Yrkeshögskoleutbildning

Specialistundersköterska äldreomsorg Distans Stockholm


Är du undersköterska och vill jobba med personcentrerad omvårdnad hos den äldre patienten? Plugga till specialistundersköterska inom äldreomsorg. Lernia har för avsikt att starta den här utbildningen under hösten 2023. Vi väntar på klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Kursfakta

Plats:

Distans Stockholm

Utbildningstyp:

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd:

1 år

Poäng:

200

Nästa kursstart:

Vi väntar svar från MYH men har för avsikt att starta den här utbildningen hösten 2023.

Ansökningsperiod:

2023-02-15 till 2023-05-15

Telefon:

0771-650 650

Epost:

yh@lernia.se

Web:

www.lernia.se/yh

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

2 Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser (eller motsvarande):

  • Medicin 1 
  • Psykologi 1 
  • Vård- och omsorgsarbete 1 
  • Vård- och omsorgsarbete 2 

3 Yrkeserfarenhet

Minst 1 år heltid som undersköterska inom äldreomsorg eller demensvård. 

Saknar du behörighet?

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

 

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.

 

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så här gör du för att söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov. 

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om utbildningen

Utbildningen leder till kunskaper inom:

  • det fysiska, psykiska och sociala åldrandet
  • geriatriska sjukdomar och behandlingar
  • symptom vid psykisk ohälsa, beroendeproblematik, demenssjukdomar och kognitiv svikt
  • palliativ omvårdnad utifrån nationella riktlinjer
  • personcentrerad omvårdnad med korrekt vårddokumentation
  • riskbedömningar och förebyggande åtgärder som leder till individanpassade rehabiliteringsåtgärder
  • pedagogiskt ledarskap vid handledning av studerande och nyanställda
  • samordning vid interprofessionellt samarbete och arbetsledning
  • tekniska lösningar inom vård och omsorgsarbete

Du lär dig också om arbetsprocesser och kvalitetskriterier utifrån rådande lagar. Vi går igenom hur läkemedelshantering utförs. Du får kunskap om forskningsprocessens olika steg, teorier och metoder. Kvalitets- och utvecklingsarbete inom välfärdsteknik och omvårdnadsprocessen är i fokus. Du får kompetens i att planera, utföra och identifiera resurser inom rehabiliterande insatser.

Du lär dig att identifiera hälsofrämjande miljöer med hjälp av anpassade tekniklösningar på individ- och gruppnivå. Slutligen får du även färdigheter i att kommunicera åtaganden och lösningar på minst ett främmande språk. Du får introducera och genomföra utvecklingsarbete på både svenska och engelska.

Framtagen av arbetslivet 

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Det ökar chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag och organisationer.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Gerontologi, 10p

Kursen ger fördjupade kunskaper om det normala åldrandet utifrån ett biologiskt, psykologiskt och socialt perspektiv. Du utvecklar din förmåga att bibehålla patientens hälsa med förebyggande åtgärder. Du lär dig om samhällets påverkan på äldre och deras livssituation. Kursen går även igenom hur riskbedömningar kan utföras för att minimera risker för ohälsa. 

Geriatrik, 40p

Kursen ger fördjupade kunskaper om vanliga sjukdomar och behandling hos äldre. Målet är att kunna vårda äldre (multisjuka) på ett förebyggande och rehabiliterande sätt. Du lär dig om sjukdomslära, farmakologi och rehabiliterande åtgärder.

Demens och kognitiv svikt, 40p

Kursen ger en fördjupning i olika demenssjukdomar och behandlingar utifrån personcentrerad omvårdnad. Vi går igenom etiska dilemman som kan uppstå vid omvårdnad av äldre, demenssjuka personer. Målet är att kunna främja välbefinnande och livskvalitet hos personer med demenssjukdom samt kunna ge stöd till den sjukes närstående. I kursen ingår även utbildning om bemötande, samtalsmetodik och etik. 

Psykisk ohälsa och beroendeproblematik, 15p

Kusen går igenom hur psykisk ohälsa och beroende kan påverka äldres personlighet och dagliga liv. Målet med kursen är att kunna identifiera vilka personer som är i riskzonen. Du lär dig att arbeta förebyggande genom kommunikation. I kursen ingår även utbildning om sjukdomslära och bemötande.

Palliativ vård, 15p

Kursen ger fördjupade kunskaper i omvårdnad enligt nationella riktlinjer. Vi går igenom omvårdnad av svårt sjuka patienter och anhöriga. I kursen ingår utbildning om palliativ omvårdnad utifrån dess vårdfilosofi och värdegrund. Du lär dig även om samtalsmetodik och teamsamverkan.

Välfärdsteknik och hjälpmedel, 15p

Kursen ger fördjupade kunskaper inom olika delar av välfärdsteknik. Välfärdsteknik inkluderar e-tjänster som ger ett mervärde på individnivå. Exempel på dessa är digitala trygghetslarm, tele- och videokommunikation, sensorer i hemmet samt mobila arbetssätt. Vi går även igenom vilka lagar som styr användandet av dessa.

Kursen går in på digital teknik samt teknikutveckling inom vård och omsorg. Detta i relation till individ-, grupp- och samhällsbehov. Du lär dig om teknikstöd samt digitala tjänster och lösningar. Du lär dig även att bidra till hälsofrämjande miljöer med anpassade tekniklösningar inom vård och omsorg. 

Pedagogiskt ledarskap, metoder och arbetssätt, 15p

Kursen ger fördjupade kunskaper inom ledarskap. Vi går igenom hur individer och grupper fungerar i en målstyrd verksamhet. Du lär dig att leda och organisera en verksamhet utifrån relevanta metoder. I kursen ingår även utbildning i samverkan, kommunikation och konflikthantering.

LIA (Lärande i arbete), 20p

Här får du utveckla kunskaper och färdigheter från tidigare kurser. Målet är att använda teoretisk kunskap i praktiken. Du använder både vetenskap och tidigare erfarenhet. I kursen ingår praktik på en arbetsplats med stöd av en handledare.

Dokumentation, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling, 15p

Kursen ger fördjupade kunskaper om hur vårddokumentation ska genomföras enligt lag. Du lär dig hur systematiskt förändringsarbete genomförs och vilka lagar som är kopplade till detta. Du lär dig att dokumentera vård- och omsorgsarbete korrekt. Du får kunskaper i att implementera och utföra kvalitetsarbete ur ett verksamhetsperspektiv. Vi går också igenom dokumentation, förändringsarbete, verksamhetsutveckling, lagar och förordningar. 

Examensarbete, 15p

Kursen ger förutsättningar till att i framtiden driva utvecklingsarbete och forskning på arbetsplatsen. Du arbetar efter både vetenskap och erfarenhet. Målet är en ökad förståelse för hur vetenskapliga arbetssätt leder till kvalitetssäkring av omvårdnaden. Kursen ger även en professionell utveckling av yrkesrollen. Du lär dig vetenskapligt skrivande samt opponentskap. 

Efter utbildningen

Efter examen har du kunskaper i att:

  • självständigt utföra personcentrerad omvårdnad baserad på individens behov
  • bemöta och kommunicera med patienter och anhöriga på ett professionellt sätt
  • arbeta förebyggande med hjälp av hälsofrämjande, digitala och medicinska anpassningar
  • främja välbefinnande och livskvalitet hos personer med åldersrelaterade sjukdomar
  • handleda andra i förändringsarbetet på ett sätt som leder till vidare lärande och professionell utveckling
  • leda och övervaka arbetet utifrån etiska regler och sekretess 
  • granska och utvärdera ditt yrkesmässiga förhållningssätt
  • slutföra projekt i yrkesrollen som specialiserad undersköterska

Efter utbildningen kan du jobba som:

Specialistundersköterska, Specialistutbildad undersköterska eller Undersköterska inom hemsjukvård. 

Läs mer och anmäl dig på: