Komvux

Stödassistent, lärlingsutbildning, Göteborg


Vill du arbeta som Stödassistent eller kunna ge stöd och service till personer med funktionsnedsättning? Då kan vårt kurspaket Stödassistent med inriktning funktionshinder vara något för dig.

Om utbildningen

En lärlingsutbildning inom Komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Omfattningen av en lärlingsutbildning varierar men är minst 400 poäng och som mest 1600 poäng, studieperioden ligger på 20 till 80 veckor.

Orienteringskurs

Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom din utbildning. Varje utbildning börjar med en orienteringskurs. Under orienteringskursen upprättar du bland annat en individuell pedagogisk studieplan, där vi tillsammans kartlägger dina förutsättningar för att genomföra en lärlingsutbildning. Efter det blir du matchad mot en lämplig lärlingsplats.

Kurser och utbildningstid

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom pedagogik, ledarskap och psykiatri med inriktning mot funktionshinder. Hela kurspaketet omfattar 1500 poäng. Utbildningstiden är upp till 64 veckor men kan variera. Om det visar sig att du har tidigare kunskaper och erfarenheter motsvarande utbildningens innehåll kan tiden för utbildningen kortas ner.

Informationsmöte

För att bli antagen till en lärlingsutbildning måste du delta på någon av våra informationsmöten. Först måste du anmäla dig till informationsmötet och det gör du på Arbetsmarknad och vuxenutbildnings webbplats. Där kan du även läsa mer om nästa informationsmöte. I anslutning till informationsmötet anmäler du dig till den inledande orienteringskursen. Informationsmöten hålls en gång i månaden och är obligatoriskt för att du ska bli antagen.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Efter utbildningen

Efter kursen kan du bland annat arbeta som stödassistent, personlig assistent, boendestödjare, ledsagare, avlösare eller elevassistent.

Komvux på Lernia


Flexibla studier

Hos oss kan du studera så mycket som passar dig och på tider som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi


Kursfakta

Plats

Anders Personsgatan 18, Göteborg

Utbildningstyp

Komvux

Utbildningslängd

64 veckor

Poäng

1600

Friskvård och hälsa (HAAFRI0) Etik och människans livsvillkor (MÄNETI0) Socialpedagogik (PEASOC0) Aktivitetsledarskap (PEDAKI00S) Lärande och utveckling (PEDLÄR0) Psykologi 1 (PSKPSY01) Psykiatri 1 (PSYPSY01) Samhällsbaserad psykiatri (PSYSAM0) Samhällskunskap 1a1 (SAMSAM01a1) Socialt arbete (SOCSOI0) Specialpedagogik 1 (SPCSPE01) Specialpedagogik 2 (SPCSPE02) Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01) Svenska 1 (SVESVE01) Vård- och omsorgsarbete 1 (VÅRVÅR01)

Nästa kursstart

2018-10-08

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Bra att veta

  • Kurserna är för dig som behöver komplettera dina betyg för att kanske söka en högre utbildning eller för att kunna söka ett jobb. Du har fyllt 20 år eller fyller 20 år samma år som utbildningen startar.
  • Det kostar inget att gå en vuxenutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
  • Du får betyg på gymnasienivå. (Gäller ej orienteringskurser).
  • Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder.

I samarbete med

I samarbete med

Ansökan


Ansök nu!

Du ansöker till utbildningen på din kommuns webbplats. Saknas din kommun i listan? Om Lernia inte finns i din hemkommun kan du ändå göra en särskild prövning för att få gå utbildningen. Kontakta din kommun.

Ansök

Hjälp med ansökan?

Ditt för- och efternamn
Din e-postadress
Ditt telefonnummer

Vi hör av oss vardagar 8.00-16.30.

Tack för ditt meddelande!

Vi återkommer inom kort för att hjälpa dig med din ansökan. Vänliga hälsningar Lernia

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna