Kursfakta
Plats:
Distans Luleå/Gällivare
Utbildningstyp:
Yrkeshögskoleutbildning
Utbildningslängd:
1,5 år
Poäng:
300
Nästa kursstart:
Vi väntar svar från MYH men har för avsikt att starta den här utbildningen hösten 2023.
Ansökningsperiod:
2023-02-15 till 2023-05-15
Telefon:
0771-650 650
Epost:
yh@lernia.se
Web:
www.lernia.se/yh
För vem
För att söka utbildningen Arbetsledare vård och omsorg krävs följande
1 Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
- Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning
Du ska ha:
- Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
- Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
- Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.
Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid! - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2 Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
3 Yrkeserfarenhet
Minst 1 år heltids eller 2 års halvtids yrkeserfarenhet av arbete inom vård- och omsorgsarbete som undersköterska, sjuksköterska eller aktivt arbete som arbetsledare/chef inom området.
Saknar du behörighet?
Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Vad betyder reell kompetens?
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.
Vad behöver du göra?
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:
- Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
- Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
- Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
Vi erbjuder behörighetstester i:
- Svenska 1
- Matematik 1
- Engelska 5
Så här går det till
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Så här gör du för att söka till utbildningen
För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.
Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.
När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.
Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.
Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.
Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.
Vad händer när du har skickat in din ansökan?
Antagningsprocessen sker i tre steg:
Steg 1 – Behörighetsprövning
Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.
Steg 2 – Urval
Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov.
I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:
- skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
- muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
- praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.
Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.
Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.
Steg 3 - Antagning
Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.
Om utbildningen
I utbildningen får du kunskaper om:
- Omsorgens organisation, företagsekonomi och personalekonomi
- Olika ledarskapsteorier
- Vad hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap innebär inom verksamhetsområdet
- Omsorgens värdegrund
- Reflektionens och kommunikationens betydelse i mötet med människor, i och utanför verksamheten
- Lagstiftning och övriga nationella styrdokument som berör vård och omsorg. Exempel på dessa är Socialtjänstlagen, LSS samt Hälso- och sjukvårdslagstiftningen
- Förändringsprocesser och metoder för att följa upp och utvärdera verksamheter
- Olika ledarstilar och hur de påverkar omsorgens verksamheter
- Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Du lär dig planera, genomföra, följa upp och utvärdera ett förbättringsarbete inom omsorgen
- Hur du skriver och bearbetar text, där olika perspektiv på en specifik fråga belyses. Detta görs enligt svensk skriftspråksnorm och med korrekt, vetenskaplig källhänvisningsteknik
Framtagen av arbetslivet
Utbildningen är framtagen av arbetslivet och styrs av en ledningsgrupp. Ledningsgruppen består av företag och organisationer. De ser till att du får kunskaper i vad företagen är i behov av, vilket ökar chanserna att få jobb efter examen.
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
Att leda en verksamhet och medarbetare, 30p
Denna kurs handlar om att leda och kommunicera. Utgångspunkterna är politiska mål och visioner, grupprocesser, utvecklingsfaser och gruppdynamik. Kursen går igenom hur man som enhetschef kan skapa förutsättningar för samarbete, arbetsglädje, motivation, delaktighet och engagemang.
Hälso- och sjukvårdslagstiftning samt arbetsrätt och arbetsmiljö, 20p
I denna kurs behandlas Hälso- och sjukvårdslagstiftningen i Sverige. Den är uppbyggd kring vårdgivarens och vårdpersonalens skyldigheter och är en så kallad skyldighetslagstiftning. Det framgår indirekt av lagtexten vad patienten kan förvänta sig av vården. Arbetsrätt och arbetsmiljö handlar om villkor och förhållanden i arbetslivet. I området ingår även frågor som rör lönebildning och medling vid arbetstvister. Goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö bidrar till en hög produktivitet. Kursen behandlar de specifika juridiska förutsättningar som gäller inom verksamhetsfältet, såsom tystnadsplikt och vikten av att den efterföljs.
Förbättringskunskap, verksamhetsutveckling och digitalisering/välfärdsteknik inom omsorgen, 25p
Kursen behandlar förbättringskunskap och verksamhetsutveckling utifrån ett ledarskapsperspektiv. Metoder och modeller för förbättringsarbete studeras och konkretiseras. Kursen går även igenom digitaliseringens och välfärdsteknikens möjligheter och utmaningar. Detta i relation till verksamhetsutveckling och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Lagstiftning och styrdokument som ledningsstöd inom omsorgen, 25p
I denna kurs studeras lagstiftning och styrdokument ur ett ledningsperspektiv. Kursen går igenom vilka regler som gäller inom omsorgens specifika verksamheter. Ledningssystem och kvalitetsregister studeras utifrån omsorgens verksamheter. Kursen går även igenom digitaliseringens möjligheter och utmaningar utifrån hållbarhetsperspektiv.
Kommunikation och samtal i arbetet som ledare, 25p
Denna kurs behandlar kommunikation och möten med människor. Kursen går även igenom grundläggande kommunikationsmodeller.
Att växa in i yrkesrollen som ledare och chef för en verksamhet, 25p
Denna kurs lär dig innebörden av att vara enhetschef inom omsorg. Roll, uppgift, mandat, lojalitet, ansvar, krav och utmaningar definieras. Kursen går igenom olika intressenters förväntningar och krav på rollen, både internt och externt. Att vara chef och ledare innebär att vara visionär, föredöme, teambyggare och kommunikatör. Du lär dig att behärska det professionella och personliga ledarskapet. Utifrån den du där ska du kunna ”äga” ditt chefs- och ledarskap.
Företags- och personalekonomi - helhet, begrepp och samband, 30p
Detta är en introduktion i företagsekonomi. Du får lära dig hur ekonomin i ett företag eller en kommunal eller regional verksamhet hänger ihop - från teori till praktik. Kursen går igenom planering, budgetering och kalkylering. Du lär dig olika budgettyper samt hur du sätter en budget på ett effektivt och enkelt sätt.
Etik och människosyn, 20p
Att kunna hantera värdefrågor är en viktig kompetens i dagens samhälle. Det är extra viktigt inom vård och omsorg. När man bearbetar etiska problem aktualiseras också frågor som rör människosyn och meningen med livet. Denna kurs belyser sambanden mellan etik, människosyn och meningsfrågor. Personlig reflektion och olika tillämpningsövningar är viktiga i denna kurs. Kursen presenterar redskap och arbetsmodeller för bearbetning av etiska problem. Kursen syftar till att ge kunskaper som gör dig säkrare när det gäller att göra egna etiska bedömningar.
Omsorgens organisering, ledarskap och medarbetarskap, 25p
I denna kurs studeras och bearbetas teorier kring ledarskap. Detta relaterat till omsorgens organisation och ur ett medarbetarperspektiv. Ledarstilar diskuteras och reflekteras utifrån normer, attityder, värderingar och ett jämställdhetsperspektiv.
LIA (Lärande i arbete), 50p
Du får möjlighet att utveckla avancerade kunskaper, färdigheter och kompetenser inom det arbetsledande området. Med handledning och med ökad självständighet får du utveckla din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera arbetet. Du kommer även att utveckla avancerade kunskaper om arbetsplatsens målgrupper, värdegrund och verksamhetsfält. Din förmåga att samverka med vårdkedjans olika professioner kommer också att ligga i fokus.
Examensarbete, 25p
Examensarbetets mål är att genomföra en fördjupad vetenskaplig studie inom området för arbetsledare inom vård och omsorg. Detta ska genomföras utifrån datainsamling, databearbetning, analys av data och slutsatser. Du ska även kunna beskriva resultatet och genomföra diskussioner kring metodval, källkritik, resultat och slutsatser. Redovisning sker både muntligt och skriftligt med stöd av digitala verktyg. Du ska också kritiskt granska och genomföra en opposition på en annan studerandes examensarbete.
Efter utbildningen
Efter examen har du kunskaper i att:
- Kritiskt granska och värdera ditt förhållningssätt som ledare för medarbetare inom omsorgsverksamheter.
- Arbeta efter, och upprätta, budget med stor förståelse för ekonomiska värden i ett företag.
- Med utgångspunkt i möten, samt kommunikation med människor, reflektera över det egna förhållningssättet som ledare
- Värdera ledarskapets betydelse för implementering av omsorgens värdegrund i omsorgens verksamheter
- Kritiskt granska och värdera hur lagstiftning och styrdokument kan påverka ledarskap inom omsorgens verksamheter
- Förstå systematiskt kvalitetsarbete och hur det kan påverka ledarskap inom omsorgen
- Förstå digitaliseringens möjligheter och utmaningar och hur det kan påverka ledarskap inom omsorgen
Efter utbildningen kan du jobba som:
- Enhetschef: verksamhetsnära chef inom hemtjänst, socialtjänst, äldreomsorg eller habiliteringscenter
- Föreståndare: hem för vård och boende, funktions- eller mellanchef
- Hemtjänstchef
- Områdeschef inom handikappomsorg, hemtjänst, socialtjänst eller äldreomsorg
- Omsorgschef
- Vårdenhetschef
- Vårdföreståndare