<
Betongarbetare (5)
Komvux

Bygg och anläggning

Bygg och anläggning är perfekt för dig som funderar på en framtid med många spännande arbetsuppgifter inom byggbranschen. Efter din utbildning kan du arbeta som till exempel snickare och med allt från nybyggnation till renovering.


Bygg och anläggning

Om utbildningen

Välj mellan olika inriktningar

Vi inleder utbildningen med moment från de olika byggyrkena, till exempel betongarbetare, plattsättare, murare eller byggnadsträarbetare. Efter att du fått prova på de olika inriktningarna väljer du den du vill studera.

Du söker arbete som lärling efter utbildningen

Efter avslutad utbildning söker du arbete som lärling. Det är först efter att du avslutat dina timmar som lärling som du kan få ditt yrkesbevis.

15% arbetsplatsförlagt lärande

Du kommer vara ute på praktik 15% av tiden. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Här finns utbildningen

Växjö

Nästa start

Löpande kursstarter

Längd

Ca 45 veckor

Ansökningsperiod

Bygg och anläggning, Växjö

Poäng

1200

Längd

Ca 45 veckor

Adress

Kvarnvägen 10, hus F, Växjö

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod

Bygg och anläggning i Växjö

För vem

Du som har annat modersmål än svenska ska ha godkänt betyg från Sfi kurs D eller godkänt betyg på Sfi kurs B och att du samtidigt som du läser den här yrkesutbildningen läser Sfi kurs C.

Bygg och anläggning

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk A eller 1 

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

 

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

 

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Bygg- och anläggningsbranschen söker ständigt efter personal. Därför har du goda chanser till jobb efter din utbildning.