Yrkeshögskoleutbildning

Internationell vindkraftstekniker Sundsvall


Vill du arbeta med Sveriges omställning till förnybar elproduktion i en expansiv bransch? Gillar du höga höjder? Vi kan erbjuda dig en yrkeshögskoleutbildning till internationell vindkraftstekniker. Vindkraft byggs i Sverige och i övriga Europa och det innebär att det finns möjligheter att även jobba utomlands. Det är ett fritt yrke där du jobbar i team sköter planering och ansvarar för service-, drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker eller inom annan energiproduktion.

Kursfakta

Plats:

Sundsvall

Utbildningstyp:

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd:

Heltid 1,5 år

Poäng:

300

Nästa kursstart:

Utbildningen startar september 2023. Ansökan öppnar 15 februari.

Ansökningsperiod:

2023-02-15 till 2023-05-15

Telefon:

0771-650 650

Epost:

yh@lernia.se

Web:

www.lernia.se/yh

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du behörighet?

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

 

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.

 

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

  • Formulär för kompetenskartläggning Internationell vindkraftekniker

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så här gör du för att söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov. 

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om utbildningen

Utbildningen till vindkraftstekniker är en platsbunden heltidsutbildning. Stor andel består av distansstudier. Du kan läsa utbildningen antingen i Piteå, Sundsvall, Skara eller Åseda. Undervisningen består av föreläsningar, laborationer, gruppövningar och praktikinslag. De teoretiska delarna av utbildningen sker på distans och de praktiska momenten är obligatoriska. De praktiska momenten genomförs under s.k. platsveckor. Då finns man på plats i Piteå, Sundsvall, Skara eller Åseda. Utbildningen pågår i tre terminer, där första året är teoretiska studier och sista terminen till stor del består av LIA (Lärande i arbete = praktik). All utbildning kommer vara på svenska, däremot kan viss kurslitteratur, artiklar och forskning på engelska förekomma.

Att studera på yrkeshögskola innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att hitta ett studiesätt som passar dig och din sociala situation. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).

Praktik - LIA (Lärande i arbete)

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-period (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

GWO-kurs

Under höstterminen i årskurs 1 kommer delar av utbildningen (GWO) ske på ytterligare en annan ort. GWO-kurser är kurser för de som arbetar inom vindkraftsbranchen. GWO-kurser regleras enligt standard från The Global Wind Organisation.

Efter avslutad och godkända moduler enligt GWO – Global Wind Organisation ingår även certifiering.

Du som student får själv betala en summa på upp till ca 3 000 kr själv för boende, resor och mat. 

Lernia bekostar GWO-kursen vid första tillfället. Vid ett eventuellt icke godkänt resultat, får du som student själv bekosta ett nytt utbildningstillfälle.

Utbildningen till vindkraftstekniker tas fram av företag i branschen

Utbildningen är framtagen av företag i branschen utifrån den kompetens som krävs för att gå direkt ut i arbete. Vi kan ge dig möjligheten att lära dig den senaste tekniken och följa den snabba utvecklingen i branschen genom:

  • Det goda samarbetet mellan utbildningens ledningsgrupp, företagen i branschen och oss på Lernia
  • Vårt aktiva nätverkande i branschen

Du behöver en godkänd hälsokontroll

Arbetsmiljöverket ställer hälsokrav för höjdarbete och du behöver därför ha genomfört en godkänd hälsokontroll enligt AFS 2019:3 Tjänstbarhetsintyg för Klättring med stor nivåskillnad. Om du inte uppfyller hälsokraven kan du inte arbeta som vindkraftstekniker, men med den här utbildningen kan du även jobba som service- eller underhållstekniker inom annan energiproduktion.

Lernia bekostar hälsokontrollen som kommer att göras innan det är dags för LIA.

PiteBo erbjuder en bostadsgaranti för studenter som flyttar till Piteå för att börja en yrkeshögskoleutbildning. För att garantin ska gälla måste du folkbokföra dig i Piteå och du ska ha börjat en YH-utbildning på minst 100 YH-poäng.

Läs mer om bostadsgarantin hos Pitebo

Goda framtidsutsikter för vindkraftstekniker och internationella vindkraftstekniker

Branschen signalerar ett mycket tydligt behov av vindkraftstekniker, både på kort och lång sikt. Efter utbildningen Internationell vindkraftstekniker kan du operera över större geografiska områden och arbeta för olika typer av serviceföretag och turbintillverkare. Utbildade vindkraftstekniker är helt avgörande för att möta uppställda mål för Sveriges energiomställning.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen till vindkraftstekniker genomförs i samverkan med Enercon Energy, WPS Sweden, Vestas och Ropeaccess.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

Energiproduktion och lagring

Kursen ger kunskaper, färdigheter och kompetenser för de olika energiproduktionsanläggningningar som används som energikällor i bland annat vindkraftsbranschen. Du får kunskaper, färdigheter och kompetenser om uppbyggnad, funktion samt för-och nackdelar av och med de olika energikällorna. 

Utbildning sker i klassrum där utbildaren antingen är på plats eller via länk. Du ska vara redo att kunna värdera, föreslå lösningar på problem om de olika energikällorna. 

 

Maskinteknik och komponentlära

Kursens syfte är att studera de maskiner som ingår i vindkraftverk, deras

ingående maskinelement samt de maskinsystem i vilka dessa ingår.

Drift, underhåll och vibrationsteknik

Kursen ska ge specialiserade kunskaper om hur underhåll på olika vindkraftsanläggningar organiseras och utförs. Kursen ger även specialiserade kunskaper om vibrationers uppkomst och egenskaper och dess påverkan på driftsäkerhet och underhållsbehov.

Att förstå hur man utvecklar underhållet i samarbete mellan underhåll och produktionspersonal, TPU och de vanligast förekommande verktygen inom Lean-konceptet ( t ex 5S).

Kursen ska också ge grundläggande kunskap om tribologi.

Arbetsmiljö och säkerhet

Kursens baseras på "GWO- säkerhetsutbildning inom vindkraften". Det är en utbildning framtagen av Global Wind Organization (GWO). GWO är en sammanslutning av ägare och tillverkare av vindturbiner. Syftet med kursen är att stödja en skadefri arbetsmiljö inom vindkraftsindustrin. GWO har utvecklat en standard för grundläggande säkerhetsutbildning, Basic Safety Training. Syftet med denna standard är att utveckla en gemensam utbildning för hälsa och säkerhet. Detta för att minska riskerna för personal som arbetar ute i vindturbiner. Vestas, Siemens, Nordex och Vattenfall är några av de företag som ligger bakom standarden som idag används av det flesta vindkraftföretag. De företagen har som krav att man genomgått GWO-utbildningen innan man får tillträde till dessa företags torn. GWO-utbildarna ska vara certifierade enligt GWO standard.

Utbildningen utförs hos certifierat utbildningsföretag.

Ellära

Kursens syfte är att ge specialiserade kunskaper och kompetens i ellära för vindkraftstekniker.

LIA

Kursen mål är att ge den studerande praktiska kunskaper i service-, drift och underhållsarbete på vindkraftanläggningar. Den studerande ges möjlighet att praktisera sina teorikunskaper i ett praktiskt lärande. Det genom att vara med och utföra enklare service och underhållsarbete på el- system eller större mekaniska system. Kursen ska också ge kunskap om arbetsplatsens organisation och fördelning av ansvar. Genom handledning ska du som studerande få kunskap om vilka arbetssätt som leder till ett hållbart underhåll. Du ska få en tydlig bild av yrkesrollens krav på kunskaper och färdigheter:

Styrning och övervakning av energianläggning och produktion

Kursen mål är att ge den studerande specialiserade kunskaper om de mät-, styr- och reglersystem som används i vindkraftsanläggningar. samt olika metoder för styrning och driftövervakning. Kursen ska även ge specialiserade kunskaper om mätprinciper för temperatur, nivå och tryck. Ett viktigt mål är att utveckla den studerandes praktiska färdighet i att montera och sätta i drift automatiska utrustningar bestående av styr- och reglersystem.

Teknisk engelska

Kursens syfte är att utveckla färdigheter i talad och skriven engelska med teknisk inriktning och att utveckla förmågan att ta del av texter på engelska i tekniska ämnen. Samt utveckla den studerandes förmåga att identifiera, förstå och hantera olika kunders förväntningar, behov och service.

Utbildningsmoment:

• Kommunikation i tal och skrift
• Tekniska termer och regler kring teknisk dokumentation
• Möta/bemöta kunder utifrån vindteknikens arbete
• Servicepolicy
• Professionellt kundsamtal och värdskapsbegrepp
• Interkulturell kommunikation
• Förståelse för sin egen roll i goda kund- och arbetsrelationer

 

Vindkraftssystem, mekaniska och hydrauliska

Kursen mål är att ge den studerande specialiserade kunskaper om

  • uppbyggnad av och funktion hos vindkraftverk
  • vindkraftverks huvudkomponenter
  • hur underhållsarbete på mekaniska och hydrauliska komponenter och system planeras och utförs på ett säkert och miljömedvetet sätt

Examensarbete

Den studerande ska göra examensarbete inom ett avgränsat område.

Examensarbetet ska ge den studerande färdigheter i att självständigt och på ett korrekt vetenskapligt vis genomföra ett projekt genom att göra

beräkningar och analyser för att lösa tekniska problem inom det valda

området.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper inom: 

  • hållfasthetslära samt masinritningar och konstruktionsförståelse
  • uppbyggnad, konstruktion och arbetssätt hos vindkraftsanläggningar. Du har förståelse för övriga energiproducerande anläggningar.
  • service, drift och underhållsarbete på mekaniska, elektriska och hydrauliska vindkraftssystem och andra anläggningar
  • Avhjälpande och förebyggande underhåll
  • Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets författningssamlingar Kopplat till arbete i vindkraftsverk samt GWO utbildning enligt standard från The Global Wind Organisation och ESA (elsäkerhetsanvisningar)
  • tolkning av schemaläsning- och ritningar för mekaniska, hydrauliska och elektriska system samt felsökning
  • Tekniska termer och begrepp inom vindkraftsbranschen
  • arbetsmiljö och säkerhet som prioriteras högt och genomsyrar alla kurser.

 

Examen för vindkraftstekniker

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen Internationell vindkraftstekniker.

Jobba som vindkraftstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker

Efter utbildningen kan du jobba inom flera olika områden. Här är några exempel:

  • Servicetekniker i anläggningar med energiproduktion eller
    energidistribution
  • Service och underhållstekniker för förnybara energisystem
  • Servicetekniker-drift och/eller underhållsmekaniker inom
    energiproduktion
  • Vindkraftstekniker
  • Servicetekniker, vindkraftverk
  • Internationell vindkraftstekniker

Läs mer och anmäl dig på:/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/internationell-vindkraftstekniker/