Kursfakta
Plats:
Distans Stockholm
Utbildningstyp:
Yrkeshögskoleutbildning
Utbildningslängd:
1 år
Poäng:
200
Nästa kursstart:
Vi väntar svar från MYH men har för avsikt att starta den här utbildningen hösten 2023.
Ansökningsperiod:
2023-02-15 till 2023-05-15
Telefon:
0771-650 650
Epost:
yh@lernia.se
Web:
www.lernia.se/yh
För vem
För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:
1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
- Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning
Du ska ha:
- Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
- Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
- Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.
Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid! - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2 Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser
Engelska 6
3 Yrkeserfarenhet
Minst 1 års yrkeserfarenhet från hotell/restaurangnäringen - lägst 2 år 50% deltid
Saknar du behörighet?
Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Vad betyder reell kompetens?
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.
Vad behöver du göra?
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:
- Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
- Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
- Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
Vi erbjuder behörighetstester i:
- Svenska 1
- Matematik 1
- Engelska 5
Så här går det till
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Så här gör du för att söka till utbildningen
För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.
Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.
När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.
Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.
Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.
Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.
Vad händer när du har skickat in din ansökan?
Antagningsprocessen sker i tre steg:
Steg 1 – Behörighetsprövning
Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.
Steg 2 – Urval
Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov.
I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:
- skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
- muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
- praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.
Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.
Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.
Steg 3 - Antagning
Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.
Om utbildningen
Utbildningens övergripande mål
Du får kunskaper om alkoholdrycker samt i drycker i kombination med mat. Du får även lära dig om ekologiska och närproducerade produkter samt kaffe, te, choklad och alkoholfria drycker. Du lär dig om råvaror för tillverkning av olika destillat, vin, öl, cider, prefabricerade produkter och egentillverkade produkter. Du lär dig även att leda utvecklingen av olika drycker i baren.
Vi går igenom olika typer av barer och barkoncept samt hur det är att arbeta i barmiljö under högt säljtryck. Du får kompetens inom arbetsprocesser, kvalitetskriterier och ledarskap inom restaurang och bar. Du lär dig även att leda och tillämpa systematiskt kvalitetssäkringsarbete.
Du lär dig att arbeta i en ledande position i internationell bar- och restaurangmiljö. Du får kunskaper inom kundkontakt, service och värdskapets betydelse. Utbildningen går också igenom olika kassa- och inventeringssystem. Vi går igenom priskalkylering, svinnhantering, balans- och resultaträkning.
Du får kompetens i att planera och genomföra inköp med inköpsverktyg. Du utvecklar dina färdigheter i att planera, leda och fördela arbetet i en bar. Vi går även igenom företagsekonomiska grunder, budgetering, kalkylering och fördelning av kostnader.
Utbildningen ger dig inblick i marknadsföringens grunder i teori och praktik. Du lär dig om svensk alkohol- och drogpolitik, alkoholhantering, alkohollagstiftning och alkoholpolitiska verktyg. Du lär dig att ansvara, leda och tillämpa alkohollagen praktiskt, exempelvis vid situationer med våld och överservering. Vi går även igenom reducering av miljöpåverkan och hur man driver verksamheten klimatsmart.
Framtagen av arbetslivet
Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Det ökar chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag och organisationer.
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
Alkohollagen, 5p
Kursen fokuserar på hur det dagliga arbetet med alkohollagen bedrivs i bar och restaurang. Du får kännedom om den svenska alkohol- och drogpolitiken. Du lär dig hur de olika alkoholpolitiska verktygen fungerar och varför de finns.
Barteknik, 50p
Kursen ger kompetens i att arbeta i olika typer av barer, både svenska och utländska. Du lär dig att tillverka marknadsanpassade dryckesprogram för olika typer av barer. Du får kunskap i hur du fördelar och styr arbetet i en bar. Vi går igenom ansvarsfull alkoholhantering, kundhantering samt försäljning av drycker och alkohol.
Ekonomi och marknadsföring, 25p
I denna kurs får du ekonomisk kompetens i att driva en bar och restaurang. Kursen behandlar olika företagsformer och vilka som lämpar sig bäst för restaurangverksamhet. Du får driva egna virtuella restaurangföretag med resultatansvar. Du tar säsongsanpassade beslut under två fiktiva år. Kursen går igenom strategisk kommunikation, praktisk marknadsföring, marknadsmix samt marknadsplanering.
Examensarbete, 10p
I denna kurs utför du ett examensarbete i form av ett självständigt projekt. Du fördjupar dig inom ett specifikt ämnesområde kopplat till bar. Du sammanställer och redovisar en rapport i ämnet utifrån vetenskaplig grund. I kursen ingår även opponering på en annan studerandes examensarbete.
Hållbart ledarskap, 10p
Kursen förbereder för en framtida roll som arbetsledare. Du blir en tryggare ledare, även i pressade situationer. Ett hållbart ledarskap tar ansvar för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Kursen ger förståelse för vikten av tydlighet i ledarskapets olika segment. Du får ett helhetsperspektiv på verksamheten och ledarens roll. Du lär dig även om konflikthantering och personalfrågor.
LIA (Lärande i arbete), 40p
I kursen LIA (Lärande i arbete) får du omsätta kunskaper från tidigare kurser till branschens verklighet i praktiken. Med hjälp av handledaren får du utveckla dina fackkunskaper inom yrket. Du får träning i barteknikens samtliga områden och fördjupar dig i alkohollagens tillämpningar. Du får även praktisera dina färdigheter i servering.
Här får du möjlighet att utveckla ditt ergonomiska och miljömässiga tänk. Kursen ger också inblick i företagets kampanjer och marknadsföringsmetoder. Du utvecklar din förmåga att hantera kundsituationer och får delta i personalmöten. Du får även möjlighet att sätta dig in i arbetsledningen.
Produktkunskap, 40p
Kursen ger kunskap om alla produkter i en modern barverksamhet. Fokus ligger på olika destillat. Du läser in två WSET (Wine & Spirit Education Trust) certifikat. Det första är WSET Intermediate med fokus på på vin. Det andra certifikatet, Advanced Spirit, fokuserar på destillat. Dessa certifikat är giltiga i hela världen.
Efter utbildningen
Efter examen har du kunskaper i att:
- Självständigt leda utvecklingen i företaget via dryckesprogram med drinkmenyer. Du kan rekommendera drycker samt analysera verksamheten ur ett systematiskt kvalitetssäkringsperspektiv.
- Genomföra planering och inköp till en bar. Du har även kunskap i de lagar som reglerar handel med drycker på restaurang, partihandel och import.
- Som arbetsledare coacha dina anställda mot uppställda verksamhetsmål. Du kan arbeta i en verksamhetsledning och leda utvecklingen av verksamheten ur ett kort- och långsiktigt perspektiv.
- Se omvärldsförändringar och tillämpa dessa i verksamheten. Du kan även arbeta klimatsmart med ekologiska och närproducerade produkter.
Under utbildningen uppnår du även WSET-certifikat. Kunskaper i kombination med certifikat på internationell nivå skapar möjligheter för arbete i både Sverige och utomlands.
Efter utbildningen kan du jobba som:
Barchef, Barmästare, Restaurangchef på ett mindre företag eller Sommelier.