Utbildning inom restaurang, Östersund

Kock, servering och kallkök Arbetsmarknadsutbildning

Vår utbildning inom restaurang ger dig den kompetens som krävs för att få en anställning inom restaurang- och storhushåll, bageri och bar. Efter grundutbildningen kan du inrikta dig mot café, snabbmat, storhushåll, lunch, krog eller kök på förskola. På vissa orter har vi även inriktning mot bageri och bar.

Vad leder utbildningen till?

Efter grundutbildningen kan du söka jobb på café, snabbmatsrestauranger eller som köksbiträde inom restaurang och storhushåll.

Efter genomgången kockutbildning kan du laga mat i olika typer av kök på ett professionellt sätt. 

En fördjupning inom kallkök ger möjlighet att arbeta med kallskänksuppgifter inom restaurang, storkök, butik eller café.

Inriktningen servering ger möjlighet till jobb med serveringsuppgifter inom á la carte, lunchservering och catering.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar dig som är intresserad av och vill jobba med livsmedel och inom restaurang och storhushåll, bageri och bar/café. Du är social, kreativ och intresserad av mat.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga förkunskaper krävs men du är intresserad av yrket och branschen

Hur går utbildningen till? 

Steg 1: Introduktionsutbildning/ testmodul.

Steg 2: Beslut tas om det är aktuellt med yrkesutbildning och utbildningsmål.

Steg 3: Grundutbildning restaurang med tillhörande företagsförlagt lärande.

Steg 4: Definitivt beslut om det är aktuellt med påbyggnadsutbildning (kock, kallkök, servering) alternativt söka jobb efter slutförd grundutbildning.

Steg 5: Genomförande av vald fördjupningsutbildning och företagsförlagt lärande.

Företagsförlagt lärande

Företagsförlagt lärande ingår i utbildningen. Omfattningen för detta kan variera eftersom innehållet i modulen upprättas individuellt för varje deltagare och i samverkan med aktuellt företag.

Arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald

Oavsett kurs och yrkesinriktning integreras miljö- och jämställdhetsfrågor, såväl ur ett samhälls- som branschrelaterat perspektiv, i utbildningen.

Kursutbud

Utifrån den individuella utbildningsplanen och oavsett yrkesinriktning ingår det företagsförlagd utbildning. Dessa veckor tillkommer utöver nedanstående delar i utbildningen.

Testmodul

  • Arbetsmarknadskunskap och branschorientering
  • Lär känna yrkesutbildningen
  • Kartläggning av tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
  • Yrkesinriktade teoretiska och praktiska tester och uppföljningssamtal
  • Att söka jobb eller plats inför APU

Grundutbildning

  • Grundläggande matlagningskunskap och produktionsteknik, metoder och tillagning av enklare anrättningar
  • Grundläggande bakning, metoder och grunddegar
  • Service/värdskap och bemötande
  • Gruppsamverkan, arbetsorganisation och ledarskap
  • Livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet, personlig hygien, arbetskläder, diskteknik, arbetsplatsens hygien samt egenkontroll enligt HACCP
  • Miljökunskap ur ett branschperspektiv, källsortering, livsmedelsval ur ett miljöperspektiv, närodlat, val utifrån säsong, val av kemikalier samt att minimera svinn och energianvändning
  • Grundläggande yrkesekonomi, kassahantering och redovisning
  • Livsmedelskunskap och olika livsmedelsgrupper
  • Att möta gäster med speciella behov, ex. vanligt förekommande livsmedelsallergier och dieter
  • Grundläggande serveringskunskap, uppdukning, bärtekniker och serveringsmetoder

Påbyggnadsutbildning Kock

  • Matlagningskunskap och produktionsteknik, fördjupning genom professionell matlagning i klassisk och modern husmanskost, kalla och varma köket med ett urval av förrätter, huvudrätter och efterrätter från det franska/ internationella köket samt kreativ matlagning i modernare tappning
  • Yrkesekonomi: Budgetering, kalkylering, svinn, prissättning och merförsäljning
  • Näringskunskap, grundläggande näringslära, näringsberäkning av måltider, fördjupning inom specialkost, vegetarisk kost och aktuella dieter 
  • Fördjupning av maskin och materialkunskap,   handhavande, säkerhet, egenskaper och funktion

Påbyggnadsutbildning Servering

  • Matsalens organisation – befattningar, arbetsuppgifter, bordsplan och stationsindelning
  • Mise en place i matsalen, apotek, servettbrytning, dukning och bordsdekoration
  • Serveringsmetoder och bärteknik
  • Utrustning tillhörande servering och matsal
  • Olika betalningsmedel samt dagsavslut med hjälp av bongmaskin och redovisning
  • Dryckeskunskap, öl och vin
  • Matsedelns utformning, menyer
  • Mat och dryck i kombination

Påbyggnadsutbildning Kallkök

  • Matlagningskunskap och produktionsteknik med fokus inom det kalla köket
  • Näringskunskap, grundläggande näringslära, näringsberäkning av måltider, fördjupning inom specialkost, vegetarisk kost och aktuella dieter
  • Yrkesekonomi: Budgetering, kalkylering, svinn, prissättning och merförsäljning
  • Varma och kalla drycker

