Skip to main content

Restaurang med SFI

SFI-utbildning


Tycker du om att laga mat? Då kanske du är redo att starta din karriär inom restaurang- och storköksbranschen.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Lernias SFI-utbildning inom restaurang integrerar kurser i svenska med yrkeskurser och praktik. På utbildningen blandar du teoretiska studier med praktiska moment ute i köket och delar av utbildningen är arbetsplatsförlagd på restauranger och storhushåll. Du börjar utbildningen med att läsa en kortare introduktion och därefter tar du och din lärare beslut om du ska fortsätta dina studier på restaurangutbildningen till måltidsbiträde eller kock.

Utbildningen passar för dig som gillar att jobba med råvaror och laga mat för att glädja andra inom restaurang, storhushåll, snabbmatsrestauranger/café/livsmedelsbutik och servering.

Vilka förkunskaper behöver du ha?

Du är studerande på SFI (kurs B eller högre) samt har förutsättningarna att tillgodogöra dig utbildningen.

För vem

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

Förkunskaper

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du ha tillräckliga yrkeskunskaper att arbeta inom restaurang och storhushåll. Efter avslutad utbildning får du även ett utdrag ur betygskatalogen med alla dina kursbetyg.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan