Utbildning inom restaurang i kombination med Sfi, Malmö

Köks-/restaurangbiträde Arbetsmarknadsutbildning

Nästa kursstart

Ingen datum för kursstart inplanerad

Vår utbildning inom restaurang ger dig den kompetens som krävs för att leda till en anställning inom restaurang- och storhushåll. Du går utbildning till köks- och restaurangbiträde som kombineras med din Sfi-utbildning och utbildningen är på samma adress.

Vad leder utbildningen till?

Efter grundutbildningen kan du söka jobb som köks- / restaurangbiträde på café, snabbmatsrestauranger eller inom restaurang och storhushåll.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar dig som är intresserad av och vill jobba med livsmedel och inom restaurang och storhushåll. Du är social, kreativ och intresserad av mat. Du ska vara beredd att ta arbete, efter utbildningen som kan innebära jobb kvällar och helger eller tidigt på morgonen. Du ska vara beredd att arbeta med alla de matingredienser som förekommer vanligtvis i det svenska köket.

Vilka förkunskaper krävs?

Du ska redan läsa Sfi och vara i slutet av kurs B eller på kurs C och du söker jobb via Arbetsförmedlingen (eller snarast skriva in dig på Arbetsförmedlingen innan utbildningens start). Inga förkunskaper krävs men du är intresserad av yrket och branschen.

Hur går utbildningen till?

Steg 1: Test och kartläggning
Steg 2: Beslut tas om det är aktuellt med yrkesutbildning och utbildningsmål.
Steg 3: Grundutbildning restaurang med tillhörande företagsförlagt lärande.

Företagsförlagt lärande

Företagsförlagt lärande ingår i utbildningen. Omfattningen för detta kan variera eftersom innehållet i modulen upprättas individuellt för varje deltagare och i samverkan med aktuellt företag.

Arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald

Miljö- och jämställdhetsfrågor integreras, såväl ur ett samhälls- som branschrelaterat perspektiv, i utbildningen.

Kursutbud

I utbildningen ingår det företagsförlagd utbildning där du praktiserar på en arbetsplats inom storhushåll eller restaurangbranschen.

Testmodul

• Arbetsmarknadskunskap och branschorientering
• Lär känna yrkesutbildningen
• Kartläggning av tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
• Yrkesinriktade teoretiska och praktiska tester och uppföljningssamtal
• Hur man söker jobb eller plats inför APU

Grundutbildning

• Grundläggande matlagningskunskap och produktionsteknik, metoder och tillagning av enklare anrättningar
• Grundläggande bakning, metoder och grunddegar
• Service/värdskap och bemötande
• Gruppsamverkan, arbetsorganisation och ledarskap
• Livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet, personlig hygien, arbetskläder, diskteknik, arbetsplatsens hygien samt egenkontroll enligt HACCP
• Miljökunskap ur ett branschperspektiv, källsortering, livsmedelsval ur ett miljöperspektiv, närodlat, val utifrån säsong, val av kemikalier samt att minimera svinn och energianvändning
• Grundläggande yrkesekonomi, kassahantering och redovisning
• Livsmedelskunskap och olika livsmedelsgrupper
• Att möta gäster med speciella behov, ex. vanligt förekommande livsmedelsallergier och dieter
• Grundläggande serveringskunskap, uppdukning, bärtekniker och serveringsmetoder

 

 

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • Säker väg till jobb
  • Nära samarbete med företag och branschorganisationer
  • Moderna metoder och flexibla tider
Till ansökan Kontakta oss för information

Senast uppdaterad: 2016-06-09

1Ansökan görs hos Arbetsförmedlingen

Kontakta en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill gå en utbildning. Du kanske redan har hittat en utbildning du vill gå eller så kan en arbetsförmedlare berätta vilka möjligheter som finns.

2Om du vill: gör studiebesök på utbildningen

Om du hittat en utbildning du är intresserad av så är det bra att göra ett studiebesök på utbildningen. Då får du mer information och ser om den passar dig. Kontakta Arbetsförmedlingen eller oss på Lernia så får du hjälp att ordna ett studiebesök.

3Behandling av ansökan

Din arbetsförmedlare beslutar om du får gå utbildningen.

4Kallelse och kursstart

Om du blir antagen får du en kallelse från din arbetsförmedlare eller från oss på Lernia. När utbildningen börjar gör vi tillsammans med dig en individuell studieplan. Längden på utbildningen beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning det är.

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att du lättare ska få jobb. Möt några av våra utbildningsdeltagare som berättar om engagerade lärare och goda framtidsutsikter. Under sina utbildningar får de utveckla både sina praktiska och teoretiska kunskaper inom ett specifikt yrke.

Joakim och Boris gick en utbildning i fordonsteknik

Möt Joakim Piel och Boris Milic som gått en arbetsmarknadsutbildning i fordonsteknik hos Lernia. Båda fick jobb efter utbildningen.

Om utbildningen

Öppna/stäng

Vad leder utbildningen till?

Efter grundutbildningen kan du söka jobb som köks- / restaurangbiträde på café, snabbmatsrestauranger eller inom restaurang och storhushåll.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar dig som är intresserad av och vill jobba med livsmedel och inom restaurang och storhushåll. Du är social, kreativ och intresserad av mat. Du ska vara beredd att ta arbete, efter utbildningen som kan innebära jobb kvällar och helger eller tidigt på morgonen. Du ska vara beredd att arbeta med alla de matingredienser som förekommer vanligtvis i det svenska köket.

Vilka förkunskaper krävs?

Du ska redan läsa Sfi och vara i slutet av kurs B eller på kurs C och du söker jobb via Arbetsförmedlingen (eller snarast skriva in dig på Arbetsförmedlingen innan utbildningens start). Inga förkunskaper krävs men du är intresserad av yrket och branschen.

Hur går utbildningen till?

Steg 1: Test och kartläggning
Steg 2: Beslut tas om det är aktuellt med yrkesutbildning och utbildningsmål.
Steg 3: Grundutbildning restaurang med tillhörande företagsförlagt lärande.

Företagsförlagt lärande

Företagsförlagt lärande ingår i utbildningen. Omfattningen för detta kan variera eftersom innehållet i modulen upprättas individuellt för varje deltagare och i samverkan med aktuellt företag.

Arbetsmiljö, jämställdhet och mångfald

Miljö- och jämställdhetsfrågor integreras, såväl ur ett samhälls- som branschrelaterat perspektiv, i utbildningen.

Kursutbud

I utbildningen ingår det företagsförlagd utbildning där du praktiserar på en arbetsplats inom storhushåll eller restaurangbranschen.

Testmodul

• Arbetsmarknadskunskap och branschorientering
• Lär känna yrkesutbildningen
• Kartläggning av tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
• Yrkesinriktade teoretiska och praktiska tester och uppföljningssamtal
• Hur man söker jobb eller plats inför APU

Grundutbildning

• Grundläggande matlagningskunskap och produktionsteknik, metoder och tillagning av enklare anrättningar
• Grundläggande bakning, metoder och grunddegar
• Service/värdskap och bemötande
• Gruppsamverkan, arbetsorganisation och ledarskap
• Livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet, personlig hygien, arbetskläder, diskteknik, arbetsplatsens hygien samt egenkontroll enligt HACCP
• Miljökunskap ur ett branschperspektiv, källsortering, livsmedelsval ur ett miljöperspektiv, närodlat, val utifrån säsong, val av kemikalier samt att minimera svinn och energianvändning
• Grundläggande yrkesekonomi, kassahantering och redovisning
• Livsmedelskunskap och olika livsmedelsgrupper
• Att möta gäster med speciella behov, ex. vanligt förekommande livsmedelsallergier och dieter
• Grundläggande serveringskunskap, uppdukning, bärtekniker och serveringsmetoder

 

 

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • Säker väg till jobb
  • Nära samarbete med företag och branschorganisationer
  • Moderna metoder och flexibla tider

Senast uppdaterad: 2016-06-09

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

Ingen datum för kursstart inplanerad

Praktisk information

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning
    får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.

  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Adress

Källvattengatan 2
Malmö
Visa stor karta
Läs mer om Lernia i Malmö

Ansökan

Öppna/stäng

1Ansökan görs hos Arbetsförmedlingen

Kontakta en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen om du vill gå en utbildning. Du kanske redan har hittat en utbildning du vill gå eller så kan en arbetsförmedlare berätta vilka möjligheter som finns.

2Om du vill: gör studiebesök på utbildningen

Om du hittat en utbildning du är intresserad av så är det bra att göra ett studiebesök på utbildningen. Då får du mer information och ser om den passar dig. Kontakta Arbetsförmedlingen eller oss på Lernia så får du hjälp att ordna ett studiebesök.

3Behandling av ansökan

Din arbetsförmedlare beslutar om du får gå utbildningen.

4Kallelse och kursstart

Om du blir antagen får du en kallelse från din arbetsförmedlare eller från oss på Lernia. När utbildningen börjar gör vi tillsammans med dig en individuell studieplan. Längden på utbildningen beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning det är.

Att gå på Lernia

Öppna/stäng

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att du lättare ska få jobb. Möt några av våra utbildningsdeltagare som berättar om engagerade lärare och goda framtidsutsikter. Under sina utbildningar får de utveckla både sina praktiska och teoretiska kunskaper inom ett specifikt yrke.

Joakim och Boris gick en utbildning i fordonsteknik

Möt Joakim Piel och Boris Milic som gått en arbetsmarknadsutbildning i fordonsteknik hos Lernia. Båda fick jobb efter utbildningen.

Har du frågor?

Öppna/Stäng

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

Ingen datum för kursstart inplanerad

Praktisk information

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning
    får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.

  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Adress

Källvattengatan 2
Malmö
Visa stor karta
Läs mer om Lernia i Malmö

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta