Yrkeshögskoleutbildning

Fordonstekniker för alternativa drivmedel


Vill du kombinera din erfarenhet av bilar och andra fordon med ditt intresse för ny teknik och alternativa drivmedel? Har du läst fordonsprogrammet eller arbetat som fordonsmekaniker i minst ett år? Då ska du söka vår ettåriga yrkeshögskoleutbildning till fordonstekniker för alternativa drivmedel på distans från Trollhättan.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Antalet fordon som drivs med alternativa drivmedel ökar snabbare än någonsin. Den tekniska utvecklingen förs framåt av en ambition om ett fossilfritt Sverige. Det är redan många företag, kommuner, landsting och andra aktörer som ställer om och investerar i fordon som inte drivs på bensin och diesel. Branschen står inför en stor utmaning när man ska hantera nya drivmedel och det innebär helt nya risker och utmaningar.

För dig som har ett stort intresse för fordon

Utbildningen Fordonstekniker för alternativa drivmedel är för dig som har ett stort fordonsintresse. Du har förmodligen redan erfarenhet från fordonsbranschen eller en utbildning inom området. Du har även ett stort intresse av elektronik, ny miljöneutral teknik och nya drivmedel.

Distans från Trollhättan

Utbildningen sker på distans från Trollhättan. Den kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter. Varje termin träffar du andra studerande och utbildare på plats i Trollhättan. Det sker 6 platsträffar per år. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Träffarna är nödvändiga för helheten, de för studierna framåt och innehåller obligatoriska moment. 

För vem

Vilka förkunskaper behöver du ha?

För att söka utbildningen krävs följande:

  1. Behörighet till Yrkeshögskolan
  2. Gått fordons- och transportprogrammet med inriktning:

- Lastbil och mobila maskiner eller
- Personbil

Arbetslivserfarenhet

Du kan även vara behörig om du har dokumenterad erfarenhet från arbetslivet med fordonsmekaniskt arbete i minst ett år motsvarande heltid.

Eventuellt urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så kommer du bli kallad till ett urvalsprov. Poängen på provet avgör vem som kommer in.

Läs mer om meritpoäng

Behörighetsgivande förutbildning (BFU)

Vi erbjuder nu ett antal platser på en behörighetsgivande förutbildning (BFU) för denna utbildning. Kursen ger dig de kunskaper som du behöver för att vara redo för utbildningen till fordonstekniker. Om du fixar BFU är du garanterad en plats till höstens start.

För att anmäla dig till BFU behöver du först skicka in din ansökan till fordonstekniker. När vi har behandlat din ansökan skickar vi ett meddelande till dig med mer information och möjlighet att anmäla dig till BFU.  

Passar du som fordonstekniker för alternativa drivmedel?

Gillar du att jobba i team med andra?

Fråga 1 av 9

Vad föredrar du?

Fråga 2 av 9

Vad gör du helst?

Fråga 3 av 9

Hur löser du helst problem?

Fråga 4 av 9

Tycker du om elektronik?

Fråga 5 av 9

Tycker du om att ha kontroll över det som händer?

Fråga 6 av 9

Vad gör du helst på fritiden?

Fråga 7 av 9

Hur känner du kring datorer?

Fråga 8 av 9

Vad är det första du tänker när något går sönder?

Fråga 9 av 9

Nu syns din profil i diagrammet!

Du är den orangea ytan och utbildningen den blå. Om de överlappar till stor del kommer innehållet i utbildningen passa dig!

Yrkesprofil

Din profil


Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du att ha spetskunskap om alternativa drivmedel och kunna arbeta som fordonstekniker för el-, gas- och hybridfordon samt fordon som drivs med andra alternativa bränslen. Vanliga arbetsplatser är i fordonsverkstäder samt på utvecklings- och konverteringsföretag.

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/4-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din e-postadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna