Skip to main content

Industriteknik

Komvux


Ny yrkesutbildning i samarbete med Teknikcollege Stockholm. Sveriges industri är i förändring och behöver anställa. När du gått den här utbildningen har du lärt dig det som de mest innovativa och spännande industriföretagen efterfrågar. Du har dessutom tillbringat halva tiden hos någon av dem och lärt dig yrket på plats

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Svensk industri ser inte ut som den gjorde förr. I princip allt är automatiserat och robotstyrt. Du som jobbar där styr, programmerar och felsöker robotarna. Du har ansvar för din del i tillverkningen och arbetar ofta med förbättringar och optimering. Det här är en perfekt utbildning för dig som vill arbeta som industritekniker.

En industriutbildning på komvux

Industriteknik är en industriutbildning på komvux för Teknikcollege Region Stockholm. Utbildningen är framtagen tillsammans med branschorganisationer, arbetsgivare och fackliga företrädare. I den lär du dig det som företagen kräver i framtiden. Det ger dig väldigt stora chanser till jobb. Industriteknik hette tidigare Industri bas och är en utbildning inom just industriteknik.

50% av utbildningen ute hos företag

Hälften av tiden är du ute hos ett företag och lär dig yrket på plats. Partnerföretagen tillhör Sveriges mest framstående industriföretag. Allt från Scanias växellådor och motorer med den senaste tekniken, till Astra Zenecas nyaste cancerläkemedel. Eller ska LK Precision Parts avancerade delar åt NASAs rymdraketer tillverkas av dig?

Vill du veta mer om Teknikcollege? Läs mer om Teknikcollege och vad det innebär.

Välj inriktning - CNC eller svets

Industriteknik Bas, eller Industri bas som den också kan kallas, är en utbildning som innehåller gemensamma grundkurser och därefter en inriktning: påbyggnad svets eller påbyggnad CNC-operatör. 

Inriktning CNC

När du väljer påbyggnad CNC kommer du lära dig mer om att arbeta med CNC-programmering, dess verktyg och industriell utrustning. Du kommer att få lära dig CNC-maskiner och framställa produkter. 

Du kommer dessutom lära dig om hur materialval, metoder och teknik påverkar resultat, utrustning, förbrukning av råvaror och energi. Vi går även igenom arbetsmiljöarbete och hur man arbetar säkert.

Inriktning svets

När du väljer påbyggnad svets kommer du bland annat fokusera på hur du arbetar med svetsning, dess verktyg och industriell utrustning. Du kommer att få lära dig svetsa och framställa produkter

Du får viktiga kunskaper om hur materialval, metoder och teknik - hur de påverkar resultat, utrustning och förbrukning av råvaror och energi. Vi går även igenom arbetsmiljöarbete och hur man arbetar säkert.

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.

Samarbeten

Youtubern David "Falken" Falk besöker våra utbildningar inom el, vvs och svets.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

En utbildning i Industri Bas ger en bra grund att stå på i ditt framtida jobbsökande och beroende på vilken inriktning du väljer kommer du kunna arbeta inom lite olika områden. 

Inriktning CNC

Du som läst påbyggnadspaket CNC kommer efter utbildningen kunna arbeta som CNC-operatör och ha förutsättningarna för att vidareutbilda dig till industritekniker,  produktionstekniker eller CNC-programmerare.

Inriktning svets

Du som valt påbyggnadspaket Svets har efter utbildningen fått grundläggande kännedom om svetsning med tre metoder, TIG, MMA och MAG. Man får fördjupade kunskaper i kälsvetsning med en metod som man själv väljer.

Vad tjänar en industritekniker i lön?

Vad man tjänar i lön som industritekniker beror lite på vad du arbetar med. I den här utbildningen blir du antingen utbildad inom svets eller CNC. I dagsläget är genomsnittslönen för en CNC-operatör 31 000 kr medan den är 31 600 kr för en svetsare.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan