SFI-utbildning

Sfi – svenska för invandrare


Lär dig att läsa, skriva, tala och förstå det svenska språket med sfi, svenska för invandrare. Du får lättare att komma in i det svenska samhället, utbilda dig inom ett specifikt yrke eller söka ett jobb. Du kan läsa alla nivåer inom sfi på tider som passar dig.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Sfi är en del av vuxenutbildning (Komvux) och utgår från vad du har för behov. Du har en individuell studieplan och studerar i din egen takt. Genom att läsa sfi kommer du snabbt in i det svenska samhället, du lär dig svenska och kan därefter läsa vidare eller söka ett arbete. Du kan läsa sfi på dag- eller kvällstid. Du läser minst 15 timmar i veckan (kan variera för sfi på kvällstid eller distans).

Studievägar

På sfi finns det tre olika studievägar och fyra kurser, A, B, C och D. För att veta vilken nivå och kurs som passar bäst för dig får du göra ett test innan du startar din utbildning. Du får också en individuell studieplan med dina egna studiemål. Här kan du läsa om de olika studievägarna.

  • Studieväg 1 är för dig som har kort eller ingen utbildning från ditt hemland, mindre än 5 år, och inte kan läsa eller skriva och/eller inte kan det latinska alfabetet. Den innefattar kurserna A, B, C och D.
  • Studieväg 2 är för dig som har studerat mellan 6 och 9 år i skola i ditt hemland, motsvarande grundskolan i Sverige. Den innefattar kurserna B, C och D.
  • Studieväg 3 är för dig som har studerat 10 år eller mer i skola i ditt hemland, motsvarande gymnasium eller högskola/universitet i Sverige. Den innefattar kurserna C och D.

Kursplanerna på de olika kurserna (A-D) på sfi är bestämda av Skolverket. I dessa finns det betygskriterier, bestämmelser, med olika uppsatta mål för vad som ska uppnås på varje kurs. Här kan du läsa kursplanerna på olika språk.

Praktik och studieupplägg

På vissa av våra orter kan du kombinera dina sfi-studier med språkpraktik. Praktiken ger dig möjlighet att träna svenska och få kontakt med arbetsgivare, och se hur en svensk arbetsplats fungerar.

På Lernia använder vi modern teknik och har ett flexibelt upplägg för dina studier. Du kan läsa sfi när det passar dig, till exempel på förmiddagar, eftermiddagar och kvällar. Vi hjälper dig att planera dina studier så att de passar dina behov.

Att läsa sfi på Lernia

Varje år läser flera tusen elever sfi på Lernia. Möt några av våra elever som berättar om sina tankar och erfarenheter.

Maria Mendez Ogando berättar om Sfi på Lernia.
Att börja sfi på Lernia

För vem

Du kan studera sfi på Lernia från och med 1 juli det år du fyller 16 år. Utbildningen är till för dig som inte har svenska som modersmål, har en svensk folkbokföringsadress och saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. 

För att kunna läsa sfi hos Lernia kontaktar du den person som är sfi-ansvarig i den kommun där du är folkbokförd. Oftast finns dessa personer på utbildningsförvaltningen eller Sfi-centrumet i din kommun.

Efter utbildningen

Att lära sig det svenska språket öppnar många olika dörrar. Du kan välja att läsa en utbildning, du får möjlighet att söka fler jobb och förstår mer av det svenska samhället. Missa inte våra utbildningar som kombinerar sfi-undervisning med olika yrkesinriktningar, då får du utbildning i svenska och utbildning i ett yrke på samma gång!

Vi söker dig som söker jobb

Stöd och matchning kan vara något för dig

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!

Svenska för invandrare på Lernia


Studera när det passar dig

Vi har kurser förmiddagar, eftermiddagar och kvällar. Du bestämmer själv

Bra lärare som vill hjälpa dig

Våra lärare har lång erfarenhet och kommer hjälpa dig att lära dig svenska snabbt

Kombinera skola med praktik

På praktiken får du både träna svenska och vara med på en svensk arbetsplats

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande

Dela gärna