Komvux
Geografi 1, gymnasienivå
Komplettera din gymnasieutbildning med Geografi 1. Enstaka kurser på gymnasienivå är till för dig som vill komplettera dina betyg för att söka en högre utbildning, eller för att kunna söka jobb.
Om utbildningen
Geografisk kunskap har sitt ursprung i människans behov av att upptäcka och förstå sin omvärld och kunna orientera sig i den. Geografi är ett tvärvetenskapligt ämne där naturvetenskap och samhällsvetenskap integreras. Vi behandlar människans livsvillkor, naturmiljö och samhälle samt miljöförändringar i olika delar av världen över tid. Vi rör även vid frågor om hållbar utveckling och samhällets sårbarhet.
I kursen Geografi 1 går vi igenom:
- Jordens naturgeografiska och geologiska byggnad, utveckling och förändring över tid och rum.
- Människans behov av naturresurser över tid.
- Befolkningsutveckling, befolkningsfördelning och rumslig förändring.
- Globaliseringens drivkrafter och konsekvenser avseende ekonomiska verksamheter och lokal och regional utveckling samt intressen och mönster i en global värld.
- Den globala spelplanen och lokal utveckling.
- En klimatförändrad värld.
- Geografiska källor och rumslig information.
- Kartografins grunder, till exempel jordmodeller, kartprojektioner, positionering och kartan som modell av verkligheten.
För vem
Vem får gå en komvuxutbildning?
Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.
Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.
Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.
Så söker du en komvuxutbildning
- Ansök till komvux via din kommun.
- Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
- När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.
Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.
Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.
Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.
Förkunskaper
Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.
Efter utbildningen
När kursen är avslutad har du fördjupade kunskaper såväl praktiskt som teoretiskt inom Geografi 1.
Komvux på Lernia
Välj efter dina behov
Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig
Utan kostnad
Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial
Stora chanser till jobb
På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult
Engagerade lärare
Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet
Gratis wifi
På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi