Yrkeshögskoleutbildning
Är du utbildad undersköterska och vill vidareutbilda dig till ambulanssjukvårdare? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik och du gör ett betydande och viktigt arbete. I vår utbildning lär du dig allt om prehospital vård, akutsjukvård och vad du behöver för att arbeta som ambulanssjukvårdare.
Plats
Poäng
Utbildningstyp
Yrkeshögskoleutbildning
Nästa kursstart
Utbildningslängd
Ansökningsperiod
undefined till undefined
Telefon
0771-650 650
E-post
kundservice@lernia.se
Hemsida
www.lernia.se
Utbildningen till ambulanssjukvårdare vänder sig till dig som är utbildad undersköterska med minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid inom yrket, alternativt 2 år på halvtid, och som vill jobba på och med ambulans. Du gillar att jobba inom vården och vill vidareutbilda dig för arbete inom ambulans och akutsjukvård.
Som ambulanssjukvårdare arbetar du i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård. Arbetsuppgifterna är varierande och ingen dag är den andra lik.
Det krävs att du har bra fysik och vid anställningar görs fysiska tester och körprov.
Som ambulanssjukvårdare är man en del av ett team som tar hand om personer som drabbats av akuta sjukdomar eller olycksfall. Arbetet innebär ett nära samarbete med kollegor då man under ett pass arbetar nära varandra under många timmar.
Utbildningen består av föreläsningar, enskilt arbete och gruppövningar. Stora delar av utbildningen är förlagd till en arbetsplats.
Du kommer få lära dig att använda RAKEL för radiokommunikation, prehospital sjukvård, akutsjukvård, om vilka läkemedel som används i ambulansen, hur man kommunicerar med patienter och anhöriga samt vända och vrida på etiska begrepp som berör arbetet i en ambulans.
Utbildningen till ambulanssjukvårdare genomförs i samverkan med ambulansstationer i Sverige och innehåller 10 veckors LIA, Lärande i arbete, uppdelat på två kurser. Studiebesök görs på olika vårdinrättningar och SOS Alarm.
Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till att nätverka och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.
Luleås utbildning erbjuder LIA-platser i Region Norrbotten och Region Stockholm, så räkna med att det kan bli lång resväg till din LIA-plats, som du får bekosta själv.
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
I denna kurs får du lära dig om orsak, symptom, diagnos och behandling vid akuta sjukdomar (hos både barn och vuxna) inom akutsjukvården, med tonvikt på medicinska, kirurgiska och psykiska tillstånd som även är vanliga inom den prehospitala vården. Du får även lära dig om organisation och de lagar som styr verksamheten.
Du får lära dig om arbetsmiljön inom ambulansverksamheten och den prehospitala akutsjukvården samt ergonomiska principer som underlättar arbetsmiljön. Arbetsmiljön varierar beroende på t.ex. väderlek, årstid, tidpunkt på dygnet.
Här får du lära dig om etiska begrepp och principer samt moraliska frågor inom den prehospitala akutsjukvården. Kursen ger också en inblick i grunderna för vetenskaplig metodik och forskning inom området. Kursen ger dig verktyg och metoder för att kunna hantera olika situationer och bemöta utsatta individer i den prehospitala vården på ett väl fungerande sätt.
Du lär dig om relevant lagstiftning för dokumentation och hantering av avvikelser inom ambulansverksamheten.
Du genomför ett examensarbete i form av ett självständigt projekt kopplat till en arbetsplats, med fördjupning inom ett specifikt ämnesområde, och du opponerar på ett annat examensarbete.
Här får du lära dig om grundläggande farmakologi och om vilka läkemedel som används i ambulansverksamheten. Kursen behandlar också lagar och förordningar kring läkemedelshantering och delegering.
För att kunna bli en bra ambulansförare får du lära dig om ambulansfordonets utrustning och skötsel samt får färdighet i framförandet av en ambulans. Du får kartkunskap och kunskap om utrustningen för navigering i ambulansen samt kunskap om dess medicinska utrustning. Kursen ger också kunskaper om lagar och förordningar som reglerar vägbunden trafik med tonvikt på ambulansfordon och utryckningskörning.
Här får du kunskaper om radiokommunikation; såväl den tekniska utrustningen och sättet att kommunicera. Med tonvikt på RAKEL (radiokommunikation för effektiv ledning) som nationellt samverkanssystem, ingår förekommande system för kommunikation och samband.
Under LIA1 introduceras du till yrkesrollen och arbetsuppgifterna på en ambulansenhet, såsom dagliga rutiner på stationen, god ergonomi och bårteknik, den prehospitala arbetsmiljön, bemötandet av kollegor, patienter och närstående samt den medicinska utrustningen.
Under LIA2 får du kunskap om yrkesrollen som ambulanssjukvårdare och arbetsuppgifterna på en ambulansenhet, såsom dagliga rutiner på stationen, god ergonomi och bårteknik, den prehospitala arbetsmiljön, bemötandet av kollegor, patienter och närstående samt den medicintekniska utrustningen. Tillsammans med sjuksköterskan i teamet får du vårda patienter samt köra ambulansen på ett patientsäkert, skickligt, ansvarstagande, miljömässigt och föredömligt sätt. Navigering, kommunikation och samband ingår också (RAKEL).
Här får du kunskaper om orsak, symptom, diagnos och behandling vid akuta, medicinska, kirurgiska och psykiska tillstånd, sjukdomar och skador inom den prehospitala sjukvården - både hos vuxna och barn. Du får kunskap om hela vårdkedjan. I kursen ingår prehospital sjukvårdsledning enligt PS-konceptet.
Här får du lära dig om olika specialområden inom ambulansverksamheten.
I denna kurs lär du dig om relevant lagstiftning för kommunikation och avvikelsehantering inom ambulansverksamheten. Du lär dig hur en säker kommunikation mellan olika yrkesgrupper fungerar enligt SBAR, patientdatalagen och hälso- och sjukvårdslagen inom ambulansverksamhet.
För att söka utbildningen till ambulanssjukvårdare behöver du uppfylla nedan krav.
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
Du ska ha:
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
För att kunna jobba som ambulanssjukvårdare, på ambulans, behöver du ha arbetat som undersköterska i minst 1 år på heltid, alternativt i minst 2 år på halvtid.
För att bli behörig till utbildningen i Luleå ska du ha jobbat hospitalt (på sjukhus) eller hälsocentral som undersköterska i minst 1 år.
Det är idag ett anställningskrav med körkort B, men det är önskvärt med körkort C1. Under utbildningen blir det obligatoriska moment i kursen Fordonskunskap och körteknik med övningskörning, och då krävs det att man har körkort B och att man ansökt om ett körkortstillstånd för C1. De som har äldre körkort har dispens att köra. Men för dem som tagit körkort efter 1996 krävs C-behörighet.
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Vad betyder reell kompetens?
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet. Om du vill söka in till en vårdutbildning men saknar gymnasiebetyg skulle ett extrajobb inom hemtjänsten kunna vara reell kompetens. Det kan även vara att du läst kurser eller gått någon annan utbildning inom området. För en vårdutbildning skulle till exempel en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) kunna vara reell kompetens.
Vad behöver du göra?
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:
Vi erbjuder behörighetstester i:
Så här går det till
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Söka till utbildningen
För att ansöka klickar du på knappen ”Ansök nu” på den utbildning du är intresserad av. Därefter behöver du skapa ett konto på Yh-antagning.se. Instruktioner hur du gör det finns på antagningssidan.
Var noga med att läsa igenom alla instruktioner när du genomför din ansökan så att du inte missar något.
När du har lämnat in din ansökan måste du kolla din mejl regelbundet, för det är via Yh-antagning.se som Lernia informerar dig löpande om status på din ansökan.
Betyg/intyg måste finnas med i ansökan
Betyg/intyg som styrker din behörighet måste finnas med, både för grundläggande och särskild behörighet. Betygsdokumenten ska vara underskrivna av rektor eller vara vidimerade.
Antingen skannar du in eller fotar med din mobil för att kunna bifoga dokumenten digitalt. Var noga med att alla uppgifter syns tydligt och att alla sidor är med. En skärmdump är inte ett giltigt underlag.
Om du inte har kvar dina betyg, kontakta först gymnasieskolan där du studerade och finns de inte kvar där kan du kontakta stadsarkivet i den kommun du studerade.
Vad händer när du har skickat in din ansökan?
Antagningsprocessen sker i tre steg:
Steg 1 – Behörighetsprövning
Successivt som ansökningarna kommer in påbörjas arbetet med att i första hand titta igenom de betyg och intyg som bifogats ansökningshandlingarna. Vi bedömer om de sökande har den behörighet som krävs för utbildningen. Alla behöriga sökande går vidare till nästa steg.
Steg 2 – Urval
Om det till utbildningen är fler behöriga sökande än antalet studieplatser sker ett urval. De sökande kontaktas i så fall och blir kallade till ett urvalsprov.
I provet kan de sökande få visa sina teoretiska och/eller praktiska förkunskaper inom det utbildningsområde som man har sökt. Urvalsprovet är utformade efter respektive utbildnings krav. Det kan röra sig om:
Proven säkerställer att de personer som kommer med i antagningen är de som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen.
Till vissa utbildningar finns kriterier som anger att vissa meriter ska poängsättas i urvalsprovet. Detta kan till exempel gälla betyg i specifika kurser, yrkeserfarenhet eller specifikt gymnasieprogram.
Steg 3 - Antagning
Alla behöriga sökande rangordnas efter det sammanlagda resultatet på urvalsprovet i steg 2. De med bäst resultat antas sedan till utbildningen och övriga blir tilldelade reservplatser. Antagningsbesked brukar skickas ut ca 5-11 veckor efter sista ansökningsdag.
Vid fler behöriga sökande än utbildningsplatser till utbildningen, så kommer urvalet ske genom
Urvalsperioden sker under maj månad.
Din yrkesroll är Ambulanssjukvårdare (ambulansförare) och du kommer att med god förmåga kunna framföra ambulans på ett säkert sätt vid vanlig körning och utryckningskörning. Som utbildad och erfaren undersköterska kommer du ha en god grund för jobb på ambulans.
Du kommer att vara en viktig resurs i katastrofmedicinska situationer vid olika typer av miljöer. SOS Alarm, prehospital, akutsjukvård och ge god service i kontakt med patienter och anhöriga.
Du har god kunskap om ambulanssjukvårdens utrustning för kommunikation, kan samarbeta och samverka i ambulansteamet samt med övriga instanser/myndigheter i samhället.
Yrkesrollen innefattar att kunna assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård och använda medicin- och ambulansteknisk utrustning utifrån gällande lagar och förordningar. På de flesta stationerna krävs C1-körkort för att få anställning.
Vad du tjänar som ambulanssjukvårdare beror på lite olika faktorer, till exempel din ålder och vad du har för bakgrund. Genomsnittslönen för ambulanssjukvårdare är enligt Arbetsförmedlingen idag 32 800 kr.