Yrkeshögskoleutbildning

Mejeritekniker, Linköping


Gillar du att jobba med modern teknik i kombination med mejeriproduktion? I Linköping och Odense i Danmark erbjuder vi en 1,5-årig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning till mejeritekniker.

Om utbildningen

Som mejeritekniker jobbar du med det bästa av två världar – avancerad teknik, mjölk och mejeri i alla former. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. I yrket kan du komma att jobba med allt från tillverkning av produkter till analys av produkter.

Studera i både Sverige och Danmark

Undervisning sker på plats från Arlas Mejeri i Linköping samt på Kold College i Odense, Danmark. Majoriteten av denna tid spenderar du i Odense, utöver det är du även ute på en LIA-period (praktik) på ett mejeri i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense. Du får även möjlighet att förbereda dig inför Danmarksperioden med viss danskaundervisning. För studierna i Linköping, samt LIA-perioden, står du själv för kostnader, resor och uppehälle.

För dig som gillar modern teknik 

För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och ha ganska lätt för att räkna. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.

Lär dig mer om vad en mejeritekniker gör.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

I kursen om arbetsmiljö lär du dig om fysisk och psykosocial arbetsmiljö och beteendebaserad säkerhet på arbetsplatser.

I examensarbetet driver och genomför du ett projekt som du sedan sammanställer och redovisar i ett skriftligt arbete.

Du får kunskap om lipider, mjölkproteiner, laktos, citronsyra och mineraler i mjölk. Dessutom om deras kemiska uppbyggnad och funktion i mejeriprodukter.

Den första praktikperioden är en introduktion till mejeriet som arbetsplats med fokus på kvalitetsarbete, arbetsscheman och säkerhet. Den andra perioden jobbar du med tillverkningsprocesser, alltså hur produktion och automation fungerar. Period tre fokuserar på optimering och hur man skapar förbättringar i mejerimiljön.

Lär dig vad du behöver veta för att arbeta på ett livsmedelssäkert sätt, bland annat genom att förstå innebörd och konsekvenser av avvikelser.

Hur du arbetar på ett livsmedelssäkert sätt och förstår innebörden och konsekvenserna av avvikelser.

Här får du översiktlig kunskap om både hantverksmässig som industriell framställning av mejeriprodukter.

Vi behandlar operatörsterminaler, flödesschema och automation inom mejeribranschen.

Du får översiktlig kunskap om såväl hantverksmässig som industriell framställning av mejeriprodukter.

Här lär du dig grundläggande kunskaper i att tillverka mejeriprodukter.

Lär dig om användning av processutrustning som indunstare, torktorn, ystningstankar, smörmaskiner och förpackningsmaskiner.

Vi tittar på användningen av processutrustning som rörledningar med armatur och ventiler, pumpar, tankar, plattvärmeväxlare, separatorer utrustning för reglering och övervakning.

Vilka sensoriska krav, kvalitetskrav och standardiseringskrav som ställs på mejeriprodukter.

Du får grundläggande kunskaper inom produktionsekonomi och mejeriteknisk matematik.

I projektet får du sammanställa uppgifter från en produktionsprocess och sedan redovisa det skriftligt och muntligt.

Vi lär oss om hur rengöringsmedel fungerar i mejerier. Bland annat om rengöringsprocessens olika faktorer och deras funktion, rengöringsmetoder som Cleaning in place, manuell rengöring och hanteringen av en skumanläggning.

Här får du kunskap om sensoriska analysmetoder och bedömningar av mejeriprodukter.

Du får kunskap om och förståelse för verksamhetssystem som behandlar livsmedelssäkerhet, kvalitet och miljö. Dessutom får du viktig kännedom om bakgrunden till krav på rutiner och instruktioner i mejerier.

För vem

För att söka utbildningen krävs följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

2. Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser:

  • Matematik 1a eller Matematik A
  • Engelska 5 eller Engelska A
  • Naturkunskap 1a1 och 1a2 eller 1b (Naturkunskap A) eller Teknik 1 (Teknik A) eller Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 (Fysik A, Kemi A och Biologi A)

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser vi har på utbildningen kommer ett urval att ske. Urvalsordningen baseras på tidigare utbildning:

  • El- och energiprogrammet inriktning automation/elteknik/energiteknik, 2 meritpoäng
  • Industritekniska programmet, 2 meritpoäng
  • Teknikprogrammet inriktning produktionsteknik eller teknikvetenskap, 2 meritpoäng
  • Livsmedelsgymnasium inriktning industri, 1,2 meritpoäng
  • Food production, 1 meritpoäng

Läs mer om meritpoäng

Passar du som Mejeritekniker?

Gillar du att jobba i team med andra?

Fråga 1 av 8

Tycker du det är kul med kemi och fysik?

Fråga 2 av 8

Brukar du fundera på hur produkter i affären är producerade?

Fråga 3 av 8

Vad tycker du är roligast?

Fråga 4 av 8

Gillar du att jobba framför en dator?

Fråga 5 av 8

Gillar du att ha ordning och reda?

Fråga 6 av 8

Vad passar bäst på dig?

Fråga 7 av 8

Skulle du trivas med ett jobb där du tar stort ansvar?

Fråga 8 av 8

Nu syns din profil i diagrammet!

Du är den orangea ytan och utbildningen den blå. Om de överlappar till stor del kommer innehållet i utbildningen passa dig!

Yrkesprofil

Din profil


Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du får även kompetenser i livsmedelskunskap för produkter där mjölk ingår som råvara. Som mejeritekniker kan du arbeta som bland annat processoperatör, maskinoperatör, förpackningsoperatör, lageroperatör eller liknande.

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/4-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Kursfakta

Plats

Roxtorpsgatan 7, Linköping

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd

1,5 år

Poäng

300

Delkurs

Poäng

  • Mejeriteknisk automation 20
  • Mejeriteknik A 75
  • Mejeriteknik B 70
  • Mejeriteknik C 20
  • LIA 1 20
  • LIA 2 70
  • LIA 3 25

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

2018-03-16 till 2018-06-15

Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN

Ansökan


Ansök direkt

Ansökan görs via ett system där du kan söka till flera av våra utbildningar samtidigt. Starta gärna din ansökan nu och gör klart den om några dagar, när du hittat alla betyg och andra dokument du ska skicka in!

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna