Yrkeshögskoleutbildning

Certifierad produktionstekniker


Har du erfarenhet eller kunskaper om industriell produktion och är redo att utveckla dig inom området? Gillar du teknik och problemlösning, samtidigt som du vill förbättra dina karriärmöjligheter? På distans erbjuder vi nu en spännande eftergymnasial teknikutbildning inom produktion.

Kursfakta

Plats

Distans, Distans med platsträffar i Trollhättan

Poäng

230

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

2025-08-04

Utbildningslängd

Heltid 1 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 - 2025-08-01

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Öppen för sen ansökan!

Först till kvarn gäller på lediga platser! Sök nedan redan idag.

Om utbildningen

För dig med tidigare erfarenhet från industrin som är sugen på utveckling

Idag finns det en stor brist på utbildade produktionstekniker, speciellt på de mindre och medelstora tillverkningsföretagen inom flera områden och branscher. Därför har vi tillsammans med företag i branschen tagit fram en utbildning som ska möta arbetsmarknadens behov. Utbildningen är perfekt för dig som har tidigare kunskap från industriell produktion och vill ta steget mot att lära dig mer och utveckla din yrkesroll. 


Det får du lära dig

  • Du får träna på att jobba i team eller att leda dem.
  • Du får lösa problem inom allt från effektiviseringar av maskiner och processer, till nya arbetssätt för personalen.
  • Du får kunskaper om arbetsmetoder som används för industriell produktion samt lär dig att genomföra klockstudier och prestationsbedömningar.
  • Du lär dig dessutom om LEAN-verktyg och simuleringsverktyg. 

En heltidsutbildning under ca 1 år och på distans

Den här utbildningen går på distans. Vi kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter och fem gånger under utbildningen träffas vi på plats i Trollhättan och Piteå. På platsträffarna blir det tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Vi har även två distansträffar där du kommer koppla upp dig på annat håll under 2-4 dagar i följd.

LIA och platsträffar under utbildningen

En viktig del av utbildningen är LIA (lärande i arbete – praktik) som du kommer genomföra på en arbetsplats. Du har tydliga mål att uppfylla under LIA-praktiken. Du kommer få bra möjligheter att både lära nya och fördjupa dina kunskaper, samtidigt som du provar på yrket praktiskt. Du har möjlighet att söka LIA nära din hemort, men tänk på att du själv bekostar eventuella resor. 

I utbildningen ingår även vissa obligatoriska platsträffar varje termin. En platsträff innebär att utbildare och studerande träffas fysiskt på plats. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Antalet platsträffar kan variera beroende på ort. Du betalar själv för alla resor i utbildningen. 

Bra att veta om LIA

En del av våra utbildningar leder till yrkesroller som kan vara säkerhetsklassade. Det innebär att företag inför en LIA-period kan ställa särskilda krav på dig som LIA-praktikant. Till exempel att du ska ha svenskt medborgarskap, lämna en bakgrundskontroll eller ett utdrag ur belastningsregistret.

Beroende på företag och dina förutsättningar, kan det alltså innebära att du inte kan göra din LIA hos alla arbetsgivare. 

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som produktionstekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan. Under utbildningen får du tillgång till programvaror som: SolidWorks (Cad) eller motsvarande, AviX (Metodstudier) eller motsvarande och Facts (Simulering). Klarar du delkursen Klockstudier, frekvensstudier och SAM så blir du dessutom certifierad MTM-SAM-tekniker!

Introduktion i yrket och produktionsekonomi, 10 p

Här får du en introduktion i yrket Produktionstekniker och du får en inblick och förståelse för sambanden i delarna inom produktionstekniskt arbete. Grundläggande kunskaper inom produktionsekonomi där ekonomiska nyckeltal gås igenom och sambandet mellan vinst, kostnader och lönsamhet förklaras.  

Ritningsförståelse och CAD-orientering, 15p

I kursen lär du dig om ritningsläsning, toleransförståelse och CAD-baserad konstruktion, samt hur komplexiteten i ett modernt konstruktionsunderlag kan se ut. Målet är att du ska förstå hur man arbetar med digitala ritningsunderlag, hur du tyder dessa och lär dig att läsa ritningar.

Beredning, metod, arbetsinstruktion, 20p

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om beredning och balansering av produktionsprocesser och du får lära dig mer om beredning av produkter som ska serietillverkas. Du får lära dig hur man beräknar vinsten av en ombalansering.

Klockstudier, frekvensstudier och SAM, 20p

Du lär dig mer om syftet och vikten av tidsunderlag för en produktionsprocess. Vi tittar på hur man på ett objektivt och korrekt sätt jobbar med arbetsmetoder genom att använda ett så kallat elementartidssystem. Du lär dig att beskriva metoden på ett konkret sätt och hur du analyserar den med hjälp av så kallad Sekvensbaserad aktivitets och metodanalys (SAM).

Variant och ändringsorderhantering, digitalisering 20p

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om arbetet med variant och ändringsorderhantering i en digital miljö. Detta är ett mycket viktig produktionstekniskt arbete. Du lär dig vilka problem kundorderstyrd tillverkning skapar och hur förbättringsarbete, balansering och arbetsinstruktioner påverkas.

LEAN-Verktygslåda och SMED, 25p

Här lär du dig mer om vilka LEAN-verktyg som finns tillgängliga och hur de fungerar, till exempel hur man använder dessa verktyg i en simulerad produktion för att konkret kunna se vad de får för effekter. Du får utvecklade kunskaper om 5S, värdeflödesanalys, visuell styrning, FMEA-metoden och Poka Yoke.

Vi går även igenom vad SMED (Single Minute Exchange of Dies, en nio minuters byte av verktyg) är, när det används samt hur man utför ställtidseffektivisering på en monteringslina eller tillverkningsenhet. 

Metodförbättringar och Ständiga förbättringar, PDCA/DFA, 15p

I kursen om metodförbättringar lär du dig att säkerställa hur du ständigt kan förbättrar dig och hur du kan beräkna vinsten av en förbättring. Lär dig bland annat att arbeta enligt metoden Planera, Genomföra, Studera, Agera (PDCA).

Simulering och balansering fördjupning, 20p

Du lär dig vilken effekt användandet av olika förändringsverktyg får på ett produktionsflöde och det ekonomiska utfallet av att ha ett taktat flöde, drivna monteringslinor, förmontering, kittning och en varierad prestationsfaktor. Dessutom utvecklar du kunskaper i att simulera produktioner i FACTS eller ett annat lämpligt simuleringsverktyg. 

Projektmetodik, 10p

Vi går igenom vad som krävs för att bli en bra projektdeltagare och hur man skapar en väl fungerande grupp på en arbetsplats. Du får lära dig mer om hur man jobbar med lagarbete och förbättringsarbete i industrin idag och de vanligaste projektverktygen och deras användningsområden.

Värdeskapande produktionstekniskt arbete och ergonomi, 15p

Här lär du dig vad en produktionsteknikers viktigaste arbetsuppgifter är, hur du analyserar värdet av den egna insatsen som produktionstekniker och hur du systematiskt lägger upp, prioriterar och värderar de olika insatserna som krävs. Vi tar även upp arbetsmiljöarbete, arbetsmiljölagen samt vikten av ergonomi och hur den kan förbättras på en monteringslina eller arbetsplats.

LIA - tillämpad produktionsteknik, 45p

I utbildningens LIA-kurs (lärande i arbete / praktik) får du möjlighet att praktiskt tillämpa de kunskaper och färdigheter du fått från tidigare kurser. Under LIA-kursen får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper om hur arbetet som produktionstekniker eller beredare ser ut i verkligheten. Kursen ger dig även kunskaper om de branschrelaterade programvaror och verktyg som produktionstekniker använder på företagen.

Examensarbete, 15p

I examensarbete får du möjlighet att visa upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du fått under utbildningen. Examensarbetet ger dig möjlighet att självständigt få använda dina kunskaper och färdigheter, författa en sammanhållen text och sedan presentera ett arbete.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.


Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier


Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning


Du ska dessutom ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.


Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan. Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan


Lägst betyg E (3 eller G) eller motsvarande kunskaper i:

  • Matematik 2

  • Produktionskunskap 1 OCH Produktionsutrustning 1 OCH Industritekniska processer 

    ELLER

     

  •  Produktionskunskap 1 OCH Produktionskunskap 2

  • Motsvarande kunskaper kan vara minst 6 månaders arbetslivserfarenhet inom industriell produktion. Gäller endast Produktion och Industriella kurser, EJ Matematik 2.

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

När du har riktig kunskap men saknar betyg – ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.


Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

Bra att veta om reell kompetens

Tänk på att dokumentationen du bifogar behöver motsvara det du saknar. Till exempel om du saknar engelska så ska du visa att du på annat sätt har kunskaper i engelska. Reell kompetens är ingen garanti för att bli behörig, vi utför alltid en bedömning utifrån din dokumentation.

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se


Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5


Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.


Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.


Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Saknar du Matematik 2?

Vi erbjuder ett begränsat antal platser på en behörighetsgivande förutbildning (BFU) i matematik 2 för dig som saknar detta. Kursen går digitalt under sommaren och ger dig de kunskaper i matematik som du behöver för att vara redo för den här utbildningen. Om du får en plats och sedan fixar BFU med godkänt resultat är du garanterad en plats på ordinarie YH-utbildning till höstens start.

Utbildningen är helt digital, genomförs under sommarmånaderna juni/juli och är CSN-berättigad.

För att anmäla dig till BFU behöver du först skicka in din ansökan till den YH-utbildning du vill gå. När vi har behandlat din ansökan så skickar vi ut ett meddelande till dig med mer information och möjlighet att anmäla dig till BFU.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.


Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.


Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Bra att veta: Att tänka på när du ansöker

När du gör din ansökan rekommenderar vi dig att lämna in den så komplett det bara går, med alla efterfrågade dokument bifogade till ansökan. På så sätt kan vi snabbare handlägga din ansökan, och därefter återkomma med svar. Vi behandlar inte ansökningar utifrån när dom kom in, utan utifrån hur mycket information vi har tillgängligt. 
 
Kontrollera även en extra gång att du fått med alla dokument som styrker din behörighet. Skulle något ändå saknas kommer du att få meddelande från oss med möjlighet att komplettera. 

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:


Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.


Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.


Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

 

Kurs på tom plats

Ibland finns det lediga platser på någon av våra kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar (från 100 yhp), efter det att vi tillsatt alla sökande. Då kan vi erbjuda det som kallas kurs på tom plats. Det är samma behörighetskrav och urval som gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskap om hur du kan effektivisera processen i den moderna industrin och vara delaktig i alla delar av produktionen. Du kan jobba som bland annat produktionstekniker eller processtekniker. Du kommer även att ha kunskaper inom olika arbetsmetoder som används för industriell produktion samt kunna genomföra klockstudier och prestationsbedömningar. Dessutom har du har kunskap om LEAN-verktyg, simuleringsverktyg och projektmetodik.  


Yrkesroller

  • Processtekniker 
  • Produktionsberedare 
  • Produktionsplanerare 
  • Produktionstekniker 
  • Teknikstöd produktion  

Vad du kommer tjäna för lön som certifierad produktionstekniker beror på flera saker. Till exempel din ålder, erfarenhet, var i landet du bor och vad du kommer ha för ansvar. Här kan du se vad en produktionstekniker i Sverige kan tjäna idag.