Yrkeshögskoleutbildning

Lärarassistent med specialisering inom integration


Är du intresserad av ett arbete där du samarbetar med och stöttar lärare i deras vardag? Vill du vara en del av elevernas framtid i skolan? Tycker du om att arbeta med svenska språket, administration och med människor i behov av stöd? Då är vår utbildning till Lärarassistent med specialisering inom integration något för dig!

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Under utbildningen till lärarassistent kommer du att lära dig massor om det svenska skolsystemet och svenska skolans uppdrag. Du kommer att kunna stötta och hjälpa lärare i deras vardagliga arbete med elever som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Du kommer jobba mycket digitalt och fungera som en länk mellan en organisations IT-avdelning och dess dagliga verksamhet. Du kommer att i det dagliga arbetet verka för ”ett lärande i ett digitalt landskap”.

Stora delar av utbildningen handlar om det svenska språket. Även om hur du sedan kan stötta andraspråksinlärare mot en funktionell behärskning av språk.

Distansstudier med obligatoriska träffar

Utbildningen sker på distans via webinarier. De kombineras med teoretiska kurser och praktiska inslag. Det är 6 obligatoriska träffar i Stockholm, Malmö och Piteå, beroende på vilken ort du valt, under hela utbildningen. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar.

När vi har obligatoriska träffar är det viktigt att du som studerande aktivt deltar. Resa, eventuellt boende och andra omkostnader med platsträffarna bekostas av den studerande.

Du måste ha tillgång till dator och internet. För tentor och inlämningsuppgifter/redovisningar krävs också att du har en webbkamera.

Under dina LIA-perioder är du på en arbetsplats och följer deras arbetstider.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

För vem

För att trivas i rollen som lärarassistent med specialisering inom integration bör du tycka om att arbeta med svenska språket. Att arbeta med människor i behov av stöd är något du trivs med och vill. Du tycker också att administration och administrativa sysslor är roligt. 

Vilka förkunskaper behöver du ha?

För att söka utbildningen krävs följande:

  1. Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan

  2. Godkända betyg i följande gymnasiekurser

Genomförd gymnasieutbildning med lägst betyget E, 3 eller G i  Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller annan likvärdig kunskap.

Eventuellt urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så kommer du bli kallad till ett urvalsprov. Poängen på provet avgör vem som kommer in. Provet består av frågor kopplade till de förkunskaper som ingår i behörighetskraven. 

Läs mer om meritpoäng

Passar du som lärarassistent med specialisering inom integration?

Gillar du att jobba i team med andra?

Fråga 1 av 9

Vad föredrar du?

Fråga 2 av 9

Vad gör du helst?

Fråga 3 av 9

Hur löser du helst problem?

Fråga 4 av 9

Hur gillar du att förklara saker för andra?

Fråga 5 av 9

Hur känner du kring att ha lagar och regler som styr ditt arbete?

Fråga 6 av 9

Vad gör du helst på fritiden?

Fråga 7 av 9

Hur känner du kring datorer?

Fråga 8 av 9

Brukar du störa dig på andras skrivfel och stavfel?

Fråga 9 av 9

Nu syns din profil i diagrammet!

Du är den orangea ytan och utbildningen den blå. Om de överlappar till stor del kommer innehållet i utbildningen passa dig!

Yrkesprofil

Din profil


Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du jobba som

  • lärarassistent
  • pedagogassistent
  • administrativ lärarassistent
  • studiehandledare
  • språkledare

Du har kunskaper om skolans organisation i form av huvudmannaskap, elevhälsoteam, administration och hur dessa är reglerande.
Du har fått insikter om språkets betydelse för identitet och framgång. Även insikter om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bakomliggande faktorer och hur man kan anpassa läromiljön för att göra den tillgänglig.

Under utbildningen har du också fått prova på olika skoladministrativa produkter, program och appar samt lärt dig mer om sociala nätverksteorier och digital media.

Lernia samverkar med Lapplands lärcentra

Läs mer om vårt samarbete här.

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/4-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande

Dela gärna