SFI-utbildning

Restaurang med SFI – SFY kök (Komvux), Stockholm Årstadal


Drömmer du om att jobba med mat? Här är utbildningen för dig som vill lära dig svenska och gå en restaurangutbildning samtidigt. I restaurangbranschen behövs det mycket personal och därför du stora möjligheter att få jobb när du är klar.

Om utbildningen

Utbildningen passar dig som vill jobba i ett kreativt yrke med färska råvaror, smaker, kryddor, dofter och färger. Du får en restaurangutbildning samtidigt som du lär dig svenska (sfi, svenska för invandrare eller svenska som andraspråk).

Utbildningen passar dig som är intresserad av att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen och som trivs i en serviceinriktad miljö med högt tempo och många olika arbetsuppgifter.

Du får:

  • grundläggande köksutbildning
  • praktikplatser hos erkända restaurang- och hotellkedjor
Jennie Henriksson är utbildningsansvarig och lärare på vår restaurangutbildning i Stockholm. Här berättar hon varför du ska välja Lernia.
"Om du har ett brinnande intresse för matlagning är den här utbildningen perfekt" – Sandy Nilsson, deltagare på Lernias kockutbildning.

Under utbildningen får du bland annat kunskap om hygien, matlagning och livsmedels- och näringskunskap. Fokus ligger på matlagning inom hotell, restaurang och offentliga verksamheter såsom skolkök och storkök. Under utbildningen får du även göra intressanta studiebesök och lyssna på spännande föreläsningar. Du läser svenska på halvtid och yrkesämnen på halvtid. Kom ihåg att ansöka om språk- och yrkeskurser var för sig.

Studierna bedrivs på dagtid och på heltid och du träffar din lärare på regelbundna tider. Du kommer att vara ute på praktik (så kallat arbetsplatsförlagt lärande) ca 20 veckor av utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle att lära känna någon eller några av de arbetsgivare som vi samarbetar med. Det kan mycket väl kan bli din framtida arbetsplats.

Vilken kurs i svenska du ska studera beror på din språknivå. Första dagen kommer du att göra ett språktest, så att du hamnar på rätt nivå. Om du redan har ett intyg eller ett betyg i svenska tar du med det till skolan.

Utbildningsanordnare

Utbildningen anordnas av Nacka kommun och Kommunerna i Stockholms län (KSL) i samarbeta med Lernia. Du kan även gå utbildningen i Järfälla kommun.

För vem

För att gå utbildningen ska du vara minst 20 år (eller 19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar) och ha läst Sfi B.

Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket kan du göra en så kallad validering, där vi bedömer om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Efter utbildningen

Under utbildningen får du både språk- och yrkeskunskaper som ger dig goda förutsättningar att få arbete inom restaurangbranschen. Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta inom storkök, restaurang, butik eller hotell.

Vi söker dig som söker jobb

Stöd och matchning kan vara något för dig

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!

Svenska för invandrare på Lernia


Studera när det passar dig

Vi har kurser förmiddagar, eftermiddagar och kvällar. Du bestämmer själv

Bra lärare som vill hjälpa dig

Våra lärare har lång erfarenhet och kommer hjälpa dig att lära dig svenska snabbt

Kombinera skola med praktik

På praktiken får du både träna svenska och vara med på en svensk arbetsplats


Kursfakta

Plats

Fredsborgsgatan 24, Stockholm Årstadal

Utbildningstyp

SFI-utbildning

Utbildningslängd

40 veckor

Poäng

900 poäng

Kurser

Poäng

  • Matlagning 1 MALMAL01 100
  • Matlagning 2 MALMAL02 200
  • Hygien HYGHYG0 100
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 LIVLIV01 100
  • Svenska för invandrare eller Svenska som andraspråk C-kurs/D-kurs (2c och 3d) Motsvarande 400

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Bra att veta

  • Det kostar inget att gå en vuxenutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
  • Du får betyg på gymnasienivå (gäller ej sfi eller orienteringskurser).

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din epostadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna