Yrkeshögskoleutbildning

Bygglovshandläggare


Vill du arbeta med att planera och utveckla samhället? Är du intresserad av bygg- och miljöfrågor? Plugga till bygglovshandläggare! Ett ständigt aktuellt yrke som är efterfrågat i samhället.

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

Vår YH-utbildning till bygglovshandläggare passar för dig som vill arbeta med att planera och utveckla samhället. Du har ett intresse för bygg- och miljöfrågor samtidigt som du är serviceinriktad, noggrann, ansvarsfull och gillar kommunikation.

En bygglovshandläggare har en viktig roll i att se till att byggprojekt följer lagar och regler och bidrar till ett hållbart och attraktivt samhälle. Typiska arbetsuppgifter är att handlägga och besluta om bygglov, förhandsbesked, rivningslov och andra ärenden inom bygg. Bygglovshandläggaren har kontakt med byggherrar, arkitekter, entreprenörer och allmänheten.

En praktisk och teoretisk utbildning

I utbildningen får du lära dig de delar du behöver ha för att kunna jobba som bygglovshandläggare på ett professionellt och effektivt sätt. Du lär dig om bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service. Du får också praktisk erfarenhet genom att göra en Lärande i arbete (LIA) på en kommun eller ett privat företag. 

Plugga på distans med platsträffar i Luleå eller Lycksele

Utbildningen är på distans och har sex obligatoriska platsträffar på vår yrkeshögskola i Luleå eller Lycksele. Allt material vi använder i utbildningen finns i vår digitala plattform och du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, via webbmöten, chatt och forum. Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du för själv som studerande. 

Du kommer göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du får möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops som arrangeras av oss eller någon av våra samarbetspartners. För att klara utbildningen kommer du behöva studera på heltid. Därför ser vi att du inte arbetar heltid samtidigt som du studerar. 

En stor del av utbildningen är du ute på arbetsplats

En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA). Du kommer då få arbeta som bygglovshandläggare på en kommun eller ett privat företag. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare. 

 

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Kurser: Bygglovshandläggare (2 år)

Du läser kurserna på distans, med vissa platsträffar i Luleå eller Lycksele.

Byggnadsteknisk grund, 25p

I den här kursen lär du dig om byggnadsteknik och byggprocessen. Du får en byggnadsteknisk grund som hjälper dig förstå och bedöma olika byggkonstruktioner, material och installationer.

Du får en introduktion till byggbranschen och dess olika aktörer, myndigheter och roller. Du lär dig om byggprocessens olika skeden, från planering till projektering, utförande och drift. Vi lär oss också läsa och tolka olika bygghandlingar och ritningar som används i byggprocessen. I kursen får du en bra helhetsbild av byggsektorn och din egen yrkesroll som bygglovshandläggare.

Kommunal förvaltning och juridik, 25p

I Kommunal förvaltning och juridik lär du dig om förvaltningsjuridik, offentlig förvaltning och myndighetsutövande. Du lär dig förstå de principer och lagar som styr den offentliga förvaltningen och hur du kommer in som bygglovshandläggare.

Du kommer få kunskap om hur den offentliga förvaltningen är organiserad och hur beslutsprocessen fungerar i olika organ. För att du på ett rättssäkert sätt ska kunna handlägga och granska bygglovsärenden går vi igenom olika juridiska kunskaper.

Vi går även igenom arbetet i en politiskt styrd organisation och förvaltningens uppdrag. Eftersom du kommer att arbeta med juridiska frågor och beslut i din yrkesroll är kursen är en viktig del av utbildningen. Kursen hjälper dig även att få en grund för att kunna tolka och tillämpa lagar och regler på ett korrekt och rättvist sätt.

KMA - kvalitet, miljö och arbetsmiljö, 25p

KMA står för kvalitet, miljö och arbetsmiljö inom byggsektorn. Det är en viktigt kurs där du lär dig förstå hur du genomför ett kvalitetsarbete och kan kvalitetssäkra byggprojekt på ett professionellt och lagligt sätt. Vi går igenom arbetsmiljöfrågor som gäller för dig som bygglovshandläggare och för de som arbetar på byggarbetsplatser. Du lär dig även om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och arbetsmiljöverkets föreskrifter. 

Vi går igenom hållbart byggande och de aktuella miljöfrågor som byggbranschen står inför. Du får lära dig om de stora miljömässiga utmaningarna och vilken roll byggsektorn spelar för att Sverige ska nå sina miljömål. Vi går igenom olika begrepp och perspektiv inom hållbarhet. Till exempel social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och hållbar utveckling. Vi tittar även på vilka åtgärder som kan minska utsläppen och öka resurseffektiviteten inom byggsektorn.  

Du kommer få en bra grund för att kunna använda aktuell lagstiftning och kravställningar inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö i ditt arbete som bygglovshandläggare. Bland annat genom att identifiera och analysera olika utmaningar och lösningar inom området. Du får dessutom en fördjupning i de lagar och regler som rör bygg- och planprocessen, såsom plan- och bygglagen (PBL), bygglov, förhandsbesked, rivningslov och tillsyn. 
 

Lagstiftning och riktlinjer, 30p

I Lagstiftning och riktlinjer går vi igenom de lagar och regler som styr bygglovshandläggarens arbete. Bland annat går vi igenom:
  • Plan- och bygglagen (PBL) - den viktigaste lagen för bygg- och planprocessen.

  • Bygglov, förhandsbesked, rivningslov, tillsyn och andra byggrelaterade ärenden som du ska handlägga och besluta om.

  • Boverkets byggregler (BBR). De tekniska krav som gäller för byggnader och deras egenskaper. Till exempel om brandskydd, tillgänglighet, energihushållning och buller. 

Vi går igenom olika lagar och regler som påverkar bygglovshandläggarens arbete. Bland annat plan- och byggförordningen (PBF), strandskyddmiljöbalken och arbetsmiljölagstiftningen. Du lär dig vilken hänsyn du ska ta till olika delar såsom natur, kultur, landskap och tillgång till stränder. En viktig del är att lära sig om hur man bedömer miljökonsekvenser och risker av olika byggprojekt. Inklusive att följa upp och kontrollera att lagkraven uppfylls. 
 
Du får en bra grund för att kunna jobba professionellt som bygglovshandläggare där du lär dig att tolka och tillämpa lagar och regler korrekt. Du lär dig också om kvalitets- och miljökrav inom byggverksamheten, och hur du kan bidra till ett hållbart och attraktivt samhälle.

Praktisk bygglovshandläggning, 40p

Lär dig att handlägga bygglovsärenden på ett praktiskt och rättssäkert sätt. Här går vi igenom bygglovsprocessen och de olika stegen som ingår, från att ta emot en ansökan till att fatta ett beslut. Exempel på delar är:

  • Olika typer av lov, till exempel bygglov, marklov och rivningslov.

  • Vilka krav som gäller för att få ett lov. 

  • Vad bygglovsplikt och anmälningsplikt är och hur du ska bedöma om ett byggprojekt kräver ett lov eller inte. 

  • Hur det fungerar med delgivning och överklagande.

  • Hur du ska hantera eventuella klagomål eller ändringar i ett bygglovsärende. 

    Du lär dig att tolka och använda de lagar och regler som styr bygglovshandläggningen. Dessa är plan- och bygglagen (PBL), boverkets byggregler (BBR) och miljöbalken. Vi tar även upp om den hänsyn man behöver ta till olika intressen och skyddsvärden. Till exempel översikts- och detaljplaner, befintlig bebyggelse och natur.  
     
    Vi går igenom och lär oss att använda de digitala verktyg som används i bygg- och bygglovsprocessen, såsom olika program för ritningar och annan relevant dokumentation. Du kommer även kunna skapa och hantera bygghandlingar och andra handlingar som behövs i bygglovsärenden. 

LIA (Lärande i arbete) 1, 50p

LIA betyder lärande i arbete och innebär att du får praktisera på en kommun eller ett privat företag som arbetar med bygglovshandläggning. Du får chansen att testa dina kunskaper och färdigheter från utbildningen i verkliga arbetsuppgifter och situationer. Du får dessutom handledning och feedback från en erfaren bygglovshandläggare. 
 
LIA 1 är på 10 veckor och målet är att du ska få en inblick i hur det är att arbeta inom kommunal verksamhet. Du får delta i verksamhetens arbete och lära dig om bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS, samt kommunikation och service.

LIA är en viktig del av utbildningen där du får praktisk erfarenhet och förbereder dig för arbetslivet. LIA ger dig också möjlighet att knyta kontakter och nätverk med potentiella arbetsgivare och kollegor. LIA är framför allt en chans för dig att visa vad du kan och vill!

Stads- och samhällsplanering, 20p

Vi lär oss om stads- och samhällsplanering, arkitektur och kulturhistoriska byggnader och hur du ska hantera allt i bygglovsprocessen.

I kursen går vi bland annat igenom:

  • Hur man planerar och utvecklar samhället på ett hållbart och inkluderande sätt.

  • Hur man tar hänsyn till olika intressen och värden. Till exempel översikts- och detaljplaner, kulturhistoriska värden, miljökonsekvenser och risker.

  • Olika arkitekturstilar och konstruktionsmetoder och hur de påverkar byggnadernas utseende, funktion och kvalitet.

  • Kulturhistoriska byggnadsverk och byggnadsvård och hur du ska bedöma och skydda den bebyggda miljön. 

  • Förhållandet mellan natur och bebyggelse och hur du ska främja en god livsmiljö och biologisk mångfald. 

Vi går igenom plan- och bygglagen (PBL) och andra viktiga lagar och regler i ditt arbete samt hur man handlägger och beslutar om ärenden. Till exempel kring ändringar eller rivningar av byggnader med uppföljning.

Stads- och samhällsplanering är en viktig del av utbildningen eftersom du kommer att arbeta med just planering, arkitektur och kulturhistoriska byggnader i din yrkesroll. 

Tillsyn och bygglov – fördjupning, 35p

I kursen lär du dig om bygglovshandläggning och tillsynsprocessen. Du kommer bland annat:

  • Få öva på att handlägga olika bygglovsärenden och ta hänsyn till lagstiftning, miljökrav, stadsplanering och befintlig bebyggelse.
  • Få kunskap om byggnadsnämndens roll som tillsynsmyndighet.

  • Få kunskap om hur du ska kontrollera och följa upp att byggprojekt följer plan- och bygglagen (PBL) och andra regler.

  • Lära dig om övervakning av byggprocesser, kontrollplaner, bevisbörda och utredningsansvar. 

  • Lära dig om hur du ska ingripa, sanktionera och förelägga i de fall där det finns brister.

Du får en djupare kunskap om bygglovshandläggning och tillsynsprocessen och lär dig att arbeta på ett rättssäkert och professionellt sätt. En viktig del är att analysera och reflektera över dina egna arbetsrutiner och metoder, och hur du kan förbättra verksamheten i stort. 

Kommunikation och samverkan, 25p

I kursen om kommunikation och samverkan får du kunskap om till exempel:

  • Hur du ska kommunicera på ett tydligt och serviceinriktat sätt med kommunens invånare, politiker och näringslivet.

  • Kommunikativ myndighetsutövning, som innebär att du arbetar med myndighetsbeslut på ett pedagogiskt och transparent sätt.

  • Behovsstyrd service och hur du ska bemöta och vägleda medborgare på ett främjande och empatiskt sätt. 

 
Du får kunskap om samverkan och bygglovshandläggarens roll i samverkansprojekt. Du får till exempel lära dig om olika metoder för samordning och att ingå i ett team med olika yrkesroller och kompetenser. Här är det viktigt med arbetsfördelning, resursanvändning, gruppdynamik och konfliktlösning. Hur ser rollen som bygglovshandläggare i ett samverkansprojekt ut och hur fungerar samarbetet med andra aktörer i byggprocessen. 
 
Kursen ger dig en bra grund för att kunna arbeta med kommunikation och samverkan som bygglovshandläggare. Du lär dig att utveckla din kommunikationsförmåga och serviceinriktning i olika sammanhang.

LIA (Lärande i arbete) 2, 80p

LIA, lärande i arbete, innebär att du får praktisera på en kommun eller ett privat företag som arbetar med bygglovshandläggning. Du får chans att använda dina kunskaper och färdigheter från utbildningen i verkliga arbetsuppgifter och situationer. Du får också handledning och feedback från en erfaren bygglovshandläggare. 
 
LIA 2 är på 15 veckor och målet är att du ska få en fördjupad förståelse för yrkesrollen och att arbeta med myndighetsutövning. Du kommer få jobba med relevanta arbetsuppgifter som en bygglovshandläggare på ett självständigt och professionellt sätt. Du får också lära dig hur arbetet är strukturerat och hur du kan förbereda dig för verkliga yrkessituationer. 
 
LIA är en viktig del av utbildningen som ger dig praktisk erfarenhet och förbereder dig för arbetslivet. LIA ger dig också möjlighet att knyta kontakter och nätverk med potentiella arbetsgivare och kollegor. LIA är en jättebra chans för dig att visa vad du kan och vill!

Examensarbete, 25p

Examensarbetet är ett självständigt projekt inom ett område som är relevant för bygglovshandläggare. I examensarbetet får du lära dig bland annat:

  • Att planera, genomföra, rapportera och utvärdera ett projekt.

  • Att hantera de problem som kan uppstå under projektets gång.

  • Att reflektera och utvärdera det egna arbetet. 

  • Att kunna presentera resultat i olika former med hänsyn till formella regler, källkritik och struktur. 

I examensarbetet får du chans att visa din förmåga att arbeta självständigt och kreativt med ett relevant ämne. Här får du möjlighet att fördjupa dig i ett intresseområde och bidra till kunskapsutvecklingen inom byggsektorn. Examinationen består av en rapport i skriftlig form  och en presentation i muntlig form. Dessutom kommer du få opponera på ett annat examensarbete. 

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.


Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier


Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning


Du ska dessutom ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.


Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan. Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan


Lägst betyg E (3 eller G) eller motsvarande kunskaper i:

  • Engelska 6 
  • Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3 

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

När du har riktig kunskap men saknar betyg – ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.


Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se


Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5


Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.


Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.


Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.


Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.


Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:


Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.


Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.


Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

 

Efter utbildningen

Det finns flera arbetsuppgifter som bygglovshandläggare. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta med att:

  • Handlägga och besluta om bygglov.
  • Ge förhandsbesked och rivningslov.
  • Kontrollera byggprojekt för att se att lagar och regler efterföljs.

Arbetsplatser kan vara kommunala byggnadsnämnder, privata byggkonsultföretag eller andra organisationer som arbetar med bygg- och planfrågor. 

Vad gör en bygglovshandläggare?

Jobbet som bygglovshandläggare är varierande och utvecklande och du kommer få arbeta med olika typer av byggprojekt och ärenden. Du kommer ha mycket kontakt med såväl kommuninvånare som byggherrar, entreprenörer och arkitekter.

Du får även följa upp och kontrollera att bygget går till på rätt sätt och att lagar och regler följs. Som bygglovshandläggare får du ständigt utmana och utveckla dina kunskaper. Du kommer jobba mycket med bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service. 

Vad har en bygglovshandläggare för lön?

Ingångslönen för en bygglovshandläggare varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och tidigare erfarenhet. Den genomsnittliga ingångslönen ligger mellan 27 500 kr och 34 000 kr i månaden. Lönen kan öka med mer erfarenhet och ansvar och de högsta lönerna kan överstiga 70 000 kr i månaden.