Yrkeshögskoleutbildning

IT-molnspecialist, Stockholm Liljeholmen


Med vår utbildning till IT-molnspecialist blir du riktigt bra på att hjälpa företag och organisationer att migrera över till molnet samtidigt som du kan förvalta tjänsterna som ligger där och säkerställa att allt fungerar som det ska.

Om utbildningen

Den här utbildningen passar dig som redan kan en del inom datorer och nätverk från exempelvis gymnasiet eller tidigare arbete. Under utbildningen lär du dig såklart mycket om molntjänster så som Microsoft Azure, Office 365, WMWare m.fl. Du lär dig också om olika tjänstemodeller så som IaaS, PaaS och SaaS men också om sakernas internet (IOT), säkerhet i molnet och hur man räknar på affärsnytta, kostnader m.m.

Lektioner och egenstudier

Du kommer ha lektioner på plats i våra lokaler i Stockholm (Liljeholmen) i snitt 2.5 dag i veckan och resterande tid förväntas du lägga ner på egenstudier i form av inläsning, uppgifter och övningar.

Företagen är med och bestämmer

Innehållet och kvalitén i utbildningen ses hela tiden över av företag och nyckelpersoner i branschen. I vår ledningsgrupp sitter representanter från exempelvis Cygate, Spotify, Wise IT, Network Services, Centric, Basefarm, Axians samt Södertörns Högskola.

Lär dig mer om vad en IT-molnspecialist gör.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Servervirtualisering

Genom den här kursen lär du dig att arbeta med VMWare, Hyper V och Virtual Box för att effektivt kunna designa, administrera och utveckla en molnmiljö.

Praktik (LIA 1 & LIA 2)

I utbildningen finns det två kurser på totalt 25 veckor där du arbetar praktiskt ute på ett företag för att omsätta det du lärt dig i praktiken och finslipa dina kunskaper och färdigheter i yrket.

Examensarbete

Examensarbetet ger dig möjlighet att visa upp de kunskaper och kompetenser som du fått under utbildningen. Examensarbetet är ett självständigt projekt med fördjupning inom ett specifikt ämnesområde.

Moln och tjänstemodeller

Olika tjänstemodeller som tillämpas inom molnet. Bland annat infrastruktur som tjänst (IaaS), plattform som tjänst (PaaS) och mjukvara som tjänst (SaaS). 

Molnsäkerhet

Lär dig om hur tjänster ska konfigureras och sättas upp på rätt sätt. Både utifrån ett säkerhetsperspektiv, hur du avgör vilka du ska välja och beroende på behovet av olika olika säkerhetslösningar.

Microsoft Azure

Denna kurs lär du dig hur Microsoft Azure är uppbyggt och vilka funktioner som erbjuds där samt hur de kan tillämpas inom verksamheter.

Avancerad IT-infrastruktur

I den här kursen lär du dig att teoretiskt och praktiskt installera, administrera och konfigurera en Microsoft Windows Servermiljö. Efter kurser kan du driftsätta en skalbar servermiljö och hantera tillhörande tjänster lokalt i molner eller i en hybridmiljö.

För vem

För att få läsa den här utbildningen behöver du ha följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

Behörighet till Yrkeshögskolan (läs mer här)

2. Betyg

Lägst betyget E (Godkänd eller 3) i följande gymnasiekurser:

 • Datorteknik 1a/1b (Datorkunskap + Persondatorer)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Svenska 1 / SAS 1 (Svenska A / SAS A)

Eller motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen

Det behövs specialister inom molntjänster och det är precis vad du blir genom denna utbildning. Efter utbildningen kan du gå ut och antingen vara anställd inom ett företag eller en organisation för att jobba med detta eller arbeta som konsult och träffa olika verksamheter och hjälpa dem med frågor kring molntjänster.

Exempel på fler yrkesroller som utbildningen leder til är; dataspecialist, dataansvarig, IT-ansvarig, datatekniker, konsult mot data och IT-säkerhet.

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Kursfakta

Plats

Trekantsvägen 1, 6tr, Stockholm Liljeholmen

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd

2 år

Poäng

400 Yh-poäng

Delkurs

Poäng

 • Avancerad IT-infrastruktur 60 poäng
 • Microsoft Azure 80 poäng
 • Moln och tjänstemodeller: IaaS, PaaS, SaaS 40 poäng
 • Molnsäkerhet 40 poäng
 • Servervirtualisering VMWare, Hyper V och Virtual Box 40 poäng
 • LIA 1 – Introduktion till yrkesrollen 40 poäng
 • LIA 2 – Arbetsplats och Molnteknologier 60 poäng
 • Examensarbete 40 poäng
 • Summa: 400 poäng

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Öppet för sen ansökan

Bra att veta

 • Kurslitteratur betalas av den studerande själv.
 • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.

Ansökan


Ansök direkt

Ansökan görs via ett system där du kan söka till flera av våra utbildningar samtidigt. Starta gärna din ansökan nu och gör klart den om några dagar, när du hittat alla betyg och andra dokument du ska skicka in!

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna