Komvux

Lager- och terminalarbetare, lärlingsutbildning, Uppsala


Tycker du om ordning och reda och vill ha ett arbete där det är full fart om dagarna, då kan lager- och terminalarbetare vara jobbet för dig.

Om utbildningen

Att gå en lärlingsutbildning till lager- och terminalarbetare innebär att du till största delen av utbildningstiden befinner dig på en arbetsplats inom det aktuella yrkesområdet. Där kommer du att träffa yrkeskunniga som tillsammans med lärare från skolan handleder dig och kontrollerar att du får de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs. 

Vi kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, projektuppgifter och gruppuppgifter samt praktiska övningar. Du kommer vara ute på praktik – också kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL – under utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Eftersom en stor del av utbildningen genomförs på en arbetsplats behöver du, för att uppfylla målen med lärlingsutbildningen, själv ta ett stort ansvar för eget arbete hemifrån med en stor del av teoriavsnitten.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Så söker du en komvuxutbildning

 1. Ansök till komvux via din kommun.
 2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
 3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Efter utbildningen

De flesta varor transporteras till stora terminaler i hamnar eller flygplatser innan de når butiker och konsumenter. På sin väg passerar de ett eller flera lager. På dessa arbetsplatser arbetar lager- och terminalarbetare med att snabbt lossa godset för att det effektivt ska distribueras vidare till butiker och kunder.

Som lagerarbetare kan du också arbeta inom industrin eller detaljhandeln, där en del av arbetet kan bestå av att förse de produktionsavdelningarna med material från lagret. Det är viktigt att du är strukturerad och noggrann i ditt jobb som lager- och terminalarbetare eftersom du hanterar både varor och dokument.

Det är också bra om du har datavana eftersom många arbetsplatser är automatiserade. Vanliga arbetsverktyg på ett lager är truck och travers.

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi


Kursfakta

Plats

Söderforsgatan 1, Uppsala

Utbildningstyp

Komvux

Utbildningslängd

48 veckor

Poäng

1450

Kurser

Poäng

 • Orienteringskurs - introduktion KGYORI11C 50 poäng
 • Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden FORFOD0 200 poäng
 • Fordonsteknik - introduktion FODFOO0 200 poäng
 • Godshantering GODGOD1 100 poäng
 • Hantering av varor och gods GODHAT0 200 poäng
 • Lastbärare GODLAS0 200 poäng
 • Inköp 1 INKINK01 100 poäng
 • Lagerprocesser LAGLAP0 200 poäng
 • Logistik 1 INKLOG01 100 poäng
 • Plocklagerhantering LAGPLO0 100 poäng

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Bra att veta

 • Det kostar inget att gå en lärlingsutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
 • Innan du ansöker är du välkommen på en informationsmöte hos oss på Söderforsgatan 1 i Uppsala. 2018-05-16 kl. 10.00-11.00 eller 2018-06-04 kl. 14.00-15.00.
 • För att gå utbildningen krävs det att du är klar med svenska som andraspråk delkurs 1, GRNSVAA.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din epostadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna