Yrkeshögskoleutbildning

Cloud & ICT Engineer


Lär dig att effektivisera och anpassa molnlösningar för företag och organisationer, med fokus på både teknik och affärsstrategier. Efter utbildningen kommer du vara skicklig på att optimera molntjänster för att öka både effektivitet och innovation.

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

Det här är en utbildning som passar perfekt för alla med ett stort intresse för teknik och affärer – oavsett om du är i början av karriären eller vill göra något nytt. Utbildningen är intensiv och fokuserar på praktisk, laborationsbaserad, inlärning inom avancerad teknik. Till exempel Microsoft Azure, Amazon AWS och IT-infrastruktur.

Under utbildningen kommer du att djupdyka i tjänstemodellerna IaaS, PaaS och SaaS. Fokuset ligger framför allt på deras tekniska och affärsmässiga värde, kostnadseffektivitet samt säkerhetsaspekter. Det är en utbildning där både teknikentusiaster och karriäromställare får viktiga kunskaper och verktyg för att navigera och arbeta med molnteknik. För att du ska få ut det mesta ur utbildningen är det viktigt att du är öppen för ett intensivt tekniskt lärande, och är nyfiken på hur teknik kan forma affärsstrategier.

Här kan du läsa ett helt reportage om utbildningen i tidningen IT-pedagogen.

Lektioner och egenstudier

Utbildningen sträcker sig över två år och går på på heltid. Du kommer ha lektioner på plats i våra lokaler i Alvik (Stockholm) och distanslektioner via Microsoft Teams. Övrig tid har du egenstudier i form av inläsning, uppgifter och grupparbeten. Egenstudier innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att vara uppdaterad på aktuella datum för grupparbeten och andra uppgifter.

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och ditt liv. Att kombinera arbete och studier kan vara svårt under vardagarna. Om du ändå vill arbeta samtidigt är det bra att tänka på att du behöver följa kursplaner och schema för att klara utbildningen och få ett examensbevis.

Teknik, affärsutveckling och praktik — se hur utbildningens innehåll är fördelat

Det finns ett tydligt fokus på yrkesrollen under utbildningen. Bland annat är en fjärdedel av utbildningen arbetsplatsförlagd. Under utbildningens LIA-period (praktik) får du pröva på dina nya, teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du kommer ha tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken, vilket gör att du lär dig yrket ännu bättre. LIA är en bra chans att bygga ett nätverk av kontakter och kontaktvägar som senare kan leda till arbete efter utbildningen. 

I första hand är det ditt eget ansvar att hitta LIA-plats. Detta är för att du ska hitta en arbetsplats där du vill vara.

Under LIA-perioden är det viktigt att du följer företagets arbetstider. Har du ett arbete vid sidan av studierna är det viktigt att komma ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA på heltid.

Samarbetsorganisationer -Företagen är med och bestämmer

Innehållet och kvalitén i utbildningen ses hela tiden över av företag och nyckelpersoner i branschen. I vår ledningsgrupp sitter representanter från exempelvis Capgemini, Obligo, Volvo, Cygate, Accigo, PostNord samt iMedSec.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Informationssäkerhet, 10p

I den här kursen lär du dig om hur säkerheten i en molnbaserad miljö tillämpas, om säkerhet för molninfrastruktur gällande nätverksaccess, plattformspecifik användaraccesskontroll och integrerade molnautentiseringssystem. Du lär dig också om nedlåsning av molnservrar och identifiering och tilldelning av säkerhetsaktiviteter i tjänstemodellerna: SaaS, PaaS och IaaS.

Du får kunskap om hur antivirusprogramskydd, kryptering, accesskontroll, webbfiltrering, åtkomsthantering, brandväggar och IPS skyddar tjänster i molnet från o-auktoriserad åtkomst och attacker. Slutligen lär du dig att översiktligt redogöra för ISO 27001/ISO 27002 och ISO 27018.

Nätverksteknik, 20p

Kursen går igenom hur nätverk är konstruerade och hur de används. Du lär dig om komponenter, variationer och historik. Du lär dig även hur nätverkskomponenter kommunicerar med varandra genom IP-protokollet i såväl lokala som publika nätverk, som exempelvis internet. 

Avancerad IT-infrastruktur, 50p

I den här kursen lär du dig att teoretiskt och praktiskt installera, administrera och konfigurera en Microsoft Windows Servermiljö. Efter kursen kan du driftsätta en skalbar servermiljö och hantera tillhörande tjänster lokalt i molnet eller i en hybridmiljö.

Servervirtualisering och Linux, 40p

I kursen Servervirtualisering och Linux lär du dig hur en hel IT-industri gick från "en applikation - en server", till virtuella servrar och vidare till containers i moln. Det som gjorde molntjänster (Cloud) möjligt var operativsystemet Linux, därför går vi genom grunderna i Linux i den här kursen. Du kommer få lära dig att installera, använda och konfigurera Linux i en textbaserad miljö. Du kommer lära dig hur du administrerar användarkonton, filrättigheter, brandvägg och tjänster i Linux. Kursen är skapad för någon som aldrig varit i kontakt med Linux och varje delmoment bygger vidare på det vi lärt oss.

IT-säkerhet, 20p

Kursen går igenom säkerhet, både för företagets nätverksarkitektur och för molntjänster. 

Moln och tjänstemodeller: IaaS, PaaS, SaaS, 40p

I kursen lär du dig om de olika tjänstemodellerna: infrastruktur som tjänst (IaaS), plattform som tjänst (PaaS) och mjukvara som tjänst (SaaS) samt dess struktur och användningsområden. Du lär dig om hur datormoln levereras via molnhosting och virtuella datacenter att beskriva mängdstyrd kostnadsmodell samt att du fördjupas inom skalbarhet och förändring av infrastrukturens utformning. Du lär dig också att redogöra för olika molnleverantörers tjänstekataloger som Amazon AWS, Google Cloud (GCP) samt Microsoft Azure.

Microsoft Azure, 45p

I den här kursen lär du dig om Microsoft Azures uppbyggnad, funktion och tillämpning.

Du lär dig också om virtuella nätverk, virtuella maskiner och virtuella diskar, att redogöra för monitoring av virtuella miljöer och dess tillgänglighet, skalbarhet och säkerhet samt att beskriva och presentera Cloud Services.

Du lär dig om Azure Storage - lagring och backup för virtuella miljöer och att beskriva funktioner inom Azure AD Directory samt att förklara skillnader mellan privata, publika och hybrida moln. Slutligen lär du dig om autentiseringsnivåer, kundidentitets- och åtkomsthantering.

Programmering - Python, JSON & PowerShell, 30p

I den här kursen får du en introduktion till Python och JSON som programmeringsspråk. Du lär dig hur de används i såväl traditionella datacenter som molnbaserade tjänster.

Amazon AWS, 45p

Kursen går igenom Amazons molntjänst AWS. Du lär dig om arkitektur & funktioner, privata, hybrida och publika moln samt ekonomi och kostnader. Vi går även igenom den globala infrastrukturen, säkerhet i AWS, virtuella nätverk & CDN tjänster. Du får kunskaper i grundläggande administration, serverinfrastruktur, lagring samt databaser. Slutligen lär du dig om AWS CLI.

LIA - Arbetsplats och Molnteknologier, 70p

LIA:n (Lärande i arbete) infaller i slutet av utbildningen och ger dig möjlighet att lära dig om yrkesrollen och om arbetsplatsen samt dess verksamhetsstyrning och planering IaaS, PaaS, SaaS. Du lär dig om molnteknologier och helhetslösningar, om säkerhet anpassat till molnlösningar samt företagets infrastruktur, molnteknologier och lösningsalternativ och att du detaljerat kommer kunna redogöra för virtualiseringsgraden fördelat på olika OS plattformar.

Utöver det får du öva dig i att presentera hur företaget använder tjänstemodellerna IaaS, PaaS och SaaS samt i tillämpbara fall tjänster såsom Microsoft365. Slutligen lär du dig att föreslå säkerhetsanpassningar för molnmiljö baserad på VMware/Hyper V, Microsoft Windows Server och Microsoft Azure.

Examensarbete, 30p

I den här kursen får du möjlighet att genomföra ett examensarbete i form av ett självständigt projekt kopplat till en arbetsplats med fördjupning inom ett specifikt ämnesområde samt att opponera på ett annat examensarbete. Du lär dig att redogöra för yrkesrollen i ett fördjupat och framtidsinriktat perspektiv inom exempelvis området av olika molnlösningar och molnteknologier. Du lär dig också att arbeta självständigt och projektorienterat, planera, genomföra, dokumentera och presentera ditt projektarbete på ett metodiskt sätt i en vetenskaplig rapport samt att applicera och använda dig av branschrelevanta ämneskunskaper.

För vem

Utbildningen passar perfekt för teknikentusiaster, karriärbytare, affärsprofessionella och IT-professionella. Den passar även dig som vill ha en framtida karriär inom IT - specifikt inom områdena molnteknik och IT-infrastruktur.

I programmet får lära dig teknik på djupet, i kombination med affärsinriktad kunskap. Du kommer kunna utvecklas inom molnteknik – oavsett om du siktar på att bygga en ny karriär eller bara fördjupa dig i ditt nuvarande yrkesområde.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

 

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande gymnasiekurser eller motsvarande

  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller Svenska för andraspråk 2

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

 

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Efter utbildningen

För att lyckas med en karriär inom molnteknik finns det några områden som är extra viktiga. Bland annat teknisk nyfikenhet, problemlösningsförmåga, kommunikations- och samarbetsfärdigheter, självständighet och uthållighet. I kombination med relevant utbildning och erfarenhet kommer du kunna gå långt!

Efter utbildningen kan du jobba som:

  • Cloud Engineer
  • Cloud Architect
  • Cloud Administrator
  • Cloud Solution Architect
  • Cloud Specialist
  • IT-Infrastructure Specialist
  • Technical Support Engineer