Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-16.00)

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

SFI-utbildning

Taxiförare med SFI (komvux)


Vill du arbeta som taxiförare i Stockholms län? I vår utbildning kombinerar du studier i Sfi eller Svenska som andraspråk med yrkesutbildningen till taxiförare. Det är stor efterfrågan på taxiförare just nu och efter avslutad utbildning har du goda möjligheter att få jobb på en gång.

Om utbildningen

Under utbildningen får du kunskaper om Taxitrafik och lokalkännedom i Stockholm län, med betoning på kartläsning, säkerhet och beteende. Du läser svenska på 50%, parallellt med yrkesämnena på 50%. Vilken kurs i svenska du ska studera beror på din språknivå. Du kommer därför att göra ett språktest innan utbildningen så att du hamnar på rätt nivå.

Under utbildningen får du träffa och knyta kontakter med branschföreträdare och arbetsgivare, vilket ökar dina möjligheter att få arbete. För dig som redan har delar av yrkeskunskapen tack vare tidigare erfarenheter, finns möjlighet till validering. Du har också möjlighet att välja tillvalskurser som exempelvis Entreprenörskap och företagande. Tillvalskurserna är till för dig som redan har tidigare kunskaper och erfarenheter och därför vill byta kurser eller om du vill fördjupa dina kunskaper inom ett specifikt område.

Yrkeskurser studeras i kombination med SFI 3D, SVA grundläggande eller SVA 1. Du gör ett test innan utbildningen så att du hittar rätt språknivå. Studierna bedrivs på dagtid, där du träffar din lärare på regelbundna tider. Schema delas ut vid kursstart.

Utbildningen anordnas av Nacka kommun, Kommunerna i Stockholms län (KSL) och SweJa Kunskapscenter.

För vem

Taxiförarlegitimation

För att arbeta som taxiförare och/eller köra lätt lastbil i linjetrafik krävs att du har taxiförarlegitimation, som utfärdats av transportstyrelsen. Innan du kan ansöka om taxiförarlegitimation krävs att du får godkänt resultat på både teoriprov och förarprov hos Trafikverket. Därefter skickar du in din ansökan med ett läkarintyg samt vandelsprövning till Transportstyrelsen, som utfärdar din taxiförarlegitimation. Vi hjälper dig med det. OBS! Kostnader som är förenade med prov vid Trafikverket och ansökan måste du bekosta själv.

Förkunskaper 

 • Du måste inneha körkort med behörigheten B sedan minst 2 år i obruten följd (utbildning för B-körkort ingår ej i utbildningen).
 • Om du har haft körkort i ett EES-land kan du tillgodogöra dig dina år. Du måste dock ha svenskt körkort och vara mantalsskriven i Sverige.
 • Du har fyllt 21 år.

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Efter utbildningen

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som taxiförare i Stockholms län. Under utbildningen får du både språk- och yrkeskunskaper som ger dig goda förutsättningar att arbeta som taxiförare och klara provet vid Trafikverket.


Svenska för invandrare på Lernia


Studera när det passar dig

Vi har kurser förmiddagar, eftermiddagar och kvällar. Du bestämmer själv

Bra lärare som vill hjälpa dig

Våra lärare har lång erfarenhet och kommer hjälpa dig att lära dig svenska snabbt

Kombinera skola med praktik

På praktiken får du både träna svenska och vara med på en svensk arbetsplats


Välj kursort

 • Stockholm


  • Trekantsvägen 1, plan 3
  • Längd: 30 veckor
  KURSFAKTA

  Taxiförare med SFI (komvux), Stockholm

  Utbildningstyp

  SFI-utbildning

  Utbildningslängd

  30 veckor

  Poäng

  Delkurs

  Poäng

  • Delkurser som ingår
  • Taxitrafik PESTAX0 100
  • Lokalkännedom A KGYORI11 200
  • Svenska för invandrare eller Svenska som andraspråk (beroende på språknivå) C-kurs/D-kurs Grundläggande/Gymnasial Motsvarande 300
  • Tillvalskurser
  • Entreprenörskap och företagande FÖRENT0 100
  • Kommunikation PEDKOU0 100
  • Yrkestrafik – vux TRAYRK1 300
  • Service och bemötande 1 SEVSEV01 100
  • Service och bemötande 2 SEVSEV02 100
  • Persontransporter — specialisering PESPER00S 100

  Plats

  Trekantsvägen 1, plan 3, Liljeholmen

  Ansökningsperiod

  Löpande ansökningar

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Det kostar inget att gå en vuxenutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
  • Du får betyg på gymnasienivå. (Gäller ej orienteringskurser).
  • Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna