Komvux

Lastbilsmekaniker, lärlingsutbildning, Uppsala


Arbetsuppgifterna för lastbilsmekaniker handlar om att serva, underhålla, felsöka och reparera tunga fordon. Vi jobbar nära fordonsbranschen. Därför vet vi vilken kompetens företagen efterfrågar och du får en utbildning som följer branschens krav.

Om utbildningen

Att gå en lärlingsutbildning till lastbilsmekaniker innebär att du till största delen av utbildningstiden befinner dig på en arbetsplats inom det aktuella yrkesområdet. Där kommer du att träffa yrkeskunniga som tillsammans med lärare från skolan handleder dig och kontrollerar att du får de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs.

Vi kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, projektuppgifter och gruppuppgifter samt praktiska övningar. Du kommer vara ute på praktik – också kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL – under utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Eftersom en stor del av utbildningen genomförs på en arbetsplats behöver du, för att uppfylla målen med lärlingsutbildningen, själv ta ett stort ansvar för eget arbete hemifrån med en stor del av teoriavsnitten.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Så söker du en komvuxutbildning

 1. Ansök till komvux via din kommun.
 2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
 3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Efter utbildningen

Den tekniska utvecklingen i branschen går snabbt. Det innebär att nya material, metoder och produkter förändrar arbetet för mekaniker hela tiden och det är viktigt att du skaffar dig kunskaper inom mekanik, elektronik och IT.

Eftersom arbetet som lastbilsmekaniker är rörligt och ibland kan innebära tunga lyft är det viktigt att ha god fysik, men det finns också hjälpmedel och verktyg som underlättar arbetet. Som lastbilsmekaniker behöver du ha förmåga att lösa problem och vara noggrann i ditt arbete. Du träffar också kunder i ditt arbete och behöver därför vara serviceinriktad.

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi


Kursfakta

Plats

Söderforsgatan 1, Uppsala

Utbildningstyp

Komvux

Utbildningslängd

52 veckor

Poäng

1550

Kurser

Poäng

 • Orienteringskurs - introduktion KGYORI11C 50 poäng
 • Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden FORFOD0 200 poäng
 • Fordonsteknik - introduktion FODFOO0 200 poäng
 • Maskin- och lastbilsteknik - introduktion MASMAI0 200 poäng
 • Reparation av lastbilar och mobila maskiner MASREP0 300 poäng
 • Lastbilar och utrustning MASLAT0 300 poäng
 • Lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik MASLAI0 100 poäng
 • Komfortsystem MASKOM0 100 poäng
 • Mobil hydraulik MASMOB01 100 poäng

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Bra att veta

 • Det kostar inget att gå en lärlingsutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
 • Innan du ansöker är du välkommen på en informationsmöte hos oss på Söderforsgatan 1 i Uppsala. 2018-05-16 kl. 10.00-11.00 eller 2018-06-04 kl. 14.00-15.00.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din epostadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna