Komvux

Beläggningsarbetare, lärlingsutbildning, Uppsala


Beläggningsarbetare arbetar med att tillverka och lägga ut asfalt på till exempel vägar, broar, flygplatsernas start- och landningsbanor och trottoarer. Det är ett fritt och rörligt jobb där du får vistas utomhus.

Om utbildningen

Att gå en lärlingsutbildning till beläggningsarbetare innebär att du till största delen av utbildningstiden befinner dig på en arbetsplats inom det aktuella yrkesområdet. Där kommer du att träffa yrkeskunniga som tillsammans med lärare från skolan handleder dig och kontrollerar att du får de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs.

Beläggningsarbetare jobbar med att lägga ut och packa asfalt med hjälp av maskiner. I arbetet ingår att underhålla maskinerna och arbetet är som mest intensivt under sommarhalvåret. Som beläggningsarbetare behöver du vara noggrann och kunna ta egna initiativ. Samtidigt är det viktigt att du kan samarbeta med andra eftersom du jobbar i olika arbetslag.

Vi jobbar nära byggbranschen. Därför vet vi vilken kompetens företagen efterfrågar och du får en utbildning som följer branschens krav. Vi kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, projektuppgifter och gruppuppgifter samt praktiska övningar. Du kommer vara ute på praktik – också kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL – under utbildningen.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå, för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.

Så söker du en komvuxutbildning

 1. Ansök till komvux via din kommun.
 2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
 3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig goda möjligheter till anställning i branschen efter fullföljd utbildning. Vi jobbar nära byggbranschen. Därför vet vi vilken kompetens företagen efterfrågar och du får en utbildning som följer branschens krav.

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi


Kursfakta

Plats

Söderforsgatan 1, Uppsala

Utbildningstyp

Komvux

Utbildningslängd

34 veckor

Poäng

950 poäng

Kurser

Poäng

 • Orienteringskurs - introduktion KGYORI11C 50 poäng
 • Anläggning 1 ANLANL01 100 poäng
 • Anläggning 2 ANLANL02 200 poäng
 • Anläggningsprocessen ANLANS0 200 poäng
 • Beläggning BELBEL0 200 poäng
 • Beläggningsarbeten BELBEÄ0 100 poäng
 • Beläggningsmaskiner BELBEG0 100 poäng

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Bra att veta

 • Det kostar inget att gå en lärlingsutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
 • Innan du ansöker är du välkommen på en informationsmöte hos oss på Söderforsgatan 1 i Uppsala. 2018-07-30 kl. 15.00-16.00, 2018-08-23 kl. 10.00-11.00 eller 2018-09-05 kl.14.00-15.00.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din epostadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna