Yrkeshögskoleutbildning

Socialpedagog


Är du på jakt efter ett jobb där du får arbeta mot psykisk ohälsa och sjukdomar? Att arbeta som socialpedagog är spännande och samhällsviktigt. Ta chansen att gå en socialpedagogutbildning på yrkeshögskola och distans.

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

Du kommer läsa yrkesutbildningen till socialpedagog på distans. Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och handledning. Utbildningen bedrivs på heltid, måndag-fredag då du förväntas vara aktiv och delta i schemalagda aktiviteter. Ni får ett fastställt schema (under LIA följer ni LIA- platsens arbetstider) i god tid som gäller för varje studieperiod:

I denna utbildning har vi följande upplägg under studieperiod 1:

  • Studier i helklass: måndag 14–16
  • Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: onsdag 13–16
  • Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: torsdag 13–16
  • Övrig tid bedriver du självstudier.
  • Tider i schemat kan tillkomma för tex handledning och examinerande tillfällen.

Reservation för att vissa ändringar av schema för studieperiod 1 kan förekomma, fastställt schema bifogas med välkomstbrevet om/när du erbjuds plats på utbildningen.

Utgår från Lernias lärportal

Utbildningen utgår från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala och webbaserade mötesrum. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten behöver man ha en dator med webbkamera med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande. Tänk på att Chromebook inte är en dator och den är där med inte kompatibel med alla funktioner i våra digitala system. Schemalagt arbete på distans via dator förekommer med ca 9 timmar/vecka.

Platsträffar varje termin

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats, träffar kan komma att förläggas på annan ort. Utbildningen har totalt 6 samlingstillfällen. Varje träff är oftast 1–3 dagar i följd. Under platsträffarna genomförs närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du som studerande får själv stå för resa, mat, boende och omkostnader vid dessa träffar. Datum för första terminens platsträffar publiceras vid uppstarten och därefter i god tid inför kommande terminer. 

Socialpedagogutbildningen läser du på svenska, dock kan en del kurslitteratur, artiklar och forskning vara på engelska.

Distansstudier

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev. grupparbeten, uppgifter, föreläsningar och så vidare. Se schemat för utbildningen.
Du behöver se till att frigöra tid och noga planera för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation.

Praktik - LIA (Lärande i arbete)

Eftersom utbildningen är framtagen av branschen har den ett tydligt fokus på yrkesrollen. En del av utbildningen är LIA (lärande i arbete – praktik) som du genomför på en arbetsplats. Du har under LIA:n möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. 
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger ytterligare möjligheter till teoretiskt och praktiskt lärande då du befäster och fördjupar de kunskaper du tillägnat dig.

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Våra samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med  Kriminalvården kompetenscenter HK, Statens Institutionsstyrelse, Connextions Norrbotten, Humana AB FoÖ, region norr med flera.

Goda möjligheter till jobb som socialpedagog

Det är goda möjligheter till arbete som socialpedagog, både på ett och fem års sikt för utbildade behandlingsassistenter och socialpedagoger. Det finns ett behov av att rekrytera socialpedagoger över hela Sverige på grund av:

  • Riktlinjer med utbildningskrav om examen från 2-årig eftergymnasial utbildning på yrkeshögskola eller folkhögskola. 
  • Ökad efterfrågan på vårdplatser. Det innebär att Statens instutitionsstyrelse, SiS, behöver rekrytera mer personal med som är utbildade inom socialpedagogik.

För dig med ett grundläggande intresse för människor

Socialpedagogiken rymmer flera breda kunskapsområden. Hit räknas pedagogik, sociologi, socialt arbete, socialpsykologi, psykologi, psykiatri och rättsvetenskap. Alla är de viktiga för att på rätt sätt kunna stödja barn, unga och vuxna i olika lärande- och livssituationer, såsom i skolan, på arbetsplatser och i vardagen.

Att etablera en positiv relation och vara social är en central del av rollen som socialpedagog. Det innebär att vara närvarande och engagerad. Som socialpedagog kan du kommunicera på ett sätt som skapar förtroende och trygghet. Det innebär att kunna lyssna aktivt, förstå andras perspektiv och agera på ett sätt som visar att deras känslor och erfarenheter är viktiga.

Yrkesrollen som socialpedagog vilar på en balans mellan sociala färdigheter, empati och förmågan att ta situationer på allvar. Det är genom att kombinera egenskaperna som man effektivt  kan stödja individer i deras utveckling, och hjälpa dem i olika livssituationer. Att skapa en trygg och stödjande atmosfär, där alla känner sig sedda, är en nyckelkomponent i arbetet som socialpedagog.

Kurser

Nästa alla kurser i yrkesutbildningen till socialpedagog läser du på distans. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i vilken kurs.

Integrationspedagogiskt socialt arbete med TMO, 30 p

Kursen fokuserar på integrationspedagogiska kunskaper, färdigheter och kompetenser. Du utvecklar kunskaper och färdigheter om migrationsrelaterat socialt arbete med fokus på nyanlända.

Samt grundläggande kunskaper kring Traumamedveten Omsorg (TMO).

Missbruk, beroende och samsjuklighet, 30 p

Denna kurs fokuserar på missbruk. Du får fördjupa dina kunskaper om människor i riskbruk, missbruk, beroende av alkohol, narkotika, läkemedel, blandmissbruk och annat missbruk. Du får insikt i missbruks konsekvenser. Kursen ger även kunskap om vetenskapliga stöd för olika förekommande metoder i missbruksbehandling.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, 30 p

Kursen ger en bred teoretisk kunskapsbas om vanliga neuropsykistriska funktionsnedsättningar. Såsom adhd och autismspektrumstörningar. I kursen lär du dig praktisk metodik och förhållningssätt som används i arbetet med och kring dessa personer. Såsom olika KBT-baserade metoder.

