under tiden lär du dig mer om hur en underhållsavdelning är organiserad och vilka ansvarsområden som finns. LIA är en bra förberedelse för att du senare ska kunna arbeta som mekatronisk underhållstekniker.

Automation, styrning och övervakning inom underhåll, 50 p

En kurs om automation, styrning och övervakning av olika system och utrustningar. Här lär vi oss om:

  • Styrteknik, reglering, PLC-programmering, mätprinciper och felsökning.
  • Hur man monterar, driftsätter och avhjälper fel i automatiska utrustningar.
  • Grundkunskaper inom mät-, styr- och regelsystem.

Teknisk matematik för underhållstekniker, 15 p

En kurs om matematik för praktiska tillämpningar inom el, hydraulik och automation. Syftet med kursen är att du ska få en bra förståelse för enheter som används i arbeten med el och automation.

Vi kommer gå igenom:

  • Matematik för el- och energiberäkningar. 
  • Formellösningar och kalkylprogram för el, mekanik, hydraulik och automation.
  • Geometri och trigonometri för automation och underhållsteknik.

Underhållsekonomi, kommunikation och ledarskap, 40 p


En kurs om ekonomi, el, energi och kommunikation inom underhållsteknik. Vi kommer gå igenom:

  • Kalkyler, upphandlingar, offerter och case. Alla viktiga verktyg för att du ska kunna bidra till verksamhetens lönsamhet.
  • Lagar, regler och företagskulturer som påverkar din yrkesroll.
  • Olika ledarskapstekniker och presentationstekniker.

Vi tittar närmare på:

  • Ekonomiskt hållbara kalkyler (nyanskaffning, underhåll, service).
  • Lagar, regler och förordningar och affärsjuridik för rollen underhållstekniker.
  • El- och energiberäkningar.
  • Metoder som LCC-metoden.
  • Olika ledarskapstekniker.
  • Dokumentstruktur (servicerapporter, rapporter mm).

LIA 2, 50 p

I den andra LIA-perioden får du lära dig att utföra service, drift- och underhållsarbete på olika typer av anläggningar. Till exempel kraftverk och fabriker.

Du kommer få testa personlig skyddsutrustning, följa föreskrifter och dokumentera ditt arbete. Dessutom får du fördjupa dig i service och reparation av olika system där fokus ligger på el, mekanik, hydraulik och automation.

Examensarbete, 20 p

I examensarbetet får du utföra ett självständigt projekt som där du skriver en rapport, formulerar ett problem och utför beräkningar och analyser. I slutet får du redovisa och presentera ditt projekt med hjälp av datorstödda metoder.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.


Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier


Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning


Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.


Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan. Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan


Lägst betyg E (3 eller G) eller motsvarande kunskaper i:

  • Matematik 2

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

När du har riktig kunskap men saknar betyg – ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.


Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se


Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5


Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.


Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.


Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.


Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.


Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:


Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.


Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.


Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

 

Efter utbildningen

Vad gör en underhållstekniker?

Efter utbildningen kan du jobba med olika typer av underhållsarbete inom industrin, till exempel som underhållstekniker inom el och automation.

Som underhållstekniker inom el och automation är vanliga arbetsuppgifter till exempel att:

  • Planera, genomföra, lösa och avsluta underhållsprojekt på olika produktionsanläggningar.
  • Hjälpa till och ha expertis inom elsystem, ställverk, automation, styrning och övervakning. 
  • Utföra elinstallationsarbete, service- och underhållsarbete, programmering av PLC-system.
  • Felsökning och reparation av elektriska, hydrauliska och mekaniska system. 
  • Skapa offerter och kalkyler
  • Kommunicera och presentera tekniska rapporter
  • Följa föreskrifter och standarder som gäller för underhållsarbete.

Vad tjänar en underhållstekniker inom el och automation?

Ingångslönen för en underhållstekniker el och automation varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen på mellan 30 000 kr till 46 000 kr i månaden.