Yrkeshögskoleutbildning

Digitaliseringsutvecklare Smarta hus


Vill du jobba med att arbeta fram förslag på automations- och industriella IoT-system? Som digitaliseringsutvecklare inom smarta hus arbetar du för en klimatsmart, energieffektiv och automatiserad fastighet.

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

I utbildningen får du kunskaper om:

  • Hur tekniska system och lösningar anpassas och implementeras i byggnader för att tillgodose verksamheters behov.
  • Hur allt från ventilationssystem och ljusstyrning till temperaturer och plötsliga spänningsförluster kan övervakas från appar.  
  • Programmering och installering av IT/överordnade system och Cloud-tjänster för fastigheter.
  • Systemlösningar som skapar värde för fastighetsägare och verksamhet.
  • Nya industriella IoT-applikationer och hur de implementeras i befintliga automationssystem.
  • Att bygga system med hög IT-säkerhet och robusthet.
  • Standarder för utveckling och konstruktion av applikationer.
  • Hur byggprocessen fungerar och hur styrinstallationerna kommer in i byggprocessen.
  • Energioptimering av byggnader med hjälp av värmeväxlare, värmepumpar och koldioxidstyrning.
  • Närvarostyrning av ventilation och belysning.
  • Grunderna i arbetsmiljölagstiftningen samt säkerhetskrav.

Framtagen av arbetslivet 

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Det ökar chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag och organisationer.

Bra att veta

Som studerande på utbildningen behöver du egen dator (ej chromebook). Du kommer också att behöva stå för viss utrustningsspecifik utrustning; ca 1500 kr.

Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du själv för som studerande. 

Att kombinera arbete och heltidsstudier kan vara svårt under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis. 

 

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Hållbart Byggande, 20p

Kursen handlar om hållbart byggande, miljölagstiftning och beställarens krav. Vi går igenom den nya lagstiftningen av klimatdeklarationer för byggnader. Under kursen får du kunskaper och färdigheter i att utforma dokument, kalkyler och presentationer. Du får förståelse för vikten av klimat- och energikrav på byggandet. Du lär dig även om hur det kopplas till branschens miljömål.

Systemteknik 1, 40p

Vi går igenom elektronik och ellära för systemtekniker. Du får lära dig om digitala givare och sensorer, el-pneumatik, motorstyrning, datorteknik, hårdvara och operativsystem. Du får en introduktion i programmering av tolkade programspråk. Vi går även igenom PLC-systemets uppbyggnad och funktion samt PLC-programmering. Du får även lära dig om HMI (operatörspaneler), datakommunikation och nätverksteknik (Ethernet) samt Ethernetbaserade fältbussystem.

Energieffektiva byggnader, 20p

Kursen ger en bakgrund kring behovet av energieffektivisering. Vi går igenom metodik och process för energieffektivisering. Du lär dig hur man ska tänka för att förväntade besparingar ska nås.

Systemteknik 2, 40p

Kursen går igenom analog signalhantering, analoga givare och sensorer samt mätteknik. Du lär dig även om frekvensomriktare, reglerteknik och PLC-programmering av analoga applikationer. Vi går även igenom PLC-programmering med PID-funktioner, webbteknik, nätverksteknik, databashantering och kommunikationsprotokoll.

Projektkunskap och byggprocessen, 20p

Kursen går igenom byggprocessen enligt Plan- och Bygglagstiftningen. Du får även en genomgång av byggprocessen från förstudie till förvaltningsskede. Vi går igenom grunderna och de olika delarna i ett projektarbete.

Systemteknik 3, 60p

Kursens går igenom system som SCADA, OPC UA, CoAP, MQTT, AMQP och DDS. Vi går igenom mobil datakommunikation samt internet och automation. Du lär dig om molnbaserade tjänster som webb- och databasapplikationer och industriella IoT-plattformar. Kursen går även igenom molnbaserade tjänster för maskinlärning samt artificiell intelligens.

LIA (Lärande i arbete), 80p

Kursen utförs tillsammans med en handledare. Du får lära dig:

  • hur det aktuella LIA-företaget arbetar med systematiskt elsäkerhetsarbete.
  • att utföra installation av el- eller styrutrustning.
  • att utföra förebyggande och avhjälpande underhållsarbete.
  • hur analoga givare i praktiken kan användas för mätning i olika applikationer och system.
  • identifiera reglersystem med utgångspunkt driftkort och övriga dokumentationsunderlag.
  • hur kommunikationsnätverk är uppbyggda och hur de används.
  • hur olika system används för uppföljning och planering.
  • hur olika system används vid tillståndsbaserat underhåll.
  • hur olika industriella IoT-system implementeras och hur de används.
  • hur olika molnbaserade applikationer används.
  • nya tillämpningar av fastighetstekniska IoT-applikationer.
  • hur LIA-företaget arbetar med energieffektivisering, klimatarbete och hur man driver olika projekt.

Examensarbete, 20p

Examensarbetet handlar om att driva och genomföra ett projekt. Du får sammanställa uppgifter och redovisa detta i ett skriftligt arbete. Här får du visa upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du har lärt dig under utbildningen. Du lär dig att planera, genomföra, dokumentera och muntligt presentera ditt arbete. 

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

 

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

 

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

 

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Efter utbildningen

Efter examen har du kunskaper i att:

  • Ge förslag på hur automations- och industriella IoT-system kan användas för en klimatsmart, energieffektiv och automatiserad fastighet.
  • Implementera IoT-applikationer inom fastighetsapplikationer.
  • Se till att fastigheterna fungerar säkert och användarvänligt med hjälp av automatisering av styrsystemsapplikationer.
  • Bedöma positiva och negativa effekter som ett system och en verksamhet har på hållbarhet.
  • Hjälpa verksamheter vid projektering av olika lösningar i Cloud-applikationer.
  • Hjälpa verksamheter med energieffektivisering genom automationslösningar och Cloud-tjänster.
  • Hjälpa verksamheter i arbetet med klimatsmarta byggnader genom mätning uppföljning och kontroll.

Efter utbildningen kan du jobba som:

  • Digitaliseringsutvecklare för smarta hus
  • Entreprenör/Installatör inom säkerhetsteknik och integrerade installationer i fastigheter
  • Konsult inom fastighetsautomation/smarta hus och säkerhetsteknik
  • Systemutvecklare inom området IT/molntjänster för fastigheter
  • Teknisk projektledare/produktionsledare inom nya system/installationer