Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-16.00 (ej 12-13))

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

Systemintegratör


Vår utbildning inom systemintegration och backend är riktigt flexibel och på distans. Den är kostnadsfri och ger möjlighet till studiemedel från CSN. Du kan dessutom läsa den vid sidan av jobb eftersom den går på halvfart.

Om utbildningen

Utbildningen går på distans och halvfart, det ger dig en unik flexibilitet att delta var du än bor och att kunna jobba samtidigt! Förbered dig på att spendera upp till 20 timmar i veckan på studierna, tiden förlägger du som det passar dig. Utöver distanstudier ska du delta på två träffar per år i Piteå. På träffarna får du inspirerande föreläsningar, lär känna dina studiekamrater och genomgår vissa examinationer. Du får också möjlighet att träffa arbetsgivare.

Två års studier

Utbildningen sträcker sig över två år och du studerar 40 veckor per år med start i slutet på augusti och avslut i mitten på juni. Eftersom utbildningen är på halvfart är det fullt möjligt att jobba vid sidan av.

Framtagen av arbetslivet

Hela utbildningen är framtagen av arbetslivet och styrs av en ledningsgrupp bestående av företag och organisationer som Sogeti, Smurfit Kappa, TROMB och Piteå kommun. Ledningsgruppen ser till att du alltid lär dig det som företagen är i behov av så att du med stor säkerhet ska få jobb!

Lär dig mer om vad en systemintegratör gör.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Systemutveckling (14 veckor)

Lär dig att utveckla i Java och Java-plattformen, fokus ligger på backendutveckling. Kursen ger dig en översikt kring systemutvecklingsbranschen samt över de största utvecklingsspråken och miljöerna på marknaden idag.

Datorkommunikation och nätverk (6 veckor)

Lär dig om hur datorkommunikation fungerar i alla nivåer, allt från det fysiska lagret till protokoll och applikationstillämpningar med fokus på webblösningar. Kursen handlar även om grundläggande säkerhet inom nätverk, webb och kommunikation mellan enheter.

Arbetsmetodik för utvecklare (10 veckor)

Lär dig att strukturera ditt eget arbete kring utveckling samt samarbete i team på en mer teknisk nivå. Kursen handlar bland annat om versionshantering, backup, utvecklingsmiljöer, servermiljöer, lansering och deploy.

Systemarkitektur (10 veckor)

En viktig del av arbetet som utvecklare är att kunna designa system och det är just det denna kurs handlar om. Du lär dig att designa stabila system som är lätta att underhålla och vidareutveckla. Kursen behandlar bland annat UML och OOAD.

Testdriven utveckling (6 veckor)

Under denna kurs lär du dig att arbeta med testdriven utveckling (TDD) samt testmetoder som används inom dessa såsom unittesting och systemtester. Kursen går igenom de största testramverken och hur man integrerar dessa i projekt samt hur man skriver testerna och automatiserar processerna.

Backendutveckling och systemintegration (20 veckor)

Det här är utbildningens största kurs, en hel termin faktiskt, där du fördjupar dina kunskaper inom backendutveckling och integrationen mellan system som är det som yrkesrollen framförallt handlar om.

För vem

För att få läsa den här utbildningen behöver du ha följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

Behörighet till Yrkeshögskolan.

2. Betyg

Lägst betyget E (Godkänd eller 3) i följande gymnasiekurser:

 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Programmering 1 (Programmering A + B)
 • Programmering 2 (Programmering C eller minst ett års yrkeserfarenhet inom programmering)

Eller motsvarande kunskaper.

Urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så kan du behöva göra ett intagningsprov för att komma in. Provet består i så fall av tre delar: logik, engelska och systemutveckling.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du bra koll på systemutveckling med fokus på backend. Till skillnad från många andra utvecklare är du specialiserad på att utveckla avancerad programvara på serversidan som tillhandahåller information och beräkningar till webbplatser, applikationer och mobilappar.

Efter utbildningen kan du arbeta både som webbutvecklare och systemutvecklare men du har din styrka inom backend. Utbildningen kretsar kring Java och Java-platformen och närliggande tekniker men du kan efter utbildningen även jobba med andra tekniker, såsom C#, .Net, PHP eller JavaScript i backend om du själv sätter dig in i dem, vilket du enkelt gör när du efter utbildningen har en bas att utgå ifrån.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Distans Piteå


  • Längd: 2 år (på halvtid)
  KURSFAKTA

  Systemintegratör, Distans Piteå

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  2 år (på halvtid)

  Poäng

  Delkurs

  Poäng

  • Arbetsmetodik för utvecklare 25 poäng
  • Backendutveckling och systemintegration 50 poäng
  • Datorkommunikation och nätverk 15 poäng
  • Examensarbete 35 poäng
  • Systemarkitektur 25 poäng
  • Systemutveckling 35 poäng
  • Testdriven utveckling 15 poäng

  Plats

  Distans Piteå

  Ansökningsperiod

  Kontakta oss för mer information

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv.
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna