Yrkeshögskoleutbildning

Apotekstekniker


Apotekstekniker är ett yrke för dig som är utåtriktad och har ett stort intresse för hälsa och egenvård. Som apotekstekniker hjälper du till med allt från rådgivning om receptfria läkemedel till vägledning om hygien och tandvård. Utbildningen är endast 1,5 år och de flesta går direkt ut i jobb!

Kursfakta

Plats

Poäng

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Ansökningsperiod

undefined till undefined

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Bli påmind om när du kan ansöka!

Ansökan till den här utbildningen öppnar den 15 augusti. Vi hjälper dig komma ihåg att ansöka! Skriv upp dig på vår mejllista så får du ett påminnelsemejl när det är dags att gå in och söka.

Om utbildningen

Att jobba som apotekstekniker innebär att du har ett både utåtriktat och omväxlande arbete. Apoteksteknikern jobbar huvudsakligen med egenvårdsrådgivning, folkhälsofrågor, försäljning och varuhantering. I den här yh-utbildningen till apotekstekniker kommer du lära dig grunden i allt det. När du är klar klar med utbildningen får du receptbehörighet. 

Apotekstekniker som pluggat på yrkeshögskola kommer bli viktiga i framtiden

Behovet av kvalificerad personal är fortsatt stort och idag är apotekstekniker en viktig resurs vid egenvårdsrådgivning. Apotekstekniker som har genomgått de nuvarande yrkeshögskoleutbildningarna kommer bli en viktig resurs i den kommande expansionen.

En fjärdedel av tiden på arbetsplats LIA ( lärande i arbete)

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Därför är en fjärdedel av utbildningen till apotekstekniker arbetsplatsförlagd. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. 

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen. Du genomför LIA på din hemort. Eventuella resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du för själv som studerande.

Att studera på distans och arbete

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter och så vidare. 

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Vi rekommenderar därför att inte arbetar på heltid samtidigt som du studerar. 

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete. 

Framtidsutsikter

Apoteksmarknaden har efter en stark tillväxt i ett antal nya apotek i Sverige. Det råder fortfarande en underetablering sett till apotekstätheten i andra europeiska länder och jämför man inom landet finns det platser där antalet apotek är mindre än förväntat.

Kurser som ingår i apoteksteknikerutbildningen

Du läser flera olika kurser under yh-utbildningen till apotekstekniker. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

Butiksekonomi och försäljning

I den här kursen går vi igenom företagsekonomisk teori och metod, budget och relevanta nyckeltal för detaljhandeln och specifikt apotek. Vi går även igenom mekanisk och personlig försäljning.

Egenvård

Lär dig om receptfria läkemedel, deras användningsområden och funktion och vilka åkommor som lämpar sig för egenvård och vilka som ska hänvisas till vården. Dessutom lär du dig om när hänvisning ska göras till farmaceut och skillnaderna mellan läkemedel, växtbaserade läkemedel (VBL), traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL), vissa utvärtes läkemedel (VUM), kosttillskott och medicintekniska varor.

Kundbemötande

Vi går igenom teorier om samtalsteknik, kommunikation och det professionella samtalet. Dessutom ingår yrkesspecifik terminologi på engelska.

Livsstilsfaktorers påverkan på hälsan

I den här kursen går vi igenom om folkhälsa och sambandet mellan hälsa, levnadsvanor, sjukdom och läkemedel. Vi tar även upp om beroende och individ- och grupprelaterad psykologi.

Logistik och varuhantering

I logistik och varuhantering lär du dig om logistik och lagerstyrning samt rationell varuhantering inom detaljhandeln, hur apotekens logistikkedja ser ut samt om tandvårds- och läkemedelsförmånsverket uppdrag.

Medicinsk grundkurs för apotekstekniker

Här lär du dig om människokroppens uppbyggnad och funktion, vanliga somatiska sjukdomstillstånd, deras orsaker, symptom och behandling på dem. Vilka är de vanligaste psykiska sjukdomarna och deras symptom.  Vanligaste infektionssjukdomarna, deras symptom och behandling. Vanligaste neurologiska sjukdomarna, deras symptom och behandling. HLR som åtgärd vid akuta situationer.

Recepthantering och registrering

Vi diskuterar läkemedel och läkemedelsformer, grundläggande farmaceutiska begrepp och medicinsk terminologi för en säker förberedelse, märkning, plockning och beredning av recept. Vi går även igenom säkra och effektiva arbetssätt vid recepthantering.

LIA 1

I den första praktikkursen går vi igenom varuhanteringens olika moment, såsom kampanjer, varuhanteringsprocessen, apotekets logistikflöden, kassarutiner, planogram och nyckeltal.

LIA 2

I den andra LIA-kursen lär du dig om egenvård och rådgivning på apotek, egenvården och dess produkter och får en repetition av varuhanteringsprocessen. Vi går igenom gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården samt om kunddialog med råd om egenvård samt livsstilens påverkan på hälsan.

LIA 3

I sista LIA-kursen lär du dig bland annat om receptregistreringsprocessen, receptregistret och att förbereda recept.

Examensarbete

Examensarbetet sker i form av ett självständigt projekt kopplat till en arbetsplats och med fördjupning inom ett specifikt ämnesområde. Efter att du avslutat examensarbetet utför du en opponering på ett annat examensarbete.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2 250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande kurser:

Lägst betyg E (3 eller G) i följande gymnasiekurser eller motsvarande:

  • Engelska 6
  • Naturkunskap 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.

Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

 

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se

 

Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5

 

Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.

 

Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.

 

Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Så här gör du för att söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.

Betyg/intyg måste finnas med i ansökan!
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:

Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.

Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.

Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

Om urvalsprocessen för apotekstekniker

På denna utbildning sker alltid Urvalsprov då man alltid har fler behöriga sökande än utbildningsplatser.

Mer om urvalsprocessen för apotekstekniker

  • Urvalsprovet behandlar Svenska 2, Engelska 6 ,Naturkunskap 2 och Matematik 1.
  • Provet sker via distansverktyget Mictosoft Teams
  • Du behöver ha tillgång till två enheter - dator och mobiltelefon.
  • Man ansluter med dator för att skriva provet och använder mobiltelefonens kamera för övervakning under provet.
  • Mer information, anmälan till provet och test av tekniken skickas ut till alla behöriga via yh-antagning ( din webbansökan)  efter att ansökan stängt och alla ansökningar har granskats.

Sök YH-flex

YH-flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en större del av den yrkeshögskoleutbildning du söker.

Genom att tillgodoräkna större delen av innehållet får du en individuell plan för vilka delar du behöver läsa för att slutföra utbildningen och få ett examensbevis.

Du söker till YH flex genom att skicka ett mail till: yh-antagning@lernia.se och berätta vilken utbildning du vill söka. Du får mer information av oss samt material att fylla i.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du jobba som apotekstekniker på apotek. Du har kunskaper om receptfria läkemedel samt kan avgöra när du bör ge råd om en person kan själv behandla och vilka produkter du kan rekommendera eller tala om för personen när denne bör söka sig till sjukvården istället.