Psykisk ohälsa och antisocial problematik, 30 p

Kurs med fokus på psykisk ohälsa, antisocial problematik, och psykiska funktionsnedsättningar samt samverkan mellan antisocial problematik, psykiska sjukdomar och psykiska funktionsnedsättningar. Du utvecklar även dina kunskaper om vanligt förekommande läkemedel och hantering av dessa.

Socialisation, utveckling, hälsa och livsvillkor – Individ, 35 p

Kursen ger kunskaper om samhälle, sociologi och psykologi. Den ger kunskap om socialpsykologiska teorier och begrepp. Teorier och begrepp som är av betydelse för hur människor och grupper påverkas av sociala strukturer. 

Socialpedagogik, utrednings och behandlingsmetodik, 35 p

I denna kurs lär du dig om socialpedagogikens centrala förklaringsmodeller och förgrundsteorier. Du utvecklar även färdigheter i olika socialpedagogiska förhållningssätt och metoder.

Socialt arbete – yrke, lagstiftning och värderingar, 35 p

Här får du en  yrkesintroduktion inom socialt arbete: lagstiftning, värderingar, socialtjänstlagen, konsulentstöd och förhållningssätt. Du får kunskaper och färdigheter i det sociala arbetet, dess historik och utveckling. Därutöver innehåller kursen även kunskaper om lagstiftning, styrdokument och föreskrifter som reglerar det sociala arbetets förutsättningar och utförande. Du kommer även att utveckla färdigheter i dokumentation.

Socialt vård- och behandlingsarbete med unga och lågaffektivt bemötande, 35p

Denna kurs fokuserar på socialt vård- och behandlingsarbete riktat till unga. Kursen skapar möjlighet för den studerande att fördjupa sina socialpedagogiska kunskaper i det sociala vård- och behandlingsarbetet med unga. Kursen ger kunskap om innebörden av kunskapsbaserade insatser, samverkansformer, vårdkedjor och olika nätverk kring de unga.

Du får även kunskaper kring lågaffektiva metoder i hantering av beteendet och mötet med brukaren/klienten. Förståelse för begrepp som självkontroll, affektreglering, affektsmitta och kunskaper kring bakomliggande orsaker, praktiska metoder och övningar som kan underlätta vardagen med en lågaffektiv pedagogik

Verksamhetsutveckling och kvalitetssäkring, 15 p

I denna kurs får du grundläggande kunskap om frågor som kvalitetsuppföljning och metodutveckling samt handledningsmetoder, konflikthantering och lösningsfokuserat arbetssätt.

LIA 1, 40 p

Här ges du möjligheten att utveckla dina kunskaper, färdigheter och kompetenser inom socialt vård- och behandlingsarbete. Under första LIA kursen prövar du dina teoretiska kunskaper i praktisk kontext och återför erfarenheter till en utvecklande dialog om praktik och teori.

LIA 2, 60 p

Under LIA 2 får du möjlighet att utveckla avancerade kunskaper om socialt vård- och behandlingsarbete. Du ska med handledning och med ökad självständighet ges möjlighet att utveckla din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera arbetet. Vidare utveckla avancerade kunskaper om arbetsplatsens målgrupper, värdegrund och verksamhetsfält samt förmåga att samverka med vårdkedjans olika professioner.

Examensarbete, 25 p

Under ditt examensarbete får du visa vad du lärt dig under utbildningens gång och visa att du kan omsätta kunskaper i teori och praktik. Examensarbetet går ut på att genomföra en fördjupad vetenskaplig studie inom yrkesområdet. Målet är att den studerande ska kunna genomföra examensarbete och oppositioner utifrån datainsamling, databearbetning, analys av data. Målet är också att du ska kunna dra slutsatser och vara källkritisk.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

 

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan

Lägst betyg E (3 eller G) eller motsvarande kunskaper i:

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

 

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om urvalsprocessen för Socialpedagog

Om ett urval behövs så kommer detta ske genom ett urvalsprov.

Urvalsprovet är baserat på den särskilda förkunskapen för utbildningen vilket är Svenska 2.

Provet kommer i dagsläget att ske på distans via verktyget Microsoft Teams

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning finns det flera möjliga arbetsplatser. Du kan tillexempel jobba inom HVB och statens institutionsstyrelse. Du kan även bli socialpedagog inom grund- och gymnasieskolan, socialpsykiatrin eller kriminalvården. 

Du kommer ha kompetens inom flera områden. Bland annat kommer du veta mer om:
  • Hur din och andras roller inom socialt arbete fungerar.
  • Hur lagstiftning, författningar, riktlinjer och dokumentation inom arbetsområdet ser ut.
  • Hur människors utveckling, socialisation och livsvillkor ser ut. Till exempel hur samband mellan uppväxtmiljö och socialt utanförskap hänger ihop.
  • Hur mångkulturella perspektiv spelar in i det sociala arbetet.

Yrkestitlar och vad du kan arbeta med

Att arbeta som socialpedagog kan innebära många olika yrkesroller. Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:

  • Socialpedagog med ansvar för utredning och stödåtgång
  • Drog- och alkoholterapeut
  • Behandlingspedagog
  • Behandlingsassistent
  • Vårdare
  • Boendehandledare

Lön och arbetstider som socialpedagog

Vad du kommer ha för lön som socialpedagog beror lite på var i landet du bor, hur gammal du är samt tidigare erfarenhet. Här kan du se vad medellönen är för en socialpedagog.

Arbetstiderna för socialpedagoger kan variera från arbetsgivare till arbetsgivare. Det är vanligt att arbeta dagtid men det kan även förekomma arbete på kvällstid och helger.