Yrkeshögskoleutbildning
Är du nyfiken på hur man skapar kvalitet och säkerhet i industriella processer och produkter? Plugga till kvalitetssamordnare! Du specialiserar dig inom industriell tillverkning och lär dig om hur du kan arbeta med hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet (HSEQ) i en industriell kontext.
Plats
Poäng
Utbildningstyp
Yrkeshögskoleutbildning
Nästa kursstart
Utbildningslängd
Ansökningsperiod
undefined till undefined
Telefon
0771-650 650
E-post
kundservice@lernia.se
Hemsida
www.lernia.se
Som kvalitetssamordnare inom industriell tillverkning kommer du arbeta med hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet (HSEQ) inom en industri. I utbildningen, som innehåller stora delar HSEQ, lär du dig bland annat:
Utbildningen ger dig en bred och specialiserad grund för att kunna arbeta som kvalitetssamordnare inom olika typer av tillverkningsföretag. För att kunna söka utbildningen behöver du ha 1,5 års yrkeserfarenhet från tillverkningsindustrin eller motsvarande.
Den här YH-utbildningen studerar du på distans och det kommer vara tre obligatoriska platsträffar i Stockholm eller Skellefteå. Du hittar allt material i utbildningen i vår digitala plattform och du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, webbmöten, chatt och forum. Resor bekostas ej av Lernia utan det står du för själv som studerande.
Utbildningen innehåller praktiska övningar och projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Det här är en utbildning som kräver motsvarande heltidsstudier och går på distans.
Att kombinera arbete och heltidsstudier rekommenderas ej under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis.
En viktig del av att läsa på vår yrkeshögskola är LIA, lärande i arbete. På din LIA kommer du få arbeta som kvalitetssamordnare inom tillverkande industri på en kommun eller ett privat företag. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.
Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.
Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.
De grundläggande begreppen och principerna inom hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet (HSEQ) och hur de hör ihop. Du får en översikt över de lagar, regler och standarder som styr HSEQ-arbetet i Sverige och internationellt.
Vi går igenom arbetsmiljöns betydelse för hälsa och välbefinnande och hur man förebygger och hanterar arbetsmiljörisker och arbetsolyckor. Du lär dig om:
Vi går även igenom hur man skapar ett gott arbetsklimat och jobbar bättre med ergonomi.
Vi lär oss om miljöfrågornas betydelse för hållbar utveckling och hur vi kan bidra till att minska miljöpåverkan från industriell verksamhet. Du lär dig bland annat om:
Vi går igenom hur man kan identifiera och hantera miljörisker och miljöincidenter.
Kunskaper och användbara verktyg för att planera, införa och övervaka kvalitetsarbetet inom olika projekt i industriell tillverkningsprocess.
Målet med kursen är att du ska kunna arbeta med att säkerställa att de produkter som tas fram lever upp till alla kvalitets- och kundkrav. Under kursen lär du dig mer om att:
Vi går igenom de standarder och ledningssystem som är viktiga inom tillverkningsindustrin. Exempel på områden vi går igenom är:
Vi går igenom olika organisations- och ledarskapsteorier som du kan jobba med för att utveckla HSEQ-arbetet på en arbetsplats.
Vi tittar på olika praktiska arbetssätt för att identifiera, bedöma och hantera risker inom olika delar av tillverkningsprocessen. Vi går även igenom hur man bäst hanterar arbetsplatsolyckor och incidenter. Bland annat genom att utreda och implementera förebyggande åtgärder.
Vi år igenom hur man kan leda och informera andra i verksamheten om satsningar eller förändringar inom HSEQ-området.
Genom rätt verktyg och kommunikationssätt kommer vi lära oss att bygga en företagskultur med genomtänkt hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet. Fokus ligger på att kunna kommunicera mål och riktlinjer och att utbilda medarbetare inom aktuella HSEQ-frågor.
Vi får även lära oss om:
LIA, lärande i arbete, är yh-utbildningens praktikperiod och din chans att få testa på dina kunskaper från tidigare kurser i verkligheten. På din LIA får du en handledare som hjälper dig utföra arbetsuppgifter på en riktig arbetsplats inom HSEQ för industriell tillverkning. Du kommer lära dig hur de olika områdena inom HSEQ används på olika arbetsplatser och bättre förstå hur de fungerar i arbetet.
I examensarbetet får du fördjupa dig inom ett ämne som är viktigt för utbildningen och yrkesrollen. Du kommer göra examensarbetet i samband med din LIA. Ämnet ska kopplas ihop med arbetet som HSEQ-samordnare och innehålla kunskap du fått från alla kurser du läst i utbildningen. Målet med examensarbetet är att du ska lära dig att planera, genomföra, rapportera och utvärdera ett självständigt projekt. Du ska även presentera ditt arbete i olika former där du kommer använda dig av specifika regler, källkritik och struktur.
För att kunna söka och plugga till Kvalitetssamordnare inom industriell tillverkning krävs att du uppfyller alla krav nedan.
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
1,5 års yrkeserfarenhet från tillverkningsindustrin eller motsvarande
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.
Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.
När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.
Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.
Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.
Antagningsprocessen sker i tre steg:
Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.
Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov.
I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:
Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.
Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.
Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.
Efter utbildningen kan du ju jobba som kvalitetssamordnare på olika slags tillverkningsföretag. vad gör en kvalitetssamordnare? Åtminstone en viktig arbetsuppgift kommer vara att se till att företagets verksamhet lever upp till de höga krav och förväntningar som kunder, myndigheter och andra intressenter har. Du är den som ansvarar och kontrollerar HSEQ-arbetet och utifrån det kommer med förslag på förbättringar och förändringar.
Ingångslönen för en kvalitetssamordnare inom tillverkande industri varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen mellan 30 000 och 45 000 kr i månaden.