Påbyggnadsutbildning efter serveringsutbildning arbete i bar 

  • Barteknik: redskap och utrustning i baren, glas, maskinell utrustning, handverktyg, bar set- up och mise en place, organisation och förberedelser garnityr, grundläggande metoder blandningsteknik, smak och färgsättare, drinkblandning, med och utan alkohol, bartenderyrket, vad innebär det arbeta som bartender?
  • Dryckeskunskap, sprit
  • Yrkesekonomi, budgetering, kalkylering och merförsäljning
  • Fördjupning alkohollagen, ansvarsfull alkoholservering

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • Säker väg till jobb
  • Nära samarbete med företag och branschorganisationer
  • Moderna metoder och flexibla tider
Till ansökan Kontinuerlig ansökan

Senast uppdaterad: 2016-05-18

1Ansökan görs hos Arbetsförmedlingen

Kontakta en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill gå en utbildning. Du kanske redan har hittat en utbildning du vill gå eller så kan en arbetsförmedlare berätta vilka möjligheter som finns.

2Om du vill: gör studiebesök på utbildningen

Om du hittat en utbildning du är intresserad av så är det bra att göra ett studiebesök på utbildningen. Då får du mer information och ser om den passar dig. Kontakta Arbetsförmedlingen eller oss på Lernia så får du hjälp att ordna ett studiebesök.

3Behandling av ansökan

Din arbetsförmedlare beslutar om du får gå utbildningen.

4Kallelse och kursstart

Om du blir antagen får du en kallelse från din arbetsförmedlare eller från oss på Lernia. När utbildningen börjar gör vi tillsammans med dig en individuell studieplan. Längden på utbildningen beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning det är.

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att du lättare ska få jobb. Möt några av våra utbildningsdeltagare som berättar om engagerade lärare och goda framtidsutsikter. Under sina utbildningar får de utveckla både sina praktiska och teoretiska kunskaper inom ett specifikt yrke.

Joakim och Boris gick en utbildning i fordonsteknik

Möt Joakim Piel och Boris Milic som gått en arbetsmarknadsutbildning i fordonsteknik hos Lernia. Båda fick jobb efter utbildningen.

Om utbildningen

Öppna/stäng

Vad leder utbildningen till?

Efter grundutbildningen kan du söka jobb på café, snabbmatsrestauranger eller som köksbiträde inom restaurang och storhushåll.

Efter genomgången kockutbildning kan du laga mat i olika typer av kök på ett professionellt sätt. 

En fördjupning inom kallkök ger möjlighet att arbeta med kallskänksuppgifter inom restaurang, storkök, butik eller café.

Inriktningen servering ger möjlighet till jobb med serveringsuppgifter inom á la carte, lunchservering och catering.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar dig som är intresserad av och vill jobba med livsmedel och inom restaurang och storhushåll, bageri och bar/café. Du är social, kreativ och intresserad av mat.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga förkunskaper krävs men du är intresserad av yrket och branschen

Hur går utbildningen till? 

Steg 1: Introduktionsutbildning/ testmodul.

Steg 2: Beslut tas om det är aktuellt med yrkesutbildning och utbildningsmål.

Steg 3: Grundutbildning restaurang med tillhörande företagsförlagt lärande.

Steg 4: Definitivt beslut om det är aktuellt med påbyggnadsutbildning (kock, kallkök, servering) alternativt söka jobb efter slutförd grundutbildning.

Steg 5: Genomförande av vald fördjupningsutbildning och företagsförlagt lärande.

Företagsförlagt lärande

Företagsförlagt lärande ingår i utbildningen. Omfattningen för detta kan variera eftersom innehållet i modulen upprättas individuellt för varje deltagare och i samverkan med aktuellt företag.

Arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald

Oavsett kurs och yrkesinriktning integreras miljö- och jämställdhetsfrågor, såväl ur ett samhälls- som branschrelaterat perspektiv, i utbildningen.

Kursutbud

Utifrån den individuella utbildningsplanen och oavsett yrkesinriktning ingår det företagsförlagd utbildning. Dessa veckor tillkommer utöver nedanstående delar i utbildningen.

Testmodul

  • Arbetsmarknadskunskap och branschorientering
  • Lär känna yrkesutbildningen
  • Kartläggning av tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
  • Yrkesinriktade teoretiska och praktiska tester och uppföljningssamtal
  • Att söka jobb eller plats inför APU

Grundutbildning

  • Grundläggande matlagningskunskap och produktionsteknik, metoder och tillagning av enklare anrättningar
  • Grundläggande bakning, metoder och grunddegar
  • Service/värdskap och bemötande
  • Gruppsamverkan, arbetsorganisation och ledarskap
  • Livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet, personlig hygien, arbetskläder, diskteknik, arbetsplatsens hygien samt egenkontroll enligt HACCP
  • Miljökunskap ur ett branschperspektiv, källsortering, livsmedelsval ur ett miljöperspektiv, närodlat, val utifrån säsong, val av kemikalier samt att minimera svinn och energianvändning
  • Grundläggande yrkesekonomi, kassahantering och redovisning
  • Livsmedelskunskap och olika livsmedelsgrupper
  • Att möta gäster med speciella behov, ex. vanligt förekommande livsmedelsallergier och dieter
  • Grundläggande serveringskunskap, uppdukning, bärtekniker och serveringsmetoder

Påbyggnadsutbildning Kock

  • Matlagningskunskap och produktionsteknik, fördjupning genom professionell matlagning i klassisk och modern husmanskost, kalla och varma köket med ett urval av förrätter, huvudrätter och efterrätter från det franska/ internationella köket samt kreativ matlagning i modernare tappning
  • Yrkesekonomi: Budgetering, kalkylering, svinn, prissättning och merförsäljning
  • Näringskunskap, grundläggande näringslära, näringsberäkning av måltider, fördjupning inom specialkost, vegetarisk kost och aktuella dieter 
  • Fördjupning av maskin och materialkunskap,   handhavande, säkerhet, egenskaper och funktion

Påbyggnadsutbildning Servering

  • Matsalens organisation – befattningar, arbetsuppgifter, bordsplan och stationsindelning
  • Mise en place i matsalen, apotek, servettbrytning, dukning och bordsdekoration
  • Serveringsmetoder och bärteknik
  • Utrustning tillhörande servering och matsal
  • Olika betalningsmedel samt dagsavslut med hjälp av bongmaskin och redovisning
  • Dryckeskunskap, öl och vin
  • Matsedelns utformning, menyer
  • Mat och dryck i kombination

Påbyggnadsutbildning Kallkök

  • Matlagningskunskap och produktionsteknik med fokus inom det kalla köket
  • Näringskunskap, grundläggande näringslära, näringsberäkning av måltider, fördjupning inom specialkost, vegetarisk kost och aktuella dieter
  • Yrkesekonomi: Budgetering, kalkylering, svinn, prissättning och merförsäljning
  • Varma och kalla drycker

Påbyggnadsutbildning efter serveringsutbildning arbete i bar 

  • Barteknik: redskap och utrustning i baren, glas, maskinell utrustning, handverktyg, bar set- up och mise en place, organisation och förberedelser garnityr, grundläggande metoder blandningsteknik, smak och färgsättare, drinkblandning, med och utan alkohol, bartenderyrket, vad innebär det arbeta som bartender?
  • Dryckeskunskap, sprit
  • Yrkesekonomi, budgetering, kalkylering och merförsäljning
  • Fördjupning alkohollagen, ansvarsfull alkoholservering

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • Säker väg till jobb
  • Nära samarbete med företag och branschorganisationer
  • Moderna metoder och flexibla tider

Senast uppdaterad: 2016-05-18

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

Kontakta oss för mer information

Utbildningslängd

Varierande beroende på inriktning

Utbildningens ID

FUB 46456, AUB 46366

Praktisk information

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning
    får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.

  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Adress

Rådhusgatan 15-17
Östersund
Visa stor karta
Läs mer om Lernia i Östersund

Ansökan

Öppna/stäng

1Ansökan görs hos Arbetsförmedlingen

Kontakta en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill gå en utbildning. Du kanske redan har hittat en utbildning du vill gå eller så kan en arbetsförmedlare berätta vilka möjligheter som finns.

2Om du vill: gör studiebesök på utbildningen

Om du hittat en utbildning du är intresserad av så är det bra att göra ett studiebesök på utbildningen. Då får du mer information och ser om den passar dig. Kontakta Arbetsförmedlingen eller oss på Lernia så får du hjälp att ordna ett studiebesök.

3Behandling av ansökan

Din arbetsförmedlare beslutar om du får gå utbildningen.

4Kallelse och kursstart

Om du blir antagen får du en kallelse från din arbetsförmedlare eller från oss på Lernia. När utbildningen börjar gör vi tillsammans med dig en individuell studieplan. Längden på utbildningen beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning det är.

Att gå på Lernia

Öppna/stäng

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att du lättare ska få jobb. Möt några av våra utbildningsdeltagare som berättar om engagerade lärare och goda framtidsutsikter. Under sina utbildningar får de utveckla både sina praktiska och teoretiska kunskaper inom ett specifikt yrke.

Joakim och Boris gick en utbildning i fordonsteknik

Möt Joakim Piel och Boris Milic som gått en arbetsmarknadsutbildning i fordonsteknik hos Lernia. Båda fick jobb efter utbildningen.

Har du frågor?

Öppna/Stäng

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

Kontakta oss för mer information

Utbildningslängd

Varierande beroende på inriktning

Utbildningens ID

FUB 46456, AUB 46366

Praktisk information

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning
    får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.

  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Adress

Rådhusgatan 15-17
Östersund
Visa stor karta
Läs mer om Lernia i Östersund

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta