Komvux

Servering och bar


Är du serviceinriktad, social och vill jobba med människor? Då är vår utbildning inom servering och bar rätt väg till ett spännande jobb. Här får du den kompetens som behövs för arbete inom restaurang och hotell.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Utbildningen inleds med en orienteringskurs och följs av ett antal gemensamma kurser inom området. Du lär känna restaurangbranschen och får grundläggande kunskaper inom hygien, service och olika typer av livsmedel. Du lär dig om olika drycker, om arbetet inom bar och servering och hur du kombinerar mat och dryck.

Valbar fördjupningskurs inom turism och besöksnäring

Efter avslutad grundutbildning har du möjlighet att gå en valbar fördjupningskurs inom turism och besöksnäring. Här får du en orientering i turismbranschen, som är i mycket stark tillväxt. Här får du även kunskaper om upplevelsenäringen och konferensbranschen.

För dig som gillar att jobba med mat och dryck

Utbildningen passar dig som gillar att jobba med mat och dryck och kan tänka dig en framtid inom servering och bar. Du är serviceinriktad, social och vill jobba med människor. Du trivs med ett varierande arbete med kundkontakter och högt tempo.

För vem

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Efter utbildningen

Efter utbildningen inom bar och servering kan du söka jobb inom olika områden, till exempel på en kvarterskrog, gourmetrestaurang, hotell eller ett kryssningsfartyg. Du kan också söka säsongsjobb på till exempel skidanläggningar och skärgårdskrogar. Utbildningen ger en bred kunskap och är en säker väg till jobb.

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Önskad utbildningsort
Din epostadress
Önskad utbildningstyp
Meddelande

Dela gärna