Yrkeshögskoleutbildning

Ambulanssjukvårdare


Är du utbildad undersköterska och vill vidareutbilda dig till ambulanssjukvårdare? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik och du gör ett betydande och viktigt arbete. I vår utbildning lär du dig allt om prehospital vård, akut omhändertagande och vad du behöver för att arbeta som ambulanssjukvårdare.

Kursfakta

Plats

Fårögatan 8, Malmö

Poäng

200

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Nästa kursstart

2025-08-25

Utbildningslängd

Heltid 1 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 - 2025-04-15

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Om utbildningen

För utbildade undersköterskor som vill jobba på ambulans

Utbildningen till ambulanssjukvårdare vänder sig till dig som är utbildad undersköterska med minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid inom yrket, alternativt 2 år på halvtid, och som vill jobba på och med ambulans. Du gillar att jobba inom vården och vill vidareutbilda dig för arbete inom ambulans och akutsjukvård.

Som ambulanssjukvårdare arbetar du i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård. Arbetsuppgifterna är varierande och ingen dag är den andra lik.

Det krävs att du har bra fysik och vid anställningar görs fysiska tester och körprov.

Utbildningens upplägg – så ser det ut på de olika studieorterna

  • Utbildningen i Luleå är på halvdistans med 5 inneveckor fysiskt på plats. 
  • Utbildningen i Malmö är platsbunden. Ibland utför vi obligatoriska moment på en annan ort än Malmö i Skåne. Det beror på att vi samarbetar med näringslivet för att genomföra praktiska delar i utbildningen, och den geografiska platsen för detta kan variera.
  • Utbildningen i Södertälje är platsbunden. Ibland utför vi obligatoriska moment på en annan ort än Södertälje i Stockholm. Det beror på att vi samarbetar med näringslivet för att genomföra praktiska delar i utbildningen, och den geografiska platsen för detta kan variera.

LIA – lärande i arbete – praktik

Under utbildningens LIA-perioder (praktik) får du testa på dina nya, teoretiska kunskaper ute på ett företag, här får du passa på att nätverka och skapa kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Du har tydliga mål att uppfylla under LIA-praktiken. Du kommer få bra möjligheter att både lära nya och fördjupa dina kunskaper, samtidigt som du provar på yrket praktiskt. Under LIA-perioden följer du företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan är det viktigt att komma ihåg att ta ledigt från detta under LIA-perioden och under inneveckorna.

  • För Luleås utbildning erbjuder Lernia LIA-platser i 
    norra regionerna, och i den mån det går på eller omkring din hemort. Vi kan dock inte garantera att du får en LIA-plats i närheten av din hemort.
  • För Södertäljes utbildning erbjuder Lernia LIA-platser i Region Stockholm, och i den mån det går omkring din hemort. Vi kan dock inte garantera att du får en LIA-plats i närheten av din hemort. OBS! Det gäller för de som bor och är skrivna i regionen. Om du tillhör en annan region behöver du själv undersöka hur rekrytering och mottagande av LIA fungerar där.
  • En del av våra utbildningar leder till yrkesroller som kan vara säkerhetsklassade. Det innebär att företag inför en LIA-period kan ställa särskilda krav på dig som LIA-praktikant. Till exempel att du ska ha svenskt medborgarskap, lämna en bakgrundskontroll eller ett utdrag ur belastningsregistret. Beroende på företag och dina förutsättningar, kan det alltså innebära att du inte kan göra din LIA hos alla arbetsgivare. 

Kurs på tom plats

Ibland finns det lediga platser på någon av våra kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar (från 100 yhp), efter det att vi tillsatt alla sökande. Då kan vi erbjuda det som kallas kurs på tom plats. Det är samma behörighetskrav och urval som gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.


Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
  2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

  • Lägst betyget Godkänd på minst 2250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
  • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
  • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
  • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet. 

 

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

  1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

    Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
  2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper enligt MYHFS 2025:1

För att kunna antas till utbildningen krävs att du uppfyller samtliga följande särskilda förkunskaper, i enlighet med Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter MYHFS 2025:1:

Kurser från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram (eller motsvarande). Du ska ha lägst betyget E/G/3 i följande kurser:

  • Anatomi och fysiologi 1
  • Anatomi och fysiologi 2
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård 1
  • Hälso- och sjukvård 2
  • Omvårdnad 1
  • Omvårdnad 2
  • Psykiatri 1
  • Psykiatri 2
  • Psykologi 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Social omsorg 1
  • Social omsorg 2
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
  • Gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg

Om du har motsvarande kunskaper genom annan utbildning eller erfarenhet, kan dessa också bedömas.

Yrkeserfarenhet som undersköterska

För behörighet till utbildningen och för att kunna jobba som ambulanssjukvårdare på ambulans behövs även att du har arbetat som undersköterska i minst 1 år på heltid, alternativt i minst 2 år på halvtid.

För att bli behörig till utbildningen i Luleå ska du ha jobbat hospitalt (på sjukhus) eller hälsocentral som undersköterska i minst 1 år. Till får utbildning i Södertälje behöver du ha arbetat som undersköterska inom akutsjukvård eller sluten vård för att kunna söka.

Krav på körkort och körkortstillstånd

Du måste ha haft körkort B i minst 12 månader.

Vid många regioner i Sverige krävs körkort C1 för att få göra LIA2. Det gäller alla regioner utom Region Norrbotten och Region Västerbotten. Därför måste du under höstterminen se till att få körkort C1 om du tillhör de regioner som kräver det.

Under utbildningen blir det obligatoriska moment i kursen Fordonskunskap och körteknik med övningskörning, och då krävs det att man har körkort B och att man ansökt om ett körkortstillstånd för C1. De som har äldre körkort har dispens att köra. Men för dem som tagit körkort efter 1996 krävs C-behörighet.

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

När du har riktig kunskap men saknar betyg – ansök om reell kompetens

Vad betyder reell kompetens?

Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.


Vad behöver du göra?

I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.

Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.

All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.

Bra att veta om reell kompetens

Tänk på att dokumentationen du bifogar behöver motsvara det du saknar. Till exempel om du saknar engelska så ska du visa att du på annat sätt har kunskaper i engelska. Reell kompetens är ingen garanti för att bli behörig, vi utför alltid en bedömning utifrån din dokumentation.

Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens

  1. Kryssa i rutan Åberopa reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
  2. Ladda ner blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”
  3. Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se


Vi erbjuder behörighetstester i:

  • Svenska 1
  • Matematik 1
  • Engelska 5


Så här går det till

Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.

Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.

Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.


Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?

Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.


Formulär för kompetenskartläggning

Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.


Söka till utbildningen

För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.

Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.

När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.


Betyg/intyg måste finnas med i ansökan

Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.

Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.

Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.

Bra att veta: Att tänka på när du ansöker

När du gör din ansökan rekommenderar vi dig att lämna in den så komplett det bara går, med alla efterfrågade dokument bifogade till ansökan. På så sätt kan vi snabbare handlägga din ansökan, och därefter återkomma med svar. Vi behandlar inte ansökningar utifrån när dom kom in, utan utifrån hur mycket information vi har tillgängligt. 
 
Kontrollera även en extra gång att du fått med alla dokument som styrker din behörighet. Skulle något ändå saknas kommer du att få meddelande från oss med möjlighet att komplettera. 

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

Antagningsprocessen sker i tre steg:


Steg 1 – Behörighetsprövning

Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.


Steg 2 – Urval

Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov

I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:

  • skriftliga prov som är inriktade på kunskaper och färdigheter relaterade till utbildningen och yrkesrollen och eller/
  • muntliga prov, individuellt eller i grupp, inriktade på samma som ovan, och/eller
  • praktiska prov/arbetsprov, individuellt eller i grupp.

Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.

Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.


Steg 3 - Antagning

Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.

 

Om urvalsprocessen för Ambulanssjukvårdare

När vi har fler behöriga sökande än det finns utbildningsplatser till utbildningen, gör vi urvalet enligt nedan:

  • Urvalsprov baserat på den särskilda förkunskapen för utbildningen. Du kommer behöva en dator för detta tillfälle.
  • Test som mäter handstyrka och lyftstyrka. Förbered dig genom att hålla igång din kondition och din träning. Vi använder oss av aasa-testet som standardiserad modell.
  • Körprov som  visar att du är lämplig att framföra ambulansen.
  • Meritpoäng för arbetslivserfarenhet.
  • Urvalsperioden sker under maj månad.

Efter utbildningen

Att jobba som ambulanssjukvårdare och ambulansförare

Efter utbildningen kommer din yrkesroll vara som ambulanssjukvårdare (ambulansförare). Det betyder att du på ett tryggt och säkert sätt kommer kunna köra vid vanlig körning och utryckningskörning. Som utbildad och erfaren undersköterska kommer du dessutom ha en god grund för jobb på ambulans.

Som ambulanssjukvårdare är du en viktig person i katastrofmedicinska situationer och olika typer av miljöer. Delar av arbetet kommer du utföra i nära samarbete med SOS Alarm, genom att ge prehospital- och akutsjukvård. Dessutom ingår det såklart att ge god service till både patienter och anhöriga.

På de flesta stationerna krävs C1-körkort för att få anställning.

Lön som ambulanssjukvårdare

Vad du tjänar som ambulanssjukvårdare beror på lite olika faktorer, till exempel:

  • Din ålder
  • Tidigare erfarenheter och meriter
  • Var i landet du bor

Genomsnittslönen för ambulanssjukvårdare är enligt Arbetsförmedlingen idag 32 800 kr.