Yrkeshögskoleutbildning

Drift- och fastighetstekniker Distans Skellefteå/Luleå


Vill du jobba med drift, underhåll och förbättring av fastighetstekniska system? Läs mer om utbildningen och sök till Drift- och fastighetstekniker nedan. Lernia har för avsikt att starta den här utbildningen under hösten 2023. Vi väntar på klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Kursfakta

Plats:

Distans Skellefteå/Luleå

Utbildningstyp:

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd:

1,5 år

Poäng:

300

Nästa kursstart:

Vi väntar svar från MYH men har för avsikt att starta den här utbildningen hösten 2023.

Ansökningsperiod:

2023-02-15 till 2023-05-15

Telefon:

0771-650 650

Epost:

yh@lernia.se

Web:

www.lernia.se/yh

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du behörighet?

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

 

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.

 

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så här gör du för att söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov. 

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om utbildningen

Utbildningens övergripande mål

Utbildningen ger kunskaper om fastighetsteknik och olika fastighetstekniska system. Du lär dig hur de fungerar ihop och hur drift, underhåll och skötsel utförs. Du lär dig även om kostnader för energieffektivisering och driftoptimering.

Vi går igenom arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet. Exempel på dessa är arbetsrutiner för drift- och fastighetstekniker, god kännedom om säkerhetsförebyggande arbete samt kvalitetskontroller.

Du lär dig att arbeta med felsökningar och problemidentifikation och du får föreslå lämpliga åtgärder. Du får kommunicera lösningar på både engelska och svenska. Tekniska termer och fackspråk ingår i utbildningen. Du får även möjlighet att reflektera över det egna bemötandet och anpassa dig efter situation. Kursen täcker även juridik och ekonomi för fastigheter samt bosociala frågor.

Framtagen av arbetslivet 

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Det ökar chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag och organisationer.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Fastighetsteknik 1, 20p

Denna kurs är en introduktion till fastighetsteknik. Kursen går igenom centrala begrepp inom området. Fokus är på hur olika tekniska system fungerar tillsammans, samt hur energi- och effektberäkningar utförs. Kursen behandlar byggnader som helhet. Du får en förståelse för byggnadskonstruktion och uppbyggnaden av tekniska system ur ett historiskt och nutida perspektiv. 

Arbetsmiljö och säkerhet, 15p

Kursen ger goda kunskaper om arbetsmiljö och risk- och skadeförebyggande arbete inom yrket. Du lär dig om arbetsmiljölagstiftning med fokus på elsäkerhet, branschstandarder och kravspecifikationer. 

Kursen går bland annat igenom följande.

  • Bas P och Bas U – praktisk tillämpning  
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om SAM (systematiskt arbetsmiljöarbete)  
  • Straffsanktioner och sanktionsavgifter  
  • Arbetsmiljöplan och kontroll 

Elteknik, 20p

Kursen ger fördjupade kunskaper om allmän ellära samt eltekniska system i fastigheter. Vi går igenom elolyckor, jordfelsbrytare, motorer och motorskydd, samt arbetsgivarens ansvar för elsäkerhet. Du lär dig också om produktkännedom, riskbedömningar, varselmärkning och arbetsmetoder. I kursen ligger fokus på föreskrifter och standarder för elinstallation och elsäkerhet. Kursen förbereder dig för att skaffa elbehörighet för lågspänning. 

Driftteknik och underhåll, 20p

Kursen ger kunskap om drift och underhåll av olika fastighetstekniska system. Du lär dig om:

  • förebyggande underhåll
  • periodiserat underhåll
  • driftsnära underhåll
  • akut underhåll

Vi går igenom hur en underhållsplan är uppbyggd och hur underhållet ska systematiseras. Du lär dig om förbättringskrav för driftoptimering och energieffektivisering. Kursen behandlar även mätteknik och tolkning av mätvärden. Du lär dig också om rapporteringsmodeller samt  ekonomiska drivkrafter bakom investeringar och lönsamhet i underhållsarbetet. 

Hållbarhet, energieffektivisering och driftoptimering, 20p

Kursen ger kunskap om energieffektivisering och driftoptimering för fastigheter. Vi går igenom miljöklassning av byggnader, ISO-system, energistatistik, samt mätningar och tolkningar av resultat. Du lär dig om miljömål, miljökrav och drivkrafter bakom energibesparing. Kursen går igenom energibesparing både ur ett politiskt och ekonomiskt perspektiv. Du lär dig hur det skapar värde i fastigheten på sikt. 

Kursen går även igenom system för värme, ventilation och el. Du lär dig hur detta kan optimeras för att spara både energi och för att minska driftkostnaderna. I kursen får du använda digitala beräkningssystem för en nulägesanalys. Du lär dig hur man kan simulera den effekt som en ombyggnation eller åtgärd ger. 

Vi går igenom energieffektivisering för både nya och gamla fastigheter med olika typer av fastighetstekniska system. Du lär dig att vidta energieffektiviserande åtgärder på äldre system och fastigheter såväl som i moderna och digitala system. 

Fastighetsteknik 2, 30p

Kursen ger fördjupade kunskaper om sambandet mellan byggnaden och dess fastighetstekniska system. Du lär dig hur de fungerar ihop för att kunna optimera inomhusklimatet. Du lär dig även att beräkna och navigera dig fram till en lösning. Det kan handla om en lösning mellan till exempel utomhustemperatur, luftfuktighet och inomhusklimatet. Kursen lägger även fokus på ventilation och kyl- och värmepumpssystem.

LIA (Lärande i arbete) 1

Här får du tillämpa dina kunskaper och färdigheter från tidigare kurser. Du utför arbetsuppgifter i praktiken för att utveckla din kompetens. Inom LIA (Lärande i arbete) 1 provar du på arbetsuppgifter som en drift- och fastighetstekniker utför. Målet är att få kunskap i hur arbetet är strukturerat. Du får en anknytning till arbetslivet och kan börja knyta professionella kontakter. Fördelen med en LIA är att du genom direktkontakt får inblick i arbetslivets krav på yrkesrollen. De arbetsuppgifter som genomförs inom LIA 1 ska ha en direkt koppling till tidigare kurser. 

Automation: styr- och reglerteknik, 20p

Kursen ger kunskaper om avancerad fastighetsautomation samt styrning och reglering av tekniska system i fastigheter. Vi går igenom hur du reglerar och trimmar in systemen med syfte att sänka driftkostnaderna. Kursen ger också kunskap om hur systemen hänger samman och är uppkopplade mot övergripande system, så kallad fjärrövervakning. 

Digitalisering: uppkopplad teknik och IT-system, 15p

Kursen är en fördjupning inom automation, styrning och regler. Fokus ligger på system i fastigheten. Du lär dig hur digitaliseringen påverkar fastighetsbranschen i allmänhet, och drift- och fastighetsteknikers arbete i synnerhet.

Kursen går igenom IT-system i fastigheter och hur ny och uppkopplad teknik integreras, till exempel smarta prylar och larm. Vi går också igenom hur IoT (Internet of Things) kan bidra till framtidens förvaltning och energibesparing. 

Social hållbarhet och kommunikation, 15p

Kursen ger kunskap om fastighetsbranschens sociala ansvarsområden. Vi går igenom konflikthantering, bemötande och förståelse för kulturella skillnader. Kursen handlar även om  kommunikation av lösningsförslag och åtgärder. Du lär dig om bemötande i andras hemmiljö med fokus på information och individcentrerat bemötande. Kursen ger också kunskap om kundservice och dess vikt i arbetet som drift- och fastighetstekniker. Fokus ligger på samarbete, intern och extern kommunikation samt etik och moral. 

Ekonomi och juridik för fastighetsbranschen, 15p

Kursen ger kunskaper om upphandling, fastighetsjuridik och fastighetsekonomi. Vi utgår ifrån lagkrav och bestämmelser för att ge en grundläggande beställarkompetens (upphandling och inköp). Du lär dig om Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets Byggregler (BBR). Vi går också igenom upphandling och entreprenadjuridik samt fastighetsekonomi och förvaltningsjuridik för fastighetsförvaltare. 

LIA (Lärande i arbete) 2, 60p

I denna kurs får du en fördjupad kunskap om yrkesrollen. Du får möjlighet att testa tidigare kursmoment i praktiken. Kursen förbereder för verkliga situationer i arbetslivet. Du lär dig att utföra arbetet på ett professionellt sätt. LIA 2 kan med fördel användas som en specialisering mot områden som arbetsgivaren efterfrågar. Exempel på dessa kan vara driftoptimering eller styr- och reglerteknik. De arbetsuppgifter som genomförs inom LIA 2 ska ha en direkt koppling till tidigare kursmoment. 

Examensarbete, 15p

I denna kurs får du fördjupa dig inom ett centralt område för utbildningen. Det gör du genom att utföra ett självständigt projekt eller studie. Examensarbetet kan med fördel utföras i samband med LIA (Lärande i arbete) för företaget som tillhandahåller platsen. Innehållet ska bygga på genomförda kurser. Målet är att självständigt planera, utföra och presentera ett projekt inom drift- och fastighetsteknik. Du ska även hantera de problem som kan uppstå under projektets gång. Du lär dig att reflektera och utvärdera det egna arbetet samt presentera resultatet i olika former. 

Efter utbildningen

Efter examen har du kompetens att:

  • Arbeta med drift, underhåll och förbättring av fastighetstekniska system. 
  • Utföra ditt arbete genom analys, utvärdering och förbättring av arbetssätt och rutiner.
  • Övervaka arbetet som drift- och fastighetstekniker genom att kvalitetssäkra rutiner och arbetssätt.
  • Uppskatta energieffektiviserande och driftoptimerande åtgärder.
  • Förstå effektivitet och påverkan på andra fastighetstekniska system och inomhusklimatet.
  • Utföra enklare kostnadsberäkningar (costbenefit-analys).

Efter utbildningen kan du jobba som:

  • Drifttekniker inom fastighet
  • Energitekniker 
  • Fastighetstekniker

Läs mer och anmäl dig